Utstilling om Johan Adrian Jacobsen - eventyreren fra Risøya

Johan Adrian Jacobsen fra Risøya utenfor Tromsø levde et eventyrlig liv som etnograf, kaptein og forfatter. Nå kan du møte han i utstillingsform på Polarmuseeet.

seidl, juliane
Published: 23.09.13 00:00 Updated: 23.09.13 11:28



I utstillingen kan du oppdage Johan Adrian Jacobsens forunderlige reiser og liv og bli kjent med et fargerikt menneske, hans familiehistorie til i dag, hans reiser rundt i verden og med folkene han rekrutterte til utstillingene i Europas dyrehager.

Jacobsen ble født i 1853 på Risøya utenfor Tromsø og startet sin yrkeskarriere som sjømann, prøvde seg som selger, mekaniker, baker og endte opp som kaptein, etnograf og forfatter. Han jobbet og som samler, restaurantdirektør og foredragsholder i Tyskland. 

Fra første halvdelen av 1800-tallet og frem til 1930-årene ble mennesker fra ulike deler av verden stilt ut i dyrehager og sirkus i Europa og USA. På disse etnografiske utstillingene ble naturfolk presentert til den europeiske offentligheten, og det ble fremhevet datidens syn på rase av vestlige- og ikke-vestlige mennesker.

Samene var på utstillingene i Europa en stor attraksjon, men de var også del av datidens vitenskap om ikke-vestlige folkeslag. Utstillingsdeltakerne ble fysisk undersøkt av det Antropologiske Selskapet og resultatene ble brukt til å understreke forståelse av rase av den tiden.

Jacobsen var viktig i oppbyggingen av flere av disse utstillingene. Til Carl Hagenbecks dyrehage i Hamburg rekrutterte han mennesker fra fremmede folkeslag, og til det Kongelige Etnografiske Museum i Berlin samlet han kulturgjenstander fra eksotiske folkeslag, masker og smykker, klær og verktøy, som forskerne mente snart ville forsvinne. I dag har museet ca. 18 000 gjenstander fra Jacobsens samlingsreiser.

Jacobsen reiste til Alaska og Grønland, til Sibir og Japan, og forhandlet med representanter av forskjellige folkeslag, som ikke var kjent i den vestlige verden.

Utstillingen er laget av Juliane Seidl og er del av hennes masteroppgave i Curatorial Studies på Goethe-Universitetet i Frankfurt/Main i Tyskland. 

Utstillingen åpner torsdag 26. september, er på norsk, tysk og engelsk og blir stående til mai 2014.

seidl, juliane
Published: 23.09.13 00:00 Updated: 23.09.13 11:28