Inviterer til hagevandring i Tromsø

Kommende tirsdag kan du bli med på hagevandring i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage, helt gratis, og få en vårlig og romantisk fargeinnsprøytning av de sjeldne.
Utsi, Inger Elin Kristina
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Published: 18.05.18 13:43 Updated: 24.05.18 12:34

– Vi gleder oss til å kunne vise flere interesserte vår levende museumssamling av planter og blomster, sier gartner Martin Hajman ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

– Jeg har definitivt kapret drømmejobben. Resultatet av det jeg gjør på arbeid er jo så synlig. For meg er det mye kjærlighet i blomster, og her i hagen er det "love all around", legger han til og henviser til låten "Love is all around" av The Troggs. 

Den følelsen man får idet man entrer tomten, er en glidende overgang mellom hagen og landskapet rundt, som på særegent vis slynger seg inn i hverandre. Den arktisk-alpine hagen står dermed i sterk kontrast til franske barokkhager, der symmetri og orden står som hovedprinsipp i oppbyggingen. 

Les om arrangementet her

Gartner Martin Hajman inviterer til gratis hagevandring. Kanskje vil du lære mer om hvilke arter som spirer aller først i Troms?
Gartner Martin Hajman inviterer til gratis hagevandring. Kanskje vil du lære mer om hvilke arter som spirer aller først i Troms? Foto: Henriette Leine Wangen

Det er Hajman som skal vise hage-entusiaster rundt i hagen som ligger sørøst for universitetsområdet. På vandringen kan du lære mer om hvilke vekster som raskest spirer i den nordlige hagen og hvilke betingelser som ligger til grunn for en tidlig, fargeskjønn og spennende hage. Gartneren, som selv opprinnelig kommer fra Tsjekkia, er nå inne i en hektisk tid. 

– Vi har svært travle dager. I voldsom fart vokser det frem en rekke ulike arter på én og samme tid, men det gjelder også ugresset, så vi har nok å gjøre, sier han. 

Dette er kubjelle- arten "Pulsatilla tatewakii". Den vokser i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage, men kommer opprinnelig fra Japan og den russiske øya Sakhalin. Foto: Henriette Leine Wangen

Om få dager er også tiden inne for å nyte midnattssola i Nord-Norge. Sakte, men sikkert kommer den til å stige høyere på himmelen, for hver dag som går. Ikke bare er det en nytelse for oss mennesker å se solskiva synlig over horisonten, men også botaniske vekster trives med mengder av sollys.

Langt, langt mot nord. 

På grunn av lange soldager er verdien, i form av vekst, av én dag her i nord, ekvivalent to eller kanskje tre dager med blomstring lengre sør. 

Naturhybrid av Saxifraga meeboldii og pulvinaria. I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage finnes rundt 400 ulike typer som stammer fra Saxifraga-familien.
Naturhybrid av Saxifraga meeboldii og pulvinaria. I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage finnes rundt 400 ulike typer som stammer fra Saxifraga-familien. Foto: Henriette Leine Wangen

En tidlig vår

De blomstene som kommer fra noen av de høystliggende fjellene i verden, avslutter snart sin sommersesong. En så tidlig og kort blomstring, er spesielt vanlig for blomster fra Marokko, Iran og Himalaya. Den aller første blomsten som blomstret i hagen i år var en blomst i soleie-familien som opprinnelig hører hjemme i Iran.  

Årets aller først blomst i den botaniske hagen var Ficaria fascicularis.
Årets aller først blomst i den botaniske hagen var Ficaria fascicularis. Foto: Henriette Leine Wangen
– Den kommer fra steppeområder som ligger mer enn 3000 meter over havet, informerer Hajman. 

I samlingen av blomster fra fjellområdet Kaukasus kom det også svært tidlig blomster i vår, og disse vekstene kommer til å stå en stund til. 

– De er vanligvis ikke tilpasningsdyktige her i Tromsø, men om man tilpasser et såkalt steinlandskap for disse blomstene, slik at de får ly fra vind og vær, så vokser de like fint her, sier han. 

For de ferske hage-entusiastene, boende i Troms-regionen uten steinslandskap i hagen, mener han det kan være lurt å plante mogop (Pulsatilla vernalis) eller rødsildre (Saxifraga oppositifolia). 

– De er lette å få til og de er noen av klassikerne i norske hager.  

Botanisk mangfold

Gartneren forteller at mange av de besøkende ofte blir overrasket over at hagen består av botaniske vekster fra store deler av verden. Mange undrer seg derfor hvordan det er mulig å få planter fra så "ulike" deler av verden til å trives i Tromsø, men også det har sin naturlige forklaring.

– Her i Tromsø har vi det samme klimaet som mange andre steder i verden ovenfor andre lands tregrenser, forklarer han. 

Mogop.
Mogop. Foto: Henriette Leine Wangen

Liker seg i steinlandskap.
Liker seg i steinlandskap. Foto: Henriette Leine Wangen
Rublomarten, Draba Atlantica, som kommer fra Altlasfjellene, en fjellkjede i Nord-Afrika, er et av eksemplene på blomster som har reist langt før de ankom Tromsø. 

– Om vi nå ser mot Tromsdalstinden, ser vi hvor trærne slutter å vokse. Det er i denne grensen at det alpine klimaet finner sted. En slik overgang – fra skog til alpint klima– eksisterer i hele verden. 

Hajman forteller også at Golfstrømmen har stor innvirkning på det rike plantelivet i Troms-regionen. 

– Til tross for at vi er langt nord, har vi ikke permafrost, fordi varmt atlantisk vann beveger seg nordover langs norskekysten. 

Klimatiske forhold som temperatur og vind, påvirker likevel hvor tregrensen begynner. Mens den i Troms ligger på 200-600 meter over havet er den omlag 2000 meter over havet i fjellområdet Alpene. 

– Blomstene her vokser dynamisk og intensivt. Med flere hundre ulike arter, er det derfor at den botaniske hagen viser seg som en malers fargepalett, på våren og om sommeren, forteller Hajman. 

Mange vekster fra Iran, Armenia og Tyrkia trives i svært tørre omgivelser. Ved å følge geologisk riktige prinsipper for hver artstype, er det likevel mulig å tilrettelegge for tilfredshet også for disse. Løsningen er å dyrke dem frem i steinsprekker, eller i rasmark bestående av grus, sand og småsteiner. 

Tidlig vår i Troms.
Tidlig vår i Troms. Foto: Henriette Leine Wangen
Utsi, Inger Elin Kristina
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Published: 18.05.18 13:43 Updated: 24.05.18 12:34