Skal undersøke barns dødsrisiko

Barn i Finnmark har 2,5 ganger økt risiko for å dø av skader sammenlignet med resten av landet, viser en studie fra 2019. Hvorfor er det slik? Det er ett av flere konkrete spørsmål en ny forskningsgruppe ved UiT skal finne svar på. 

Forside forskninsgruppe
FLOTT BILDE: Forsiden til den nye forskningsgruppa som handler om landlig forankret forskning. Foto: Fra prosjektets nettside
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.03.21 15:20 Oppdatert: 24.03.21 07:58
Helse og velferd Naturvitenskap Om UiT Tromsø Alta Hammerfest

En av de første større prosjektene i gruppa er å undersøke barns risiko for død og alvorlige skader i hele Norge. Dette vil gi grunnlag for både bedre behandling og forebygging, heter det på forskningsgruppas nye hjemmeside.

Portrett Ingrid Petrikke Olsen
FORSKNINGSGRUPPELEDER: Overlege ved Finnmarkssykehuset og førsteamanuensis ved UiT, Ingrid Petrikke Olsen leder den nye forskningsgruppa. Foto: UiT/arkiv

Forskere knyttet til Finnmarksmodellen som utdanner leger ved UiT Norges arktiske universitet og andre ansatte ved helsefaglige utdanninger deltar nå sammen i en nyopprettet forskningsgruppe. Det er overlege ved Finnmarkssykehuset og førsteamanuensis ved UiT, institutt for klinisk medisin, Ingrid Petrikke Olsen som er initiativtaker og leder forskningsgruppa.

Professor Torben Wiborg og medisinerstudent June Holther ved UiT publiserte en artikkel i 2019 med data for hvor mye oftere foreldre i Finnmark må følge sin barn til graven, enn hva som er tilfellet i resten av landet. Studien fra 2019 viser at barn i Finnmark dør av skader over dobbelt så hyppig som i resten av landet. 

Et av prosjektene

Det ene prosjektet som den nye forskningsgruppa skal arbeide med, er doktorgradsstudier knyttet nettopp til barnedødsfall. På nettsiden til den nye forskningsgruppa som har fått navnet INTErprofessional rural RESearch Team – INTEREST, heter det at skader er den hyppigste dødsårsak for personer under 35–40 år. Forskerne har påvist at barn i Finnmark har 2,5 ganger økt risiko for død av skader sammenlignet med Norge (publisert 2019). Det er derfor behov for å undersøke barns risiko for død og alvorlige skader i hele Norge. 

– Dette doktorgradsprosjektet har som hovedmål å undersøke om det fortsatt er økt risiko for død og alvorlig skade for barn i perifere områder i Norge. Det skal skal gjøres ved å beskrive skademekanismer og sted for alle dødsfall og alvorlige skader. Hypotesen er at dødsfall og alvorlige skader kan forebygges dersom skademekanismene beskrives i detalj, og at nødvendige detaljer finnes, men ikke er systematisert, slik at potensialet for forebygging er urealisert, forklarer hovedveileder for studien, professor Torben Wisborg.

Portrett Torben Wisborg
OFTERE SKADER: Professor Torben Wisborg har sammen med medisinerstudent June Holter dokumentert hyppigere dødsfall etter skader hos barn i Finnmark. Foto: UiT/arkiv

Han forklarer at studien er en geografisk registerstudie med data fra to nasjonale registre og et kvalitetsregister, gjennomgang av sykehusjournaler, dødsattester, obduksjonsrapporter og politirapporter for døde og alvorlig skadde barn. For å finne ut hvor i landet ulykkene skjer benytter forskerne seg av Statistisk Sentralbyrås inndeling for å beskrive ruralitet.

Utvikler langdistansetilbud

Tema for forskningsspørsmål er rekruttering og stabilisering av helsepersonell, samarbeid mellom tjenestenivå, kultursensitive helsetjenester og epidemiologi som fordrer utvikling av tjenestetilbud over lange avstander. Tverrprofesjonelt samarbeid i grunnutdanninger og i tjenestetilbud vil integreres i forskningen.

Forskningsgruppen omfatter forskere tilknyttet Finnmarksmodellen ved UiT Norges arktiske universitet.  Det er et mål at andre helsefaglige utdanninger som har tilknytning til undervisning av legestudenter kan delta likeverdig i forskningsgruppen. Gruppen driver forskning med relasjon til distriktsmedisin i hele begrepets bredde.

