UiT-forskning sentral i Afghanistanrapporten

En av grunnene til at Norge ikke har lyktes i sitt arbeide i Afghanistan er at oppdraget ikke tydelig nok, mener UiT-professor Gunhild Hoogensen Gjørv.
Brøndbo, Stig
Published: 06.06.16 14:00 Updated: 02.02.18 13:19

Den norske innsatsen i Afghanistan har vært veldig dyr og ikke spesielt vellykket, konkluderer en rapport som ble lagt fram mandag.

I halvannet år har professor i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Gunhild Hoogensen Gjørv, jobbet i en ekspertgruppe for å vurdere innsatsen til Norge i Afghanistan fra 2001 – 2014. I dag ble Afghanistanrapporten lagt fram for utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, og innholdet er tydelig på at Norge ikke har lyktes med å endre utviklingen i landet.

 

Terror

Rapporten konkluderer med at Norge har:

  • Mislyktes med bidraget til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati.
  • Bare delvis har lyktes i bekjempelsen av internasjonal terror og i å forhindre at Afghanistan igjen blir et arnested for terror.
  • Har lyktes med å vise oss som en god alliert til USA og NATO i kampen mot internasjonal terror.

 

UiT-forskning

– Den norske innsatsen i Afghanistan har vært preget av et uklart oppdrag, sier UiT-professor Gunhild Hoogensen Gjørv, som mandag var med på å legge fram Afghanistanrapporten. Foto: Stig Brøndbo

 –Vi har sett på utviklingen i Afghanistan fram til 2014. Siden den gang har det bare blitt verre, sier Gunhild Hoogensen Gjørv. I 2014 ga hun ut boken Understanding Civil-Military Interaction: Lessons Learned from the Norwegian Model (Ashgate 2014), en bok basert på UiT-finansiert forskning om samarbeid mellom sivilsamfunnet og militære i internasjonale operasjoner. I den norske strategien for Afghanistan var det slått fast at det skulle være et slikt skille mellom sivilt og militært arbeid.

– Men det var ikke definert hvordan det skulle skje. Det har preget den norske innsatsen i Afghanistan, sier Hoogensen Gjørv.

 

Viktig arbeid

I ekspertgruppen har UiT-professorens forskning vært et viktig bidrag, og erfaringene fra utvalgsarbeidet blir tatt med tilbake til UiT og til forskningsgruppen WarPeD, hvor Hoogensen Gjørv er leder. Under mandagens presentasjon av selve rapporten, sa både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende at arbeidet til ekspertgruppen har vært viktig.

 

Lærdom

­– Det er viktig å bringe med oss lærdommene fra Norges engasjementet i Afghanistan i det videre samarbeidet med landet. Det er også viktig å trekke eventuelle lærdommer for sivile engasjementer i andre sårbare stater og når vi nå går inn i andre militære operasjoner, skriver ministerne i en felles pressemelding etter dagens framlegg av rapporten.

Brøndbo, Stig
Published: 06.06.16 14:00 Updated: 02.02.18 13:19