Unikt samarbeid på tvers av landegrenser

UiTs institutt for reiseliv og nordlige studier satser utradisjonelt etter et par års «tørke» på utveksling av studenter. Naturlige samarbeidspartnere ute i verden skraper på døra for å lære mer om tilbudene ved campus Alta. 

bro mennesker elv
NATURNÆRT: Her er gjestene Florence Besson-Reynaud og Gretchen Pascalis fra Universite Savoie Mont Blanc og den københavnbosatte italienske kunstfotografen Luca Berti, ved Gargia Lodge sammen med Annichen Iwarsson som leder driften av lodgen og de to UiT-ansatte Ingvild Lakseide Fossøy og Per Kåre Jakobsen fotografert i en pause etter orientering om fjellstuas historie og Bæskades-veiens bruk opp gjennom tidene. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 10.06.22 15:00 Oppdatert: 10.06.22 15:05
Bærekraft Om UiT Reiseliv Urfolk Alta

De to UiT-ansatte ved institutt for reiseliv og nordlige studier, Per Kåre Jakobsen og Ingvild Lakseide Fossøy viste gjestene

tre personer et skilt
HISTORIKKEN: Gretchen Pascalis (t.v.) og Florence Besson-Reynaud fikk en rask innføring i altadalførets næringsvei, skiferdriften, som gjestene seinere fikk se nærmere på. Foto: Magne Kveseth
fra det franske Universite Savoie Mont Blanc og den københavnbosatte italienske kunstfotografen Luca Berti rundt i altaområdet under deres besøk forleden. 

Historie og kultur

Ved Gargia Lodge som nå ledes av tidligere masterstudent ved UiT, Annichen Iwarsson fikk gjestene er grundig gjennomgang av fjellstuas historie, måten den skal drives på i dag og fortellinger om bruken av Bæskades-veien, der uttallige hestehover og reinklauver har tråkket av sted året rundt på det som er den gamle postruta mellom Alta og Kautokeino. Iwarsson kunne fortelle at fjellstuas historie kunne spores helt tilbake til 1100-tallet. 

– Det er mange historier om hva som har skjedd på Bæskades, som for eksempel da to menn frøs ihjel langs postruta på fjellet den 27.juli i 1895. Gargia betyr vel egentlig skjulested og det har vært nevnt om området som et mer beskyttet sted å flytte reinen ned fra fjellet, samtidig har fjellstuene alltid hatt et interkulturelt aspekt, hvor ulike spårk har møttes tilbake i historien, sa Iwarsson. Hun la til at lodgen satser på nordlyset, hundekjøring og scootersafari - som er reiselivsrelaterte opplevelser.

Frisk luft og naturen

Universitetslektor Per Kåre Jakobsen sier utvekslingsordningen med det franske universitetet Savoie Mont Blanc passer som hånd i hanske med studieretningene for reiseliv og nordlige studier. 

– De er en naturlig partner for oss som jobber målrettet og godt for å sikre oss studenter til de internasjonale programmene våre. Vi har i likhet med dem potensial til å tilby unike studier og jeg føler meg trygg på at gjestene våre fikk øynene opp for hva campus Alta har å by på. Seniorrådgiver Natalia Kononova fra UiTs seksjon for internasjonalt samarbeid ga en flott presentasjon av hele UiTs portefølje for utvekslinger om både det fagspesifikke og det institusjonelle knyttet til vårt institutt for reiseliv og nordlige studier, sier Jakobsen. Han åpner for å sende studenter til Mont Blanc og for den saks skyld også sikre utveksling for kolleger.

– De besøkende ga inntrykk av at vi er attraktive - og selv om utvekslingene har stått stille en periode nå, så er det flott at vi får besøk av noen som det er naturlig for oss å samarbeide med og som gir inspirasjon for å gå videre med nå, sier Per Kåre Jakobsen. 

Kunst og foto på stien

faksimile av syklist
SOGNS AVIS: Italienar trør Sogn på jakt etter kulturhistorie, var tittelen på en avisreportasje da han besøkte Sogn - og til sommeren skal han til Helgeland og til høsten til Finnmark. Foto: Gunnar Kleven: Faksimile fra Sogns Avis
En litt spesiell vri på dette internasjonale besøket lå i at den italienske kunstfotografen, Luca Berti, også besøkte UiT. Hans spesiale om man kan si det slik, er å sykle, treffe folk og fotografere både dem han møter og ting han ser underveis. 

– Hans metode kan vio trygt kalle slow travel - og dette er et begrep som vi bruker i et Interreg-prosjekt som vi arbeide med som kalles for STIL. Det handler blant annet om å finne frem til og kartlegge alle de stiene man kan ta seg frem på med sykkel i naturen mellom Finnmark, mot Finland og Sverige. Luca Berti har lenge arbeidet med å få til et Barents-prosjekt knyttet til sykling og fotografi - og når vi har fortalte om den gamle postruta mellom Alta og Kautokeino og videre til Finland, er dette en tur han ønsker å sykle og gjennomføre fotografering på, hvis mulig som en del av vårt interregionale EU-prosjekt. Berti har sin egen måte å samle materiale på og her ser vi ved instituttet for oss at våre medieproduksjonsstudenter kan få sjansen til å delta sammen med han på en måte som vil kunne bety produksjon av levende bilder, lyd, podcaster og stillsfotografering. Slik kan studentene være med og dokumentere vårt prosjekt og samtidig være del av en læringsarena sammen med en profesjonell fotograf, avslutter Jakobsen. 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 10.06.22 15:00 Oppdatert: 10.06.22 15:05
Bærekraft Om UiT Reiseliv Urfolk Alta
Vi anbefaler