Forskningsdata – Kurs i håndtering av persondata - Del 1 (for forskerstøtte)

NSD-logo



Arbeider du med forskerstøtte, og trenger mer informasjon og praktisk opplæring i å veilede og lære opp forskeransatte og studenter rundt håndtering av persondata?

NSD - Norsk senter for forskningsdata tilbyr kurs ved UiT i håndtering av persondata for forskere og forskerstøtte. I del 1 får forskerstøtten opplæring, og i del 2 får forskere og stipendiater opplæring mens forskerstøtten er med for å lære mer om spørsmål deres forskere har – og mulige svar.

Del 1 Håndtering av persondata for forskerstøtte

Tid: Onsdag 25. oktober 2017 kl. 09:00-12:00

Sted:

Målgruppe: Forskerstøtte (forskningsadministrasjon, bibliotek etc.)

Kursinnhold: Del 1 av kurset gir en grundig innføring i håndteringen av persondata som brukes i forskning. Kurset har først 1 time teori, deretter har vi praktiske oppgaver rettet mot vurderinger og veiledning. Eksempler:

  • Hva er lovverket rundt sikker behandling og oppbevaring av persondata?
  • Hvordan ser du om et prosjekts databehandling er meldepliktig?
  • Hvordan kan forskeren/studenten unngå meldeplikt?
  • Hvordan kan du sørge for et godt samtykke?

Du som deltar på dette kurset, inviteres deretter til å delta på Del 2. Gjennom NSDs undervisning spisset mot forskere på din institusjon i del 2, lærer du fra dine forskeres spørsmål og NSDs svar. I tillegg får du selv repetert kursinnholdet fra Del 1. Slik kan du bli tryggere på å undervise, veilede og rådgi om dette selv neste gang.

Kort om NSD

NSD - Norsk senter for forskningsdata AS ble etablert i 1971, eies av Kunnskapsdepartementet (siden 2003) og er en sektorpolitisk organisasjon som skal tjene forskningssektoren uten å tjene penger. NSD startet som en datatjeneste for samfunnsforskningen i 1971, men har etter hvert utviklet breddekompetanse innenfor arkivering og kuratering, personvern og forskningsetiske spørsmål, og tilgjengeliggjøring av data relevant for forskning og for kunnskapsgrunnlag.

 

Forskningsmiljøenes tilgang til gode, veldokumenterte og relevante data utgjør kjernen i NSDs virksomhet, og har vært styrende for NSDs arbeid med å bygge opp et nasjonalt forskningsarkiv. NSD har alltid hatt som mål at forskningsdata bør tilgjengelig gjøres mest mulig åpent, samtidig som lovverk og etikk må respekteres og beskyttes, og at forskningsmiljøene må ha tilgang på løsninger som i minst mulig grad avhenger av studentens eller forskerens økonomiske ressurser.

NSD er persomvernombud for forskning ved UiT. Det betyr at alle prosjekter ved UiT som skal behandle personopplysninger i henhold til personopplysningsloven og helseregisterloven skal meldes i NSD

 

Opplæring

I forbindelse med prosjektet NORDi bygger NSD nå en rekke kurs i temaer knyttet til datahåndtering, skreddersydd for ulike målgrupper (bl.a. personvern, internkontroll, datahåndteringsplaner, arkivering, publisering av forskningsdata, tilgjengeliggjøring og bruk av data.) Dette annonserte kurset inngår som del i NSD ”train the trainers”, hvor målet er å heve kompetansen ved institusjonene rundt datahåndtering.

Les mer på www.nsd.no/nordi.

NSD-logo

Kurset fra NSD arrangeres av Faggruppe for forsknings- og publiseringsstøtte på UB UiT.
Les mer om forvaltning av forskningsdata på UiT på https://uit.no/forskningsdata.

When: 25.10.17 at 09.00–12.00
Where: Farmasibygget: Aud. 2 (F2.304)
Location / Campus: Tromsø, Alta, Hammerfest, Kirkenes, Harstad, Narvik, Bardufoss, Other, Storslett, Bodø, Mo i Rana
Target group: Employees
Responsible: Philipp Conzett

Registration
Deadline: 24.09.2017
Deadline has been reached. Sorry
Add to calendar