Student activities

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

air:bit

liteboksbilde

air:bit - et forskningsprosjekt om luftforurensning.


I dette prosjektet måler elever fra videregående skoler i hele Nord-Norge luftforurensning der de bor. Se 2 min film fra bygging av sensorboks!

Prosjektet går ut på:

  1. Oppdrag fra UiT: elevene skal gjennomføre air:bit – et forskningsprosjekt om luftforurensning. I dette prosjektet samarbeider vi med Tromsø kommune og Norsk institutt for luftforskning (NILU).
  2. Lokal oppdragsgiver: Skolene/elevene bør også ha lokal oppdragsgiver som bestiller luftforurensningsdata. For Lektor2 skolene er det gjennom Lektor2 -ordningen krav om lokal oppdragsgiver. Oppdraget skal inneholde problemstilling knyttet til innhentet luftforurensningsdata.
  3. Lærerkurs for lærere som deltar i prosjektet. På dette kurset vil lærerne få opplæring slik at de kan veilede og støtte elevene gjennom prosjektet. Deltagelse på lærerkurset er en forutsetning for å delta på prosjektet.
  4. Skolene får tilsendt utstyrsbokser som inneholder sensorer og materialer for å bygge egne luftforurensningsmålebokser. Grupper på 2-3 elever lodder, bygger, setter sammen og programmerer èn måleboks per gruppe. Måleboksene programmeres i Phyton.
  5. Klassene kommer til Skolelaboratoriet i realfag og teknologi ved UiT Tromsø i løpet av februar/mars og får hjelp til programmering, testing og opplasting av måledata.
  6. Elevene måler luftforurensning gjennom vinteren og våren (mars - mai/ juni). 
  7. Elevene svarer på oppdraget ved å presentere sine funn og konklusjoner.

Kostnader:

Selve elevaktiviteten er gratis for skolene, men skolene må betale for utstyrsboksene, 2000 kr per boks (2-3 elever per boks). Det vil bli vurdert reisestøtte for skoler som har store reiseutgifter, maks 2000,- kr pr pers.

 

Hvordan får lærerne og elevene hjelp:

Digital læringsressurs
Her er det startkode som elevene kan benytte for å komme i gang, små videosnutter og bilder av hvordan man lodder og setter sammen måleboksen, samt lærerfasit på koden. Her er også faglige foredrag som elevene kan bruke som bakgrunnsinformasjon.

Tidsplan:

  • 13.-14. desember 2023- Lærerkurs i Tromsø
  • Jan-Feb 2024 - Elevene bygger, lodder, setter sammen, og programmerer måleboksene på skolen
  • Feb/Mars 2024 - Dagsbesøk på Skolelaboratoriet for klassene i prosjektet
  • Mars - Mai 2024 - Elevene måler luftforurensningen i nærmiljøet og laster opp data til websystemet, samt at elevene bearbeider innsamlet data og jobber med problemstillingen
  • Mai/Juni 2024 - Elevene presenterer gruppevis sine funn og resultater på skolen/hos oppdragsgiver

 

Hvem passer opplegget for:

Luftforurensningsprosjektet er tverrfaglig og passer for videregående realfagselever i flere forskjellige fag - teknologi og forskningslære, fysikk, kjemi og matematikk/statistikk.

rLuftpartikkelmåler.JPG

Bilde av Arduino-måleboks som elevene bygger og programmerer selv.

 

Omtale og presentasjoner av prosjektet:

Nyhetssak på uit.no fra lærerkurset i 2017


Fagområde: Teknologi og forskningslære 2, Programming
Type aktivitet: Labøvelse, Felt
Skolefag: Fysikk 1, Fysikk 2, Informasjonsteknologi 1, Informasjonsteknologi 2, Teknologi og forskningslære X, Teknologi og forskningslære 1, Teknologi og forskningslære 2
Maks antall elever: 30
Målgruppe: Videregående
Ansvarlig: Os, Vibeke

Klikk her for å melde på din klasse!