Aqua Nor: Forskningsfrokost med fiskeriminister Sandberg og ny havbruksforskning

Trondheim: 16. august presenterer Norges fiskerihøgskole ved UiT Norges arktiske universitet tre av de mest innovative prosjektene knyttet til havbruksforskning. 
Wangen, Henriette Leine
Published: 14.08.17 13:00 Updated: 14.08.17 12:58

Norges fiskeriminister Per Sandberg og rektor ved UiT Norges arktiske universitet Anne Husebekk åpner pressefrokosten ved Quality Hotell Augustin klokken 9.00–10.00.   

 

Som sentral premissleverandør innen forskning og utvikling i havbrukssektoren er Norges fiskerihøgskole opptatt av å formidle et helhetlig bilde av forskning knyttet til lakseoppdrett.

 

MiljøDNA– en revolusjon i norsk habruksforvaltning?

I dag foregår overvåkning og diagnose av parasitter og sykdommer i lakseoppdrett av lite kostnadseffektive og presise metoder, som i verste fall kan medføre dårlig fiskehelse og redusert lønnsomhet for næringen. Førsteamanuensis Kim Præbel presenterer nye prosedyrer som kan oppdage sykdommer i oppdrettsanlegg langt tidligere enn dagens metoder. Sammen med etableringen av «DNA Universal-Databank for Fisheries and Aquaculture (DUFA)», som i fremtiden vil være et komplett DNA kartotek for alle organismer i norsk oppdrettsnæring, har forskningen til Præbel mulighet til å revolusjonere norsk havbruksnæring og forvaltningen av denne. 

 

Algeproduksjon i fabrikkrøyk: spøk eller alvor?

Stipendiat Renate Døving Osvik og overingeniør Gunilla Eriksen forteller om et samarbeid mellom ferrosilisiumprodusenten Finnfjord AS og UiT, der målet er å benytte marine organismer dyrket i sjøvann til å omdanne forurensende CO2 og NOx i fabrikkrøyken til omega-3 rikt fiskefôr og andre organiske forbindelser.  

 

Omdømmet til oppdrettslaks

Oppdrettslaks er av forskere regnet som en ypperlig kilde til omega-3 fettsyrer. Innholdet av miljøgifter og antibiotika har likevel vært oppe til diskusjon. Med bakgrunn i forskning holder postdoktor Ida-Johanne Jensen og professor Edel Oddny Elvevoll foredrag om innholdet av omega-3 fettsyrer, miljøgifter og antibiotika i oppdrettslaks.    

 

Pressefrokosten er en del av Aqua Nor som arrangeres 15.–18.august 2017 i Trondheim.

Representanter fra Norges fiskerihøgskole vil være å treffe i kunnskapsteltet, stand A2-640.

 

Kontaktpersoner:

Kommunikasjonsrådgiver og forskningsjournalist Henriette Leine Wangen, henriette.l.wangen@uit.no, 952 97 986

Rådgiver Ingrid Hovda Lien,

Ingrid.hovda.lien@uit.no, 77 64 4470

 

Wangen, Henriette Leine
Published: 14.08.17 13:00 Updated: 14.08.17 12:58