Exams - Draft

Exams – vanligste oppgaver

Melde opp til eksamen Kandidatnummer Eksamenslokaler
Kontinuasjonseksamen Individuell tilrettelegging Syk til eksamen

Nyttige lenker

Før eksamen

Eksamensoppmelding
Frist 1. september

Endre eksamensoppmelding
Frist 1. november

Få kandidatnummer

Melde opp til kontinuasjonseksamen
Frist 15. august

Søke individuell tilrettelegging
Frist 1. september

Lese eksamensforskriften

Under eksamen

Eksamenslokaler

Branninnstruks på eksamenslokaler

Individuell tilrettelegging

Ordensregler

Ordbok under eksamen

Utsatt prøve

Kontinuasjonseksamen

Etter eksamen

Karakterskala

Begrunnelse / klage

Vitnemål

Karakterutskrift



 


Skriftlig skoleeksamen våren 2013


Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Her finner du oversikt over tid og sted for skriftlig skoleeksamen våren 2013. Info knytta til hjemmeeksamen og muntlig eksamen finner du i emnebeskrivelsen eller ved å kontakte fakultetet.


Frister knyttet til eksamen:

Høstsemesteret:

15. august
Siste frist for å melde seg til følgende eksamener i høstsemesteret:

  • kontinuasjonseksamen
  • utsatt prøve
  • tidlig eksamen i undervisningsfritt semester

1. september
Siste frist for å:
- melde seg til ordinær eksamen i høstsemesteret
- søke om individuell tilrettelegging ved eksamen i høstsemesteret

1. november
Siste frist for å endre/annullere eksamensmelding for høstsemesteret.

MEN: for  ordinære eksamener med eksamensdato før 14. november må du trekke deg senest 14 dager før eksamensdatoen.

Vårsemesteret:

15. januar
Siste frist for å melde seg til følgende eksamener i vårsemesteret:

  • kontinuasjonseksamen
  • utsatt prøve
  • tidlig eksamen i undervisningsfritt semester

1. februar
Siste frist for å:
- melde seg til ordinær eksamen i vårsemesteret
- søke om individuell tilrettelegging ved eksamen i vårsemesteret

15. april
Siste frist for å endre/annullere eksamensmelding for vårsemesteret.

MEN: For ordinære eksamener med eksamensdato før 29. april må du trekke deg senest 14 dager før eksamensdato.

 


Obligatorisk eksamensmelding
Alle studenter skal innen 1. september i høstsemesteret og 1. februar i vårsemesteret melde seg til eksamen i emner de følger undervisning i/får veiledning i, inkludert masteroppgaver. Du melder deg opp til eksamen via studentweb. Høsten 2013 og våren 2014 har UiT to studentwebber. Studenter som før 1. august har fått opptak til studier ved tidligere Høgskolen i Finnmark bruker denne studentweb. Studenter med studierett til Universitetet i Tromsø bruker denne studentweb.


Endring/annullering av eksamensmelding
Frist for å trekke seg fra eksamen eller endre eksamenstidspunkt er:

15. april i vårsemesteret
1. november i høstsemesteret

MEN: For ordinære eksamener med eksamensdato før 29. april i vårsemesteret og før 14. november i høstsemesteret må du trekke deg senest 14 dager før eksamensdatoen.

Annullering skjer via studentweb.

OBS: Studenter som ikke trekker seg fra eksamen og som ikke møter til eksamen, blir regnet for å ha framstilt seg til eksamen.

OBS: Det er ikke mulig å annullere melding til utsatt prøve, kontinuasjonseksamen og tidlig eksamen.

 


Kandidatnummer
Ved skriftlig skoleeksamen får du utlevert ditt kandidatnummer under eksamen. Husk at du må ta med legitimasjon.

Ved hjemmeeksamener finner du ditt kandidatnummer i studentweb i venstremenyen under "Eksamensmelding/vurderingsmelding".

 



Utsatt prøve/kontinuasjonseksamen/tidlig eksamen
Frist for endelig eksamensmelding til utsatt prøve/ kontinuasjonseksamen og tidlige prøver i undervisningsfritt semester er 15. august i høstsemesteret og 15. januar i vårsemesteret.

