Ekspertliste: Påsken 2019


Til journalister: Ved UiT Norges arktiske universitet er det flere forskere som kan besvare spørsmål knyttet til påskens aktiviteter: ski- og fjellturer, snøskred og kriminallitteratur.

Påsken står snart for døren, og UiT har flere forskere som kan uttale seg om påskerelaterte tema. Foto: Randi Solhaug

Snøskred:

Førsteamanuensis Andrea Mannberg, Handelshøgskolen ved UiT

E-post: andrea.mannberg@uit.no

Forskning: Forskning viser at den store majoriteten av alle skredulykker forårsakes av den såkalte menneskelige faktoren. Mannberg forsker på hvordan sosial interaksjon og begrenset

 

Førsteamanuensis Audun Hetland, Institutt for psykologi

Telefon: 77 64 63 68/ 930 41 612

E-post:  audun.hetland@uit.no

Forskning: Forsker på emosjoner og motivasjon, ekstremsport og friluftsliv. Å vurdere skredfare er komplisert. Dette vet folk som ferdes i fjellet vinterstid. Likevel er ni av ti dødsulykker utløst av de som omkom eller av noen de var på tur med. Derfor er måten vi vurderer skredfare på og beslutningen vi tar livsviktig. En av utfordringene er at snøskred er et relativt sjeldent fenomen hvor vi sjelden får noen klar tilbakemelding fra naturen. At det ikke gikk snøskred på forrige tur kan være fordi vi hadde flaks. Audun Hetland leder forskningsgruppen i Center for Avalanche Research and Education (CARE). Målet til skredsenteret er å tilrettelegge for at vi kan gjøre gode beslutninger i skredterreng slik at alle kan komme levende hjem fra fjellet.

 

Fjellturer og sikkerhet:

Universitetslektor Sigmund Andersen, Idrettshøgskolen

Telefon: 79 02 64 42

E-post: sigmund.andersen@uit.no

Forskning: Andersen er fagkoordinator for Arktisk Naturguide på Svalbard. Han kan fortelle om sikkerhet i vinterfjellet, turplanlegging og valg og bruk av utstyr til ferdsel og leir i vinterfjellet.

 

Førstelektor Rune WaalerIdrettshøgskolen

Telefon: 905 88 516

E-post:  rune.waaler@uit.no

Forskning: Waaler har gått Norge på langs på ski, samt krysset Svalbard på ski med polarhund. Han har også vært hundekjører for en sydpolekspedisjon, og har ansvar for faget Hundekjøring ved UiT. Han kan snakke om hundekjøring og skiferdsel med hund, samt sikkerhet i fjellet generelt, veivalg i fjellet, orientering, nedkjøling og forfrysning.

  

Skitrening og skismurning:

Førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen, Idrettshøgskolen

Telefon: 408 71 277

E-post: : tor.o.thomassen@uit.no

Forskning: Thomassen kan fortelle om skitrening og skismurning, for eksempel hvordan man skal unngå bakglatte ski. Forskningsprosjektene til Thomassen er om motivasjon, lidenskap og idrettsprestasjoner innenfor langrenn og hundekjøring, i tillegg til nærmere studier av diagonalgang og staking i motbakke. Han er også ansatt i en 30 prosent stilling i Olympiatoppen med ansvar for utholdenhet/testing, og å følge opp definerte topputøvere innen sykling, langrenn og løping. I tillegg er han trener for juniorløpere i langrenn i Nordlysbyen Ski, Alta.

 

Nedkjøling:

Professor Torkjel Tveita, Institutt for klinisk medisin

Telefon: 77 62 62 08

E-post:  torkjel.tveita@uit.no

 

Professor Mads Gilbert, Institutt for klinisk medisin

Telefon: 77 62 61 97/ 908 78 740

E-post: mads.gilbert@uit.no

Forskning: Tveita og Gilbert er blant verdens fremste eksperter på hypotermi, og i gjenoppliving av folk som har blitt kjølt ned til ekstreme temperaturer. I år 2000 reddet Gilbert og hans team livet til en kvinne som hadde en temperatur på 13,7 grader. Dette er den laveste kroppstemperatur registrert på en levende person.

  

Snø og smittsom sykdom:

Professor Ørjan Olsvik, Institutt for medisinsk biologi

Telefon: 77 64 62 01 / 916 74 135

E-post: orjan.olsvik@uit.no 

Forskning: Utbrudd av smittsomme sykdommer. Kan man få mark i magen av å spise snø?

  

Kriminalromanen som sjanger:

Professor Michael Schmidt, Institutt for kultur, litteratur og språkvitenskap

Telefon: 776 45635

E-post: michael.schmidt@uit.no

Schmidts forskningsinteresser favner blant annet om populære litterære sjangere, særlig kriminalromanen og vampyrlitteratur. Han kan fortelle hva det er med kriminalromanen som fengsler oss slik – særlig nå ved påsketider. (NB. Siden Schmidt er på forskningstermin i utlandet kan det være lurt å beregne noe svartid)

På Twitter   #norgesarktiske