Disputas: Joakim Aalmen Markussen, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Master Joakim Aalmen Markussen disputerer for Ph.D.-graden i humaniora og samfunnsvitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen: 

«Krigshistoriens livsløp: Samspillet, konkurransene og kampene om iscenesettelsen av Nord-Norges krigshistorie»

Du kan følge disputasen digitalt ved å trykke denne lenken 

https://mediasite.uit.no/Mediasite/Catalog/Full/ece44b0db66f4ffa825340d2af17ca1b21

MediaSite - Hvis videostrømming stopper opp

 

Prøveforelesningen starter kl. 10:15 samme dag og kan også følges digitalt via denne lenken

 

Publikum:

UiT følger nasjonale retningslinjer for smittevern. Det tillates derfor at maksimalt 48 stykker er tilstede i auditoriet under disputasen gitt at regler for smittevern og avstand på 1 meter overholdes.

 NB! På grunn av smittevern er det kun påmeldte deltakere som slippes inn i lokalet.

 

Populærvitenskapelig sammendrag:

Nordnorske aktører fremsetter med jevne mellomrom sterke påstander om at regionens krigshistorie har krav på større oppmerksomhet og anerkjennelse. De hevder blant annet at kampene ved Narvik og tvangsevakueringen av Finnmark er fortiet eller underkommunisert. Ikke sjelden fremstilles norske myndigheter som ansvarlige for en nasjonal fortelling som angivelig har skyggelagt de nordnorske krigshendelsene. Gjennom slike påstander legger de til grunn at det finnes en offisiell fortelling om krigen. Nettopp fordi denne forestillingen kommer så eksplisitt til uttrykk og tilsynelatende har innrullert så mange tilhengere, er spørsmålet om hvorfor den har fått så bred oppslutning minst like fascinerende som om den stemmer. Fortidige hendelser har ikke definisjonsmakt over hvordan de iscenesettes av sosiale kollektiv etter at de har skjedd. De kollektive minnene er heller ikke underlagt de samme kravene om vitenskapelighet som historiefaglige fremstillinger. Likevel kan kollektive minner påvirke samfunnets bilde av sannheten om det som skjedde. Denne studien undersøker prosessene som kan forklare hvorfor det har vokst frem en så opposisjonell nordnorsk fortelling om andre verdenskrig i Norge. Ved å studere hvordan andre verdenskrig i Nord-Norge har blitt iscenesatt gjennom etterkrigstiden, kaster dette prosjektet lys på de mange prosessene som har bidratt til å konstruere og endre fortellingene om kampene ved Narvik og tvangsevakueringen av Finnmark. Prosjektet undersøker de kollektive minnenes livsløp, og studerer utviklingen av fortellingen som en kontinuerlig prosess der ulike minneaktører, med ulike interesser, har arbeidet med å iscenesette fortiden. Dette arbeidet kaster nytt lys over den utbredte ideen om en entydig, enhetlig og nasjonal fremstilling av andre verdenskrig i Norge, og argumenterer for en reflektert begrepsavklaring. Et sentralt funn er nemlig at de som hevdes å ha vært ansvarlige for en nasjonal grunnfortelling verken har vært så sentrumsorienterte eller hatt den definisjonsmakten som kritikerne hevder.

 

Veiledere:

Hovedveileder: Professor Stian Bones, UiT Norges arktiske universitet

Biveileder: Professor Hallvard Tjelmeland, UiT Norges arktiske universitet

 

Bedømmelseskomite:

Første opponent: Professor Claudia Lenz, MF Vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn

Andre opponent: Dosent Johan Stenfeldt, Universitetet i Lund, Sverige

Komiteens leder: Professor Narve Fulsås, UiT Norges arktiske universitet

 

Disputasleder

Instituttleder John McNichol, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, UiT Norges arktiske universitet

 

Opposisjon ex auditorio skal finne sted etter at andreopponenten har avsluttet sin diskusjon med doktoranden og skal ikke overstige 10 minutter for hver opponent ex auditorio.

Enhver person som følger disputasen, fysisk eller digitalt, kan henvende seg som opponent ex auditorio.

Om personen(e) som ønsker å opponere ex auditorio ikke er til stede i auditoriet skal ex auditorio-innlegget sendes per epost til disputasleder John McNicol [ john.mcnicol@uit.no ] innen kl 15:00 disputasdagen.

Innlegg som mottas etter kl 15:00 vil ikke bli lest opp for doktoranden. Innsendte innlegg er oppad begrenset til 250 ord.

When: 10.12.20 at 12.15–16.00
Where: SVHUM B-1005
Location / Campus: Digital, Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Unit
Contact: Isak Måseide
Phone: 77644294
E-mail: isak.maseide@uit.no

Registration
Deadline: 10.12.2020
Deadline has been reached. Sorry
Add to calendar