Du melder deg opp til utsatt eksamen og kontinuasjonseksamen via studentweb. Du må selv undersøke om det arrangeres eksamen i emnet du ønsker å melde deg opp i. Dato for skriftlig skoleeksamen kunngjøres på denne nettsiden. Husk at du må betale semesteravgift dersom du skal ta kontinuasjonseksamen.

Dersom du skal melde deg opp til tidlig eksamen, må du gjøre det via et eget skjema. Skjemaet kan du laste ned her. Skjemaet må skrives under og sendes per post til det fakultetet som er ansvarlig for emnet det arrangeres eksamen i.

Vi gjør oppmerksom på at du ikke kan annullere oppmelding til utsatt eksamen, kontinuasjonseksamen og tidlig eksamen.



Tregangersregelen
Du kan bare fremstille deg til samme eksamen tre ganger. I særlige forhold kan vedkommende fakultet gjøre unntak fra regelen. Dette reguleres av eksamensforskriftens § 25.



Eksamenslokaler

Campus Tromsø:

Skriftlige skoleeksamener avvikles i Åsgårdveien 9 (Lavblokka) og/eller på campus. Bussrute 26 og 36 går via Åsgårdvegen.

campus er det i hovedsak lokaler i Administrasjonsbygget som benyttes. Andre lokaler på campus blir også benyttet.

Campus Alta:
Tekst mangler.

Campus Hammerfest:

Tekst mangler.

Gjelder alle campus:
Nærmere informasjon om hvor den enkelte eksamen skal avvikles, fåes på det aktuelle institutt/fakultet, hvor det henges opp lister med oversikt over emne/fag, dato, tid og sted. Informasjon legges også ut på universitetets nettsider ca 1. mai og 1. november for hhv. ordinære vår- og høsteksamener.

Skriftlige skoleeksamener starter kl. 09.00 eller seinere. Studentene skal sitte på sine respektive plasser senest 15 minutter før. Se for øvrig Ordensregler ved eksamen.

Muntlige eksamener fastsettes og organiseres av fakultetet.

Viktig: Husk å ta med gyldig legitimasjon!


Branninstruks for eksamensloker

Muntlig og praktisk eksamen
Eksamenskommisjonen og kandidat(er) forlater eksamenslokalet sammen straks alarmen går og avventer nærmere beskjed. Oppmøte skal skje på oppstillingsplass.

Avvikling av muntlig eller praktisk eksamen kan eventuelt fortsette etter at evakueringssituasjonen er over.

Skriftlig eksamen
Alle i eksamenslokalet forlater lokalet sammen straks alarmen går og avventer nærmere beskjed. Oppmøte skal skje på oppstillingsplass.

Avvikling av skriftlig eksamen kan eventuelt fortsette etter at evakueringssituasjonen er over.

Evakueringsvakt i bygget gir beskjed til evakueringsleder når evakuering er gjennomført.


Tillatelse til å bruke ordbok som hjelpemiddel til eksamen
For å kunne bruke ordbok som hjelpemiddel til eksamen må du bringe med tillatelse eksamensdagen(e). Skriv ut dette skjemaet og bring med til studiekonsulent som må godkjenne ordboken og stemple tillatelsen. Dersom studiekonsulenten er usikker på om ordboken kan godkjennes til aktuell eksamen må vedkommende avklare dette med faglærer før signatur/stempel.

Søknadsskjema finnes på bokmål, nynorsk og engelsk.



Individuell tilrettelegging ved eksamen
Du kan få individuell tilrettelegging dersom du av særlige grunner har behov for dette i forbindelse med skriftlige skoleeksamener. Du må sende inn en skriftlig søknad til fakultetet som er ansvarlig for eksamenen, om den aktuelle tilretteleggingen. Søknaden skal være dokumentert med legeattest eller spesialisterklæring av ny dato, med mindre ordningen skjer på annet enn medisinsk grunnlag.

NB! Søknadsfristen er 1. februar for vårsemesteret og 1. september for høstsemesteret.

Dispensasjon fra fristen gis bare i helt spesielle tilfeller.

Av praktiske og administrative hensyn vil søknader som mottas senere enn fire uker etter fristens utløp, ikke bli behandlet.

