Innovasjonspris til tidligere UiT-forsker

Ane Aanesland, som tok doktorgraden ved UiT i 2004, er tildelt den høythengende innovasjonsprisen CNRS Innovation Medal.

Aarskog, Karine Nigar
Published: 17.09.19 10:21 Updated: 17.09.19 10:32

Ane Aanesland mottar en prestisjetung pris i desember.
Ane Aanesland mottar en prestisjetung pris i desember. Foto: CNRS Photothèque/Frédérique Plas

Aanesland mottar medaljen for to nyvinninger knyttet til romindustrien gjennom utviklingen av en mini-ionemotor som kan brukes til å holde satellitter i bane.

Sammen med sin kollega Dmytro Rafalskyi har Aanesland utviklet en måte å bruke jod som brensel og en teknologi for å akselerere både ioner og elektroner fra samme kilde, i stedet for å bruke en separat kilde for elektroner. Formålet med begge oppfinnelsene er å gjøre romindustrien mer bærekraftig.

Aanesland er i dag forsker ved CNRS (French National Centre for Scientific Research) i Paris og daglig leder ved ThrustMe som hun grunnla i 2017 sammen med Rafalskyi.

Også Vance Bergeron, Orphée Cugat og Livio de Luca mottar samme pris, som blir delt ut under en seremoni i Paris 12. desember. CNRS Innovation Medal har blitt delt ut hvert år siden 2011 for å anerkjenne forskere som driver med banebrytende og innovativ forskning innen teknologi og økonomi og terapeutiske eller sosiale felt.

Les mer om prisen her!

Aarskog, Karine Nigar
Published: 17.09.19 10:21 Updated: 17.09.19 10:32