Olsen forklarer at medisinstudenter i Finnmark både får undervisning i teamledelse i akutte situasjoner og i temaet kulturmedisin, inkludert urfolksperspektivet. – Vi har to stipendiater som følger opp med følgeforskning på den undervisningen vi gir på disse to områdene. Gode ikke-tekniske ferdigheter som situasjonsbevissthet, beslutningstaking, lederskap og rolleforståelse i teamarbeid er viktige i denne sammenheng. Tilsvarende er det viktig å undersøke om undervisningen vi gir i kulturmedisin gir pasienten en bedre opplevelse i møtet med legen.

Flere planlagte prosjekt

Gruppa jobber med et pågående samarbeidsprosjekt mellom INTEREST, NSDM, Rural and Remote Nursing and Healthcare in Arctic and North-Sami Area og NTNU om desentralisert lege- og sykepleierutdanning. Dette er et forprosjekt hvor kartlegging, litteratursøk og workshops skal danne grunnlaget for en større prosjektbeskrivelse og forskningsprosjekt. 

Hammerfest sykehus er under oppføring og skal stå ferdig i 2025. Kommunehelsetjeneste, universitet og spesialisthelsetjeneste skal være under samme tak og arealet er integrert. En felles forskningsavdeling skal etableres. Samarbeidet skal gis et innhold og det skal avklares konkrete samarbeidspartnere i kommuner, i spesialisthelsetjenesten og utforme en strategi for forskningen i de samlokaliserte lokaler. 

Det er ikke sikkert all forskningsaktivitet vil passe inn i forskningsgruppen INTEREST sine hovedområder, det vil kartleggingen vise, sier forskningsgruppeleder Olsen. Som legger til at å utvide nettverket for internasjonalt og nasjonalt samarbeid er også blant målsettingene for forskningsgruppa.

Samarbeidspartnere

Desentralisert legeutdanning i Finnmark ble opprettet i 2017 ved det helsevitenskapelige fakultet ved UiT Norges arktiske universitet. Avsluttende utdanningsløp i et profesjonsløp som medisin stiller krav til akademisk kompetanse hos undervisere. Av dette følger opprettelse av egen forskningsgruppe tilknyttet legeutdanningen i Finnmark.

Det er utarbeidet en forskningsplan for følgeforskning i Finnmarksmodellen i perioden 2016–2021 hvor målet har vært oppstart for fire ph.d.-kandidater. Så langt vil det være tre ph.d.-kandidater tilknyttet eller assosiert medlem til forskningsgruppen. To av stipendiatene er i oppstarten av sine ph.d-løp og den tredje er i ferd med å avslutte datainnsamlingen. Det er et mål å holde progresjon etter oppsatt tidsplan.

Her er nettsidene til samarbeidspartnerne:

Rural and Remote Nursing and Healthcare in Arctic and North-Sàmi Area

Centre for Sami Health Research – SAMINOR

Nasjonalt senter for distriktsmedisin – NSDM

Stiftelsen BEST Bedre & systematisk teamtrening

Finnmarkssykehusets forskningsnettverk

Nasjonal kompetansesenter for traumatologi

 

Forskningsgruppens medlemmer

Ingrid Petrikke Olsen (Principal investigator)
Torben Wisborg – professor
Kari Milch Agledahl – førsteamanuensis
Ingvild Agledahl – førsteamanuensis
Malin Fors – i et avsluttende doktor philosløp ved UiO

PhD-kandidater:
Katrine Prydz
Dagmar Stephan

Planlagte PhD-kandidater:
June Holter (Hammerfest )

Assosierte medlemmer:
Peder Halvorsen – professor ISM
Mette Kjær – forskningleder Finnmarkssykehuset
Martin Støyten – PhD-kandidat IKM/ Finnmarksmodellen og medlem av translasjonell forskningsgruppe
Anne Herefoss Davidsen – PhD-stipendiat ISM

Den nyopprettede forskningsgruppen har planlagt å møtes til korte møter med to ukers mellomrom til samtaler om aktuelle tema, i tillegg til lengre samlinger med dyptgående temaer. For doktorgradsstipendiatene er det av betydning at de får publisert sine forskningsresultater. Sentrale spørsmål som ble drøftet i forskningsgruppa nylig, var hvilke tidsskrift skal de henvende seg til og hvordan «selge inn sine artikler».

sykehus nytt bygg i Hammerfest
NYTT SYKEHUS: Det er her ved det nye sykehusbygget i Hammerfest at forskningsgruppa vil ha sin base, når nybygget står ferdig. Foto: Skissetegning fra Finnmarkssykehuset

 

 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.03.21 15:20 Oppdatert: 24.03.21 07:58
Helse og velferd Naturvitenskap Om UiT Tromsø Alta Hammerfest
Vi anbefaler