Fram II – ny byggestein i den arktiske hovedstaden

Det var offisiell åpningsseremoni for Framsenterets nybygg på onsdag og lansering av forskningsprogrammet «Plast i Arktis».
Strømsvold, Julie
Published: 24.08.18 00:00 Updated: 24.08.18 08:58

Onsdag 22. august ble Fram II offisielt åpnet i sammenheng med Framdagen. Tilstede var blant annet leder for Framsenteret og UiT-rektor Anne Husebekk, klima- og miljøminister Ola Elvestuen og fungerende ordfører Jarle Aarbakke.

Seremonien ble holdt i lysgården. Portrettet, laget av kunstner Anne-Karin Furnes, er av Hanna Resvoll-Holmsen (1873-1943), den første kvinnelige forskeren på Svalbard. Foto: Julie Strømsvold

Nybygget er på 9454 kvadratmeter og har kostet 522 millioner kroner. De omtrent 200 ansatte i Fram II begynte innflyttingen allerede i vår, og er nå for det meste på plass i de nye kontor- og laboratorielokalene. Blant de mange nyinnflyttede er Havforskningsinstituttet, Kystverket med Barentswatch, NILU, strålevernet, Senter for hav og Arktis og Arktisk Råd.

«Det nye bygget er en betydelig nordområdesatsing og en styrke for det arktiske forskningsmiljøet og oppmerksomheten rundt Arktis,» sier Anne Husebekk.

Plast i Arktis

I tillegg til åpningen av Fram II, var det lansering av Framsenterets nye forskningsprogram: Plast i Arktis.

«Det nye programmet om Plast i Arktis er aktuelt, viktig og gir mulighet for de 20 institusjonene som samarbeider i Framsenteret, å gjøre en samlet innsats på plastforurensingsområdet», sier Anne Husebekk.

Gjestene fikk omvisning i det nye bygget. Her forsker strålevernet på blåskjell. Foto: Julie Strømsvold

Det er urovekkende mye plast i Arktis, som har store konsekvenser for miljøet. Med dette nye programmet skal Framsenteret forske på hvordan plast påvirker arktiske økosystemer og formidle kunnskap om temaet. Det var spesielt fokus på hvordan plast påvirker menneskekroppen.

 

 

 

Strømsvold, Julie
Published: 24.08.18 00:00 Updated: 24.08.18 08:58