Nye arter endrer økosystemet

Det blir stadig mer av de atlantiske artene torsk og hyse rundt Svalbard. Det forandrer det arktiske økosystemet fullstendig. Se video!
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.06.16 18:00 Oppdatert: 17.06.16 20:49

Michaela Aschan med en neve hannreker, om bord på FF "Helmer Hanssen".
Michaela Aschan med en neve reker, om bord på FF "Helmer Hanssen". Foto: Karine Nigar Aarskog

– Et økosystemtokt som Havforskningsinstituttet har kjørt siden 2004, har kartlagt alle fiskeartene i Barentshavet. Nå kommer det en ny doktorgrad ved UiT som viser at det arktiske økosystemet endrer struktur når vi får atlantiske arter som torsk og hyse inn som viktige predatorer, sier biologiprofessor og prodekan for forskning ved UiT, Michaela Aschan.

Les også: Trusselen fra sør

Et tråltrekk fra forskningsfartøyet ”Helmer Hanssen” på årets Outreach-tokt underbygger utsagnet om at det kommer stadig flere atlantiske arter til Svalbard. Sammen med reker og polartorsk kommer det opp torsk og sild, som er i ferd med å bli ganske vanlige.

– For ti år siden fantes det ikke torsk i disse farvannene. Nå finner vi torsk også på 81 grader nord og langt nord på østsiden av Novaja Semlja, forteller Aschan.

Det er Susanne Kortsch som fredag 24. juni forsvarer sin doktorgradsavhandling som handler om nettopp hva som skjer med det arktiske økosystemet, som følge av et varmere klima.

– Det blir spennende å se hva hun konkluderer med, sier Aschan.

Små hannreker
Det varme klimaet gjør også at rekene skifter kjønn flere år tidligere enn de har gjort før. Tidligere har de skiftet kjønn ved 6-7-årsalderen. Nå skjer det allerede ved 4-årsalderen. Dessuten gyter de hvert år i stedet for annet hvert år.

– Det har å gjøre med at det er varmere og mer mat, og rekene trenger ikke spare så mye på energien som før, forklarer Aschan.

Les også: – Spis så mye sjømat du vil!

Dette tråltrekket er gjort på rundt 150 meters dyp, og der er det flest hannreker, som er mindre enn hunnene. De liker seg best på dypere hav.

 – Når det blir dypere, blir det færre, men større individer, sier Aschan. 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 17.06.16 18:00 Oppdatert: 17.06.16 20:49
Vi anbefaler