Formål
I forskrift for eksamener ved Universitetet i Tromsø § 28 heter det at særlig tilrettelegging under eksamen skal ha som formål å oppveie de ulemper funksjonsnedsettelsen medfører for kandidaten i eksamenssituasjonen, samtidig som det i størst mulig utstrekning skal sørges for at kandidatene prøves likt.

De særordninger som innvilges skal derfor være tilstrekkelige, men vil ikke alltid være optimale ut fra søkers egne ønsker eller vurdering av behov.

Krav til dokumentasjon
For å oppnå en mest mulig rettferdig og rimelig praktisering av ordningen med tilrettelagte eksamener har Universitetet i Tromsø sendt brev om hvilke krav som stilles til dokumentasjon til legekontor/sakkyndig instans. Gjør legen din oppmerksom på dette. Ta gjerne utskrift av brevet, og bring det med til legen. Brevet finnes her.

Individuell tilrettelegging skal i utgangspunktet kun gis til studenter med varige/kroniske lidelser. Kandidater som blir akutt syke, har derfor ikke krav på individuell tilrettelegging. Når problemet oppstår rett før eksamen, har kandidaten imidlertid rett til å få utsatt prøven.

Kort om saksbehandling av de vanligste ulemper eksamenskandidater kan ha ved eksamen:

  • Kandidater som på grunn av en akutt lidelse ikke kan gjennomføre eksamen, har i utgangspunktet ikke krav på individuell tilrettelegging, jf. forskrift for eksamener § 30. Det er ikke adgang til bruk av PC ved akutte lidelser.
  • Kandidater med spesifikke lese-, skrive- og matematikkvansker kan gis tilbud om å få avlegge skoleeksamen ved bruk av PC med retteprogram, jf. forskrift for eksamener § 31. Det kreves dokumentasjon fra logoped.
  • Kandidater med allergi eller astma gis ikke individuell tilrettelegging under eksamen, jf. forskrift for eksamener § 32. Alvorlige/særlige tilfeller kan gi grunnlag for ekstra tid til hvile/tid til medisinering.
  • Gravide kandidater gis hviletid på 20 minutter ved eksamener som varer i inntil tre timer, 30 minutter ved eksamener som varer fra tre til fem timer og en time på eksamener som varer i fem timer eller mer dersom eksamen avholdes i svangerskapets 8. eller 9. måned, jf. forskrift for eksamener § 33. Fødselstermin må dokumenteres.
  • Kandidater med norsk som fremmedspråk gis ekstra eksamenstid, jf. forskrift for eksamener § 34. Ordningen gjelder ikke studenter på engelskspråklige program, eller studenter som har norsk som andrespråk fra videregående skole. Ordningen gjelder heller ikke for kandidater som tar emner i nordisk.

 


 


Utsatt prøve
Utsatt prøve er en ekstraordinær eksamen som avvikles for kandidater som er blitt akutt syke i forbindelse med ordinær eksamen.

For å ha rett til utsatt prøve må legeattest leveres til fakultetets eksamensansvarlige senest to døgn etter den første eksamen attesten gjelder for. Kandidater som leverer legeattest vil ha rett til utsatt prøve og trenger således ikke å søke. Kandidatene må likevel melde seg til utsatt prøve innen fristen, som er satt til 15. august for høstsemesteret og 15. januar for vårsemesteret. 

NB! Det er ikke anledning å annullere eksamensmelding til utsatt prøve.

En kandidat som blir akutt syk før en eksamen, gis rett til å ta eksamen som utsatt prøve. Akutt syk defineres som sykdom som er oppstått senere enn 14 dager før den aktuelle eksamenen). Kandidaten skal levere en legeattest til fakultetets eksamensansvarlige eller instituttets eksamensansvarlige innen to døgn etter den første eksamen som attesten skal gjelde for. Legeattesten skal inneholde opplysning om hvilken eksamen den gjelder for samt tidsrom for sykemeldingen. Sykemeldinger til bruk overfor en arbeidsgiver godtas ikke. Meldingen skal være relatert til selve eksamenen.

Opplysning om tidsrom er viktig både for å bekrefte at sykdommen er akutt, men også for at Eksamenskontoret skal kunne fastsette dato for den utsatte prøven. I henhold til eksamensforskriften § 21 skal utsatt prøve avholdes så snart som mulig etter at forfallsgrunnen er opphørt, og normalt senest to måneder etter begynnelsen av neste semester. I praksis er det ofte mer enn én kandidat som har rett på utsatt prøve i et emne, og dato fastsettes da slik at alle kan avlegge prøven samtidig.

