Strømbudsjettet til Polarmuseet kraftig redusert takket være polarnatt-forskere!

This article is over to years old, and may contain content that is outdated

Den mørke, men fargerike ustillingen Polarnatt - Liv og lys i mulm og mørke, ble offisielt åpnet søndag 18.januar. Det ble en helt spesiell stemning der alle stod i mørket, med hver sin lommelykt, klare til å utforske livet i den mørke polarnatta. Forskerne bak prosjektet var også tilstede på skype-overføring fra forskningsbasen i Ny-Ålesund.

En av de yngre deltakerne på utstillinga viser ivrig frem aktivitetsheftet for barn, hvor de kan gå rundt med lommelykt og finne forskjellige dyr i utstillinga.

Både unge og gamle var tilstede på den offisielle åpningen av Polarnatt-utstillingen. Ved inngangen tikk alle utdelt en liten lommelykt som man måtte bruke for å se de spennende bildene av livet i polarnatta i det mørklagte lokalet. Det ble en magisk opplevelse å høre trompetmusikk og fortellinger om polarnattsbiologien, hvor det fortsatt finnes rom for store oppdagelser.

Jørgen Berge og samarbeidspartner fra NTNU, Geir Johnsen, fortalte entusiastisk om deres pågående forskningsprosjekt Mare incognitum på direkteoverføring fra Ny-Ålesund. For tiden driver de et kurs i polarnattsbiologi på Svalbard. Ved bruk av undervannsroboter med måleinstrumenter, undersøker de dette intrikate økosystemet. Studentene får være med å samle inn data om denne såkalte "sukkertøysfabrikken",  og bidrar dermed til at vi kan få vite mer om økologien i disse mørke havområdene.

Daglig leder på Polarmuseet, Lena Aarekol, utforsker havets varulv.

Utstillingen har blitt virkelighet etter initiativ fra professor Jørgen Berge og museumsdirektør Marit Anne Hauan. Daglig leder på Polarmuseet, Lena Aarekol, var stolt av å åpne den fjerde utstillingen i rekken som fokuserer på forskning i Arktis. Polarmuseet har tradisjon for å vise frem historiske aktiviteter i polare strøk. Det er derfor spennende å vise frem aktivitet i nord som skjer idag. Forskning har tatt over mye av aktiviten i arktiske strøk, og det er viktig å vise frem dette til turister og lokale besøkende, sier Aarekol.  Med et smil takker hun også for innsparingen i Polarmuseets strømbudsjett for 2015. 

Magisk stemning på utstillingsåpning for Polarnatt.
På Twitter   #norgesarktiske