Et samlingssted for kompetansebygging

Barentshuset i Kirkenes ble offisielt åpnet i går kveld med taler og trommesolo. UiTs plass i Kirkenes blir bare mer og mer viktig påpekte talerne. 

UD Barentshuset offisiell åpning
OFFISIELL ÅPNING: Avdelingsdirektør Birgitte Hygen fra Utenriksdepartementets seksjon for nordområdene, polarsaker og ressurser kuttet silkesnora og markerte med det åpningen av Barentshuset hvor UiT er en betydelig leietaker. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.02.22 10:55 Oppdatert: 24.02.22 13:27
Arktis Bærekraft Helse og velferd Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Urfolk Kirkenes

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, understreket i sin hilsen til de fremmøtte at UiTs studenter innenfor sykepleie, førskolelærerudanning og andre fagdisipiliner heretter vil ha en helt annen arbeidssituasjon enn de har hatt tidligere, gjennom bruken av de nye lokalene som er innredet for universitetets bruk. Olsen understreket at bygget også skal gi befolkningen anledning til å ta en titt inn i akademia, siden UiT nå vil befinne seg på bakkeplan.

– Dette er et bygg for de unge og for framtidas studenter, samtidig som det skal bidra til bygging av kompetanse i nordområdene, sa rektor Dag Rune Olsen.

Avdelingsdirektør Birgitte Hygen fra UD slo fast at huset vil være et kraftsentrum i byen, med UiT, Nord universitet og Barentssekretariatet samlokalisert i sentrum av Kirkenes.

Studier og studenttall

UiT er etter hvert mer og mer til stede i Kirkenes, gjennom samlingsbaserte og fleksibiliserte studier. Slik ser oppslutningen om de ulike studiene ut:

Samlingsbaserte:

  • Sykepleie 25, 2021 (17 uteksaminert i desember)
  • Barnehagelærer 15 (2021)
  • MPA, organisasjon og ledelse for Offentlig sektor, 10 (2021) + ca 10 (2019)
  • Lærer 4 (2018)

Nettbaserte:

  • Øk.adm og ledelse (nettbaserte tilbud) 20 (2021)
  • Bachelor of Northern studies , BNS, online/on site, Kirkenes/Alta, ca. 30 (primært nettstudenter)

I tillegg kommer enkeltstudenter som tar nett- og samlingsbaserte studier ved andre av UiT sine campus (lærer, barnehagelærer, vernepleie, ingeniør, forskjellige MA program), men som bor i regionen, samt praksistudenter, særlig innen helsefag. Ca 15-20 studenter.)

Seniorrådgiver Unni Sildnes ved UiT i Kirkenes sier at det ikke den typiske student rett fra videregående skole, men ofte voksne som har sosiale og økonomiske forpliktelser i familie og samfunn samtidig som er de typiske studentene i Kirkenes. Dette er ofte flittige studenter, og Kirkenes har gode tall for gjennomføring.

– Vi får stadig flere yngre studenter, og både lærer og sykepleierstudentene har bidratt med mange barn til regionen underveis i studiene, forteller Sildnes. 

rektor Kirkenes Barentshuset
OPTIMISTISK: Rektor Dag Rune Olsen ved UiT skisserte er positiv framtid for de ulike studiene ved campus Kirkenes. Foto: UiT/Magne Kveseth

Tilrettelagt

– Lokalene i Barentshuset er lagt til rette for å være fleksible arealer for distribuert utdanning og formidling. Her skal det både være forelesninger og eksamen, men studiemiljø er også viktig. Så vi har lagt vekt på at det skal være et godt samlingssted i hverdagen der studentene skal finne det attraktivt og praktisk å møtes for å lære sammen. Vi ønsker også å nå lokalbefolkningen forøvrig med formidling, og det vil vi gjøre i godt samarbeid med våre kolleger på hele Barentshuset, sa rektor Dag Rune Olsen i sin åpningstale.

Han understreket behovet for et sted å samles og for å dele kunnskap.

Den finske statssekretæren Matti Anttonen fikk også ordet under åpningen og han takket for å få være den første som fikk ordet etter at bygget var offisielt åpnet. I likhet med rektor og avdelingsdirektør Birgitte Hygen mente Anttonen at de nye lokalene ville ha stor betydning for det videre utdanningssamabeidet i hele regionen. 

trommeorkester kirkenes konsert
MED ET SMELL: Trommeorkesteret fra Bjørnevatn bidro til åpningen av Barentshuset med trommesoloer. Foto: Magne Kveseth
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.02.22 10:55 Oppdatert: 24.02.22 13:27
Arktis Bærekraft Helse og velferd Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Urfolk Kirkenes
 
Vi anbefaler