– Teknologi fenger aller mest

Forskningsdagene 2017 er i gang ved UiT Norges arktiske universitet. I dag besøkte store og små Utforsk UiT der de fikk et lite innblikk i livet på campus.
Wangen, Henriette Leine
Published: 23.09.17 15:09 Updated: 16.02.18 09:48

– Det er masse spennende å se her, både for meg og barna. Jeg ønsker at barna skal få oppleve at skole og utdanning kan være noe annet enn det de får inntrykk av i hverdagen, sier Vegard Skjerven Wang som hadde med seg to egne barn og en venn av sønnen til arrangementet. 

Målet med Utforsk UiT er at alle får mulighet til å bli bedre kjent med forskningsmiljøet ved universitetet. Prosjektkoordinator Kristian Johansen mener det er viktig for barn å eksponeres for miljøet på universitetet, slik at de i hvert fall vet at dette er en mulig retning videre.

– Jeg tror at de som er i skolealder setter pris på å kunne tilegne seg kunnskap også utenfor klasserommet, sier han. 

I alt deltok fem fakultet med ulike arrangementer, inkludert Kreftforeningen.

– Det er flere fagfelt med store variasjoner som møter publikummet. Aktiviteter som knyttes til alt fra fisk til droner og ikke minst skipssimulator, forteller Johansen. 

Les mer: Utforsk UiT– forskning på en spennende måte

Datainteressert

Vegard Skjerven Wang har selv studert ved UiT i Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Nå synes han det er gøy at barna Edith (6) og Hans Wang Nøstvold (12) er så store at de kan få være med inn på universitetsplassen.

– Synes du det er viktig å eksponere barna for forskning på et tidlig tidspunkt?

– Ja, og i Tromsø er det veldig mange gode arrangement rettet mot barn. Det morsomme er at barna mine allerede er interessert og gleder seg alltid til å delta på slike event.

Lørdag formiddag fikk datteren blant annet forsøke seg på programmering. Til glede for far, som selv arbeider som programmerer i Microsoft.

– Det morsomste med hele dagen var at jeg fikk lov til å programmere, sier Edith Wang Nøstvold.

– Det er nok litt mye fokus på data hjemme hos oss, men jeg vil ikke presse de inn i den jobben jeg selv har, men jeg ser viktigheten av at de skal få se hvilke muligheter som finnes. Kanskje vil det da bli lettere for dem å ta et valg i fremtiden, sier Skjerven Wang. 

Eksponeres for forskning

Fredag fikk 1300 barne- og ungdomsskoleelever se og oppleve aktivitetene ved Utforsk UiT. Stemningen var spesielt høy da elevene besøkte Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Kjemiker Bjarte Aarmo Lund fikk full applaus da han laget blitslys ved hjelp av magnesium. Denne metoden ble tidligere benyttet som blits under fotografering, fordi grunnstoffet brenner med et skarpt, hvitt lys.

– Det er tydelig at teknologi ser ut til å fenge aller mest, sier prosjektkoordinator Kristian Johansen.

De siste femten årene Forskningsdagene har blitt arrangert, har festivalen hatt et spesielt tema. I år er temaet "verdier", et åpent begrep, som skal lokke fram kreative ideer og formidlingsglede hos forskerne. Festivalen arrangeres frem til og med 1. oktober over hele landet. 

Les mer: Oversikt over alle arrangement

Wangen, Henriette Leine
Published: 23.09.17 15:09 Updated: 16.02.18 09:48