Bretter opp ermene for sykepleiejobber i nord

75 entusiastiske sykepleiere fra desentralisert sykepleierutdanning viser at det er mulig å ta utdanning og beholde tilknytningen til hjemkommunen. 

Schanche, Thomas
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Mathias Bruvoll
Published: 19.12.18 12:13 Updated: 20.12.18 13:57
Tromsø

Strålende jubel for bachelorgrad. 51 nye sykepleiere ble uteksaminert fra UiT Norges arktiske universitet i forrige uke. Foto: Mathias Bruvoll

Måltallet for Institutt for helse- og omsorgsfag (IHO) var å uteksaminere 262 kandidater ved hel- og deltidsutdanningene fra Hammerfest, Narvik, Harstad, Tromsø, Nordreisa, Finnsnes og Målselv i 2018. Resultatet ser ut til å bli gledelige 282, i følge instituttleder ved IHO, Nina Emaus.

– Vi er veldig stolte av både måltall og over de flotte sykepleierne vi nå leverer til landsdelen. Ikke minst er vi stolte av de vitenskapelige ansatte som har ført dem i mål, sier Emaus. 

Desentralisert utdanning av sykepleiekandidater har vist seg som en suksess – ikke minst for kommunene som skriker etter flere sykepleiere til sine helsetjenester. 

– Det er ikke alle som har anledning til å flytte til et annet sted for å studere på heltid. Derfor har samfunnet gått glipp av mange med evne og ønske om å studere sykepleie. Desentralisert sykepleieutdanning er mer kostbart å administrere for universitetet enn vanlige utdanningsløp. For samfunnet blir resultatet likevel positivt, sier instituttlederen. 

Blir i landsdelen

Instituttleder ved IHO, Nina Emaus. Foto: Mathias Bruvoll

– Behovet for sykepleiere i landsdelen er enormt. Vi ser også at de som utdanner seg i nord, blir i nord. Av de 75 kandidatene på desentralisert utdanning som vi uteksaminerer i år, kommer 22 fra Tromsø-regionen, 12 fra Lenvik, 10 fra Bardu og 7 fra Nord-Troms.

Emaus tror disse kandidatene i enda høyere grad blir igjen i landsdelen, sammenlignet med de som studere på heltid.

– Gjennomsnittsalderen hos de desentraliserte kandidatene er 30 år. De er gjerne etablert med familie og forpliktelser – og ønsker å være en ressurs for hjemkommunene sine. Det vil de også bli ganske snart, sier instituttlederen.

To barn, hus og utdanning

En av de 51 som fikk sin endelige bekreftelse på bachelorgrad i sykepleie var Frid Kvernmo Labahå fra Gratangen. Hun og mannen Morten har hatt en krevende reise i fire år, men ser frem mot litt roligere dager. 

– Det har vært en knalltøff periode med både studier, samtidig som vi har fått to barn. Det har vært en kabal som har vært vanskelig å få til å gå opp, men vi klarte det til slutt.  Det er godt å endelig være i mål, sier Frid mens hun smiler bort på Morten og barna Emil (1) og Adelen (3). 

Frid er en av de nyutdannede sykepleierne som ønsker å bruke utdannelsen sin lokalt. 

– Jeg håper å få jobbe som sykepleier i Gratangen i årene som kommer, sier hun. 

 

Ser frem mot en roligere hverdag. F.v: Frid Kvernmo Labahå, Adelen, Morten Labahå og Emil. Foto: Mathias Bruvoll

Morten jobber blant annet med brøyting i hjemkommunen og har hatt turnusarbeid med nattskift å stri med i tillegg til familielivet og konas studiehverdag. 

Med to spedbarn i studietiden har også Morten registrert noen dager ved UiT i Tromsø. 

–På grunn av amming av barna så har jeg gått X antall mil i disse byggene mens hun har vært på samlinger. Det har vært en lang og tung reise som endelig er over, og nå er det lykke i hjemmet, sier Morten. 

I tillegg til å få barn, har de to overtatt en gård og bygget seg hus, samtidig med at Frid har fullført den desentraliserte sykepleierutdanningen.


LES MER OM DESENTRALISERT SYKEPLEIE BACHELOR

LES MER OM SYKEPLEIE BACHELOR

Schanche, Thomas
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Mathias Bruvoll
Published: 19.12.18 12:13 Updated: 20.12.18 13:57
Tromsø