Det gis kun ett tilbud om utsatt prøve. Det vil si at en kandidat som ikke møter til utsatt prøve eller avbryter prøven ikke vil få anledning til å avlegge ny utsatt prøve, men må vente til neste ordinære eksamen i emnet. Dette gjelder også dersom det er sykdom som forhindrer vedkommende til å møte til utsatt prøve. Videre må en kandidat som stryker på utsatt prøve, også vente til neste ordinære eksamen for å kontinuere, jf. eksamensforskriften.

Sykdom som oppstår under selve eksamen:
En kandidat som blir syk under selve eksamen, må fylle ut skjema for trekk. På dette skjemaet informeres kandidaten om at vedkommende må oppsøke lege og levere en legeattest til fakultetets eksamensansvarlige eller instituttets eksamensansvarlige innen to døgn for å få rett til utsatt prøve.

Sykdom i forbindelse med eksamener som består av flere deleksamener:
Når det gjelder sykdom som oppstår underveis i forbindelse med eksamener som består av flere deleksamener, for eksempel en hjemmeoppgave + skriftlig skoleeksamen + avsluttende muntlig prøve, er det ved utsatt prøve ikke anledning til å gå opp til eventuelle deler av eksamen som ble avlagt under ordinær eksamen, jf. eksamensforskriften § 21.

Hjemmeeksamener:
En kandidat som blir akutt syk foran en hjemmeeksamen eller i løpet av en hjemmeeksamen, må for å få rett til utsatt prøve levere en legeattest til fakultetets eksamensansvarlige eller studiekonsulent på instituttet senest to døgn etter at innleveringsfristen for hjemmeoppgaven er utløpt. Når det gjelder eksamener som består av flere deler (f.eks. hjemmeeksamen + skriftlig skoleeksamen + muntlig), må kandidaten i noen tilfeller få alle delene som utsatt prøve, i andre tilfeller bare noen av delene. Dette vil avhenge både av sykemeldingens varighet og av eksamensordningen. En kandidat kan for eksempel være syk på hjemmeeksamen, men friskmeldt på den dato hvor en eventuell skriftlig skoleeksamen avvikles. Dersom kandidaten også skal ha en justerende muntlig eksamen etter de skriftlige eksamenene, skal kandidaten bare ha hjemmeeksamenen og muntlig eksamen som utsatt prøve.

 


 


Kontinuasjonseksamen
Kontinuasjonseksamen er en ekstraordinær eksamen som kan avvikles for kandidater som ikke består siste avholdte ordinære eksamen. Kontinuasjonseksamener avvikles ikke for kandidater som stryker på utsatt prøve eller annen ekstraordinær eksamen.

Fristen for å melde seg opp til kontinuasjonseksamen er 15. august for høstsemesteret og 15. januar for vårsemesteret. Du melder deg opp til kontinuasjonseksamen via studentweb.

NB! Det er ikke anledning å annullere eksamensmelding til kontinuasjonseksamen.

Kontinuasjonsadgangen på de ulike emnene ved universitetet varierer mellom:

(1) Åpen kontinuasjon, som betyr at alle som har strøket ved ordinær eksamen får anledning til å kontinuere

(2) Betinget kontinuasjon, som betyr at dersom det uansett arrangeres utsatt prøve i et emne for kandidater som har vært syke og har meldt seg til utsatt prøve, vil også kandidater som har strøket på emnet få anledning til å delta. Dersom ingen har vært syke, må imidlertid kandidater som har strøket vente til neste ordinære eksamen

(3) Ingen kontinuasjon, som betyr at kandidater som stryker må vente til neste ordinære eksamen.

 


 

Begrunnelse for/klage over karakterfastsetting
Kandidater som ønsker å be om begrunnelse for karakteren de fikk, eller som ønsker å klage på karakteren, må sende et brev eller en e-post til faglig ansvarlig fakultet. Les mer om begrunnelse og klage i eksamensforskriften.

 


 

Page administrator: Ute Vogel
Last changed: 05.08.2013 13.02
Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne