Med et blikk på Svalbard

Forskning blir stadig mer viktig i Arktis, etter hvert som større områder blir isfrie og tilgjengelige. Torsdag starter årets Outreach-tokt.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 07.06.16 20:00 Oppdatert: 08.06.16 12:32

F/F Helmer Hanssen i Magdalenefjorden, fra fjorårets tokt.
F/F Helmer Hanssen i Magdalenefjorden, fra fjorårets tokt. Foto: Karine Nigar Aarskog

– Vi må ha kunnskap for å forvalte nordområdene, og de som er interessert i næring og utvikling av Nord-Norge og de arktiske strøk, bør få et inntrykk av hva man snakker om. Jeg er hellig overbevist om at man må ha sett Arktis for å forstå hva det dreier seg om, sier toktleder og biologiprofessor ved UiT, Paul Wassmann.

Paul Wassmann er toktleder. Her fra fjorårets tokt.
Paul Wassmann er toktleder. Her fra fjorårets tokt. Foto: Karine Nigar Aarskog

Torsdag legger han og en rekke andre forskere fra UiT, Havforskningsinstituttet og Universitetssenteret på Svalbard ut på årets Outreach-tokt på Svalbard. Denne gangen er temaet «Samfunn og forskning i Arktis – med et blikk på Svalbard». Med seg har forskerne næringslivsledere og politikere.

Internasjonalt samarbeid
Toktet er et flytende seminar om bord på UiT sitt forskningsskip, «Helmer Hanssen», med strandhogg blant annet i de russiske byene Pyramiden og Barentsburg, besøk på den polske forskningsstasjonen i Hornsund og i forskningslandsbyen Ny-Ålesund.

– Internasjonalt forskningssamarbeid er noe av det vi kommer til å snakke om på toktet, forteller Wassmann.

Se bildene fra fjorårets tokt her!

Forskning vil bli en stadig mer viktig bærebjelke på Svalbard, særlig nå som kulldriften i gruveselskapet Store Norske går på sparebluss. Men toktet vil også fokusere på andre næringer i Arktis, som fiskeri, olje og gass, transport og reiseliv.

Følg med på denne siden for oppdateringer, og les saker fra fjorårets tokt!

Les også: En toktblogg om næringsutvikling i Arktis

Se en smakebit fra fjorårets tokt her: 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 07.06.16 20:00 Oppdatert: 08.06.16 12:32
Vi anbefaler