– Spis så mye sjømat du vil!

Forskning ved UiT viser at sjømat er helsebringende, ikke bare på grunn av den kjente fettsyra Omega 3. Se video i saken!
Aarskog, Karine Nigar
Published: 17.06.15 00:00 Updated: 17.06.15 09:25

Det kom opp mange interessante skapninger da det ble trålt i forskningssammenheng om bord på F/F Helmer Hanssen. Foto: Karine Nigar Aarskog

Det kom opp mange interessante skapninger da det ble trålt i forskningssammenheng om bord på F/F Helmer Hanssen.

Foto: Karine Nigar Aarskog

– Det er veldig trygt å spise norsk sjømat, og man kan spise så mye man vil, med tanke på forekomsten av miljøgifter. Det gjelder villfisk, så vel som oppdrettsfisk, sier professor og dekan ved Fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT, Edel Elvevoll.

Hun er deltaker på årets Outreach-tokt på Svalbard og er opptatt av hvordan sjømat kan fremme folks helse. Selv om det finnes miljøgifter i sjømat, er konsentrasjonene så lave, at man må spise veldig store mengder for at det skal være skadelig. Man kan også se at mengden miljøgifter i sjømaten gradvis går ned, etter hvert som de blir forbudt.

– Svært få vil klare å få i seg så mye sjømat som må til for å nå grenseverdiene for det man mener kan være skadelig. Da må man spise mange kilo i uka, sier Elvevoll.

Sammensatte effekter
Hun forsker på om det er andre stoffer i sjømat som kan virke helsefremmende, i tillegg til kjente marine fettsyrer, som Omega 3.

– Vi har sett at sjømatproteiner kan virke blodtrykksregulerende, antioksidativ og vektregulerende. Vi har også jobbet med en spesiell aminosyre som påvirker innholdet av kolesterol i blodet. Denne forskningen er i en sped begynnelse, men peker i samme retning og viser at sjømat er helsefremmende. Kjempespennende, sier Elvevoll.

Det synes også kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd, Geir Bakkevoll:

Motstridende informasjon
Likevel dukker det fra tid til annen opp saker om at sjømat ikke er bra for oss, på grunn av miljøgifter, og bruk av antibiotika i oppdrettsanleggene. Elvevoll forteller at det gjøres mye ulik forskning på sjømat, og at disse resultatene ses på i sammenheng. Konklusjonen er at sjømat er trygt:

I desember i fjor kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet med en avveiningsrapport om at helsegevinstene ved å spise sjømat, veier opp for en eventuell risiko for å få i seg miljøgifter. Men spiser man mindre enn ett sjømatmåltid i uka, er ikke det nok til å gi noen helsegevinst. Det som anbefales er minst 2-3 sjømatmåltider i uka. Og du kan spise så mye du vil.

Aarskog, Karine Nigar
Published: 17.06.15 00:00 Updated: 17.06.15 09:25