Disputas: cand.philol. Ørnulf Wikstrand Andresen, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Cand.philol. Ørnulf Wikstrand Andresen disputerer for graden dr. philos i humaniora og samfunnsvitenskap, fagområde historie

"Lyktes Nasjonal Samlings kommuneprosjekt? Nasjonal Samling, tysk okkupasjonsmakt og norske nazifiserte institusjoners nyordning av kommunal forvaltning i Hamar, Fredrikstad og Tromsø 1940 – 1945"

Du kan følge disputasen digitalt her:

https://mediasite.uit.no/Mediasite/Catalog/Full/8157b91f5f9f4e3a966a3c8c185c6f0c21

Prøveforelesningen starter kl. 10.15 samme dag.

 

Sammendrag av avhandlingen:

Tema for avhandlingen er å belyse hvordan den tyske okkupasjonsmakten og Nasjonal Samling (NS) innførte nyordning og fører- og ansvarsprinsippet i offentlig forvaltning fra januar 1941. Regimeskiftet var et brudd på politisk og administrativt nivå både for fylkes- og kommuneforvaltningen og den norske staten som skulle omformes i nasjonalsosialistisk retning. Dette fikk konsekvenser for kommunal og fylkesforvaltningen i Hamar, Fredrikstad og Tromsø med respektive fylker, Østfold, Hedmark og Troms. (Landet for øvrig). Jeg har undersøkt hvilken betydning nazifiseringsfremstøtene til Reichskommissar Josef Terboven, NS og Innenriksdepartementets fikk for gjennomføringen av styringsstrukturen for disse kommunene og fylkene. Det omfattet nye NS-institusjoner, personsammensetninger der NS-fylkesfører og fylkesmann skulle lede fylkene henholdsvis politisk og administrativt. NS- oppnevnt ordfører var den suverene fører av kommunen. Felles for disse stillingene var at de skulle styre institusjonene etter fører- og ansvarsprinsippet, de var nærmest eneveldige men sto til personlig ansvar overfor overordnede myndigheter. Jeg har gransket hvilken betydning arbeidsdelingen, saksbehandlingen, reaksjoner og interne endringer fikk for politisk og administrativt arbeide i kommune- og fylkesforvaltningen. Det er også foretatt komparative analyser av forvaltningen mellom de tre byene og fylkene for å få frem om det var ulike eller like reaksjonsmønstre på nazifiseringstiltakene fra okkupasjonsmakten, Nasjonal Samling og Innenriksdepartementet.

Avhandlingen er tilgjengelig i Munin.

 

Bedømmelseskomité:

lektor ph.d. Joachim Lund, Copenhagen Business School, Danmark (førsteopponent)

professor emerita ph.d. Ellen Schrumpf, Universitetet i Sørøst-Norge (andreopponent)

professor Hallvard Tjelmeland. UiT Norges arktiske universitet (leder av komiteen)

 

Disputasleder:

instituttleder John McNicol, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR), UiT Norges arktiske universitet 

De som ønsker å opponere ex. auditorio kan sende e-post til leder av disputas: john.mcnicol@uit.no innen kl. 13.00 disputasdagen.

 

Påmelding til arrangementet gjelder både prøveforelesning og disputas.

NB! På grunn av smittevern er det kun påmeldte deltakere som slippes inn i lokalet.

When: 15.10.20 at 12.15–15.30
Where: SVHUM B-1005 / digitalt
Location / Campus: Digital, Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Unit
Contact: Inga Bårdsen Tøllefsen
Phone: 77646976
E-mail: inga.bardsen.tollefsen@uit.no

Registration
Deadline: 15.10.2020
Deadline has been reached. Sorry
Add to calendar