Internasjonalt seminar FN-dagen: Norge i Sikkerhetsrådet fra 2021 - hva kan vi vente oss?

Norge har vært i Sikkerhetsrådet i fire tidligere toårsperioder, nå er det ny stormaktsrivalisering og klimapress på oljenasjoner.

17. juni 2020 ble Norge valgt inn som medlem i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022.

Merk tid: lørdag 24. oktober, kl 13:00 - 14:30

Sted/digitalt:

Norge har helt siden FNs opprettelse i 1945 vært en stor bidragsyter til verdensorganisasjonen, og har vært i Sikkerhetsrådet i fire tidligere toårsperioder (1949, 1963, 1979 og 2001).

Den nye perioden i rådet kan være positiv for Norge, for eksempel når det gjelder arbeidet for å fremme folkeretten og internasjonalt samarbeid. Rollen bringer imidlertid også med seg flere utfordringer; blant annet kan den økende rivaliseringen mellom stormaktene USA og Russland sette Norge i en vanskelig posisjon, og Norge som oljenasjon kan møte på troverdighetsdilemmaer i klimadiskusjonene.

Hvorfor mener regjeringen det er viktig for smålandet Norge å være med i Sikkerhetsrådet?

  • Hvilke forventinger har nasjonale samfunnsaktører?
  • Hva kan vi få til, og hva kan være mer utfordrende – og i verste fall påvirke oss negativt?
  • Hvilke erfaringer har vi gjort oss i de tidligere periodene, og er det noe som er annerledes denne gangen?

Innledere:

  • Jenny Nortvedt, Forsker NUPI. Jenny Nortvedt er utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo, hvor hun skrev masteroppgave om småstaters innflytelse i FNs sikkerhetsråd. I dag jobber hun ved Norsk utenrikspolitisk institutt med temaene FNs sikkerhetsråd, FNs fredsoperasjoner og agendaen for kvinner, fred og sikkerhet.
  • Asle Toje, statsviter og samfunnsdebattant. Asle Toje (f. 1974) er tidligere forskningssjef ved Norsk Nobelinstitutt i Oslo, og nåværende medlem av den norske Nobelkomiteen. Etter å ha avlagt doktorgrad i internasjonal politikk i Cambridge (2006) har Toje forelest og undervist ved universiteter i Norge og andre land. Blant hans vitenskapelige arbeider er The Causes of Peace – what we now know (New York, Nobel Conference Proceedings, 2019) og Will China's Rise Be Peaceful?  (Oxford University Press, 2018)
  • (Flere innledere kan komme på plass før seminaret).
  • Møteleder: Hilde Hunnålvatn, Fellesrådet for Afrika - Norwegian Council for Africa

Arrangeres i samarbeid med: FN-sambandet

For de som ønsker å deltaBankhjørnet i Rødbanken:
Grunnet Covid-19 vil vi ha maksimum 32 publikummere i lokalet i Rødbanken. I samarbeid med våre medarrangører følger vi FHIs råd angående smittevern og smittesporing. Derfor ber vi publikummere om å vise respekt, holde god avstand og holde seg hjemme hvis du føler deg uvel eller har luftveissymptomer.

 

When: 24.10.20 at 13.00–14.30
Where: Bankhjørnet i Rødbanken (storskjerm), nettstrømming
Location / Campus: Digital, Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited
Responsible: Håkon Fottland
Add to calendar