Mammut-søndag

Forskerne våre har funnet verdens eldste DNA - og det kommer fra en mammut!

Vi inviterer derfor til Mammut-søndag 5. desember kl. 12 -14 på Norges arktiske universitetsmuseum. Det blir ny utstilling og aktiviteter om mammut for barna og foredrag for de voksne. Velkommen!

 

Kjenner du mammutene? De kjempestore, pelskledte elefant-dyrene levde for flere tusen år sida, men ennå i dag kan vi finne rester etter dem, for eksempel tenner. Nå har forskere på museet vårt vært med på å undersøke mammut-tenner fra Sibir i Russland. Og vet du hva forskerne fant? Jo, verdens eldste DNA!

Foruten å fortelle forskerne mer om hvordan de ulike mammut-artene er i slekt med hverandre, har dette funnet av 1,2 millioner år gammelt arvestoff fått sin plass i Guinness’ rekordbok. Vi feirer funnet og deler ny kunnskap om mammuter i ei ny temautstilling. Du finner den i VitenSkapet i hovedtrappa – og der er du ikke alene, se opp for store dyr i nærheten!

I utstillinga finner du også informasjon om hvordan forskerne går fram for å finne ut mer om mammutene, og hvordan DNA gir viktige svar på hvordan de har utvikla seg.

Vil du lese mer om funnet forskerne har gjort kan du lese denne artikkelen for barn og unge:  Verdens eldste DNA funnet i tannen til mammut

Program:

Kl. 1200 - 1400:

Dekorer din egen mammut. Du kan få den på utstilling på museet – eller ta den med hjem hvis du helst vil det.

Skattejakt: finn en ekte mammuttann som er stilt ut på museet.

Lag din egen button med mammut

Spør en forsker: Pete som har vært med på å finne det eldgamle DNAet til mammuten kommer forbi i starten og slutten av workshopen slik at du kan spørre ham om alt du lurer på med mammuter!

 

 

 

KL. 1300

A tale of mammoths and million-year-old DNA

Denne illustrasjonen representerer en rekonstruksjon av steppemammuten som kom før den ullhårete mammuten, basert på de nye DNA-bevisene. FOTO: BETH ZAIKEN/CENTRE FOR PALAEOGENETICS

Woolly mammoths are iconic ice age animals that disappeared thousands of years ago. But where did they come from? And how do they relate to other, lesser known mammoths? In this lecture, Dr. Peter Heintzman tells the tale of how million-year-old DNA helped to unravel these mammoth mysteries.

En fortelling om mammuter og millioner år gammelt DNA

Ullhårete mammuter er ikoniske istidsdyr som forsvant for tusenvis av år siden. Men hvor kom de fra? Og hvordaner forholdet til andre, mindre kjente mammuter? I dette foredraget forteller Dr. Peter Heintzman historien om hvordan millioner år gammelt DNA bidro til å avdekke disse mammutmysteriene. Foredraget er på engelsk

 

Museet følger myndighetenes rettningslinjer for smittevern. Publikum må registrere seg ved inngangen til museet for smittesporing, og man må bruke munnbind hvis man ikke kan holde 1 meters avstand.

Med forbehold om endring på grunn av nasjonale eller lokale smitteverntiltak

When: 05.12.21 at 12.00–14.00
Where: Norges arktiske universitetsmuseum
Location / Campus: Tromsø
Target group: Employees, Guests, Students
Add to calendar