Her skal nye Tromsø museum ligge

Etter lang tids diskusjon har Kunnskapsdepartementet nå besluttet at det nye Tromsø Museum– Universitetsmuseet skal realiseres på Mack-tomta i sentrum av Tromsø.
Wangen, Henriette Leine
Published: 31.08.17 00:00 Updated: 01.09.17 08:48
Tromsø

I dag ligger Universitetsmuseet, som er Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon, på sørspissen av Tromsøya, et par kilometer fra sentrum. Virksomheten er i dag spredt på ti steder, men skal nå samles i et bygg.  Det var tilbake i 2016 at det vedtatt planer av et nybygg i Tromsø sentrum.

– Museet skal være en verdensledende institusjon. Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som universitetet og byen kan være stolte av. Museets plassering vil være viktig for utviklingen av Tromsø by, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.  

Bildet viser situasjonsplan/volumbetraktning, slik at potensialet for tomten skal være tydelig. Foto: Erland Loso

Etterlengtet beslutning

Det er Statsbygg som skal stå for byggingen av det nye museet som skal romme utstilling, magasin, forskning og administrasjon og vil bli på 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen er 1,5 milliarder norske kroner. 

– Vi er glade for at bygget blir realisert og at det har blitt en samlet en løsning. Vi har et stort behov for å etablere en forsvarlig oppbevaring av museets samling, noe som haster, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk. 

Glade for utfallet 

Direktør Lena Aarekol ved Universitetsmuseet og rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet er begge glade for at planene for nybygget nå er spikret. 

Museets hovedoppgaver er forskning og forskningskommunikasjon, utvikling og bevaring av vitenskapelige samlinger, formidling, forvaltning og undervisning. 

I fjor hadde Tromsø museum 181.000 besøkende som ønsket å lære mer om naturvitenskap og kulturvitenskap tilknyttet landsdelen og andre nordlige området.

Bildet viser situasjonsplan/volumbetraktning for tomten. Foto: Erland Loso

Wangen, Henriette Leine
Published: 31.08.17 00:00 Updated: 01.09.17 08:48
Tromsø