Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

NFH i Indonesia: ”The glory comes from the sea”

Instituttleder Kathrine Tveiterås tok utgangspunkt i slagordet til Susi Pudjiastuti, Indonesias nye fiskeriminister, i sin forelesning til entusiastiske studenter ved Diponegoro University. BFE har nå underskrevet en avtale som kan øke studentutveksling og forskning mellom de to institusjonene.


Børge Damsgård 10.11.2014 12:56   (Last updated: 10.11.2014 13:01)

Instituttleder Kathrine Tveiterås og dekan Muhammad Zainuri underskriver MoU-avtalen mellom BFE og Faculty of Fisheries and Marine Science. Professor Agus Hartoko til høyre. Foto: Børge Damsgård

Indonesia med over 17 tusen øyer og en populasjon på nesten 250 millioner er historisk sett en betydelig fiskerinasjon. Det er mer enn 600 000 fiskebåter og over 2,5 millioner mennesker som lever av fiskeoppdrett. Akkurat som landet selv er fiskeri- og oppdrettsnæringen mangfoldig og kompleks. Tradisjonelt går lite av produksjonen til eksport. Forvaltningen av ressursene er ikke optimale. Dette er nå på vei til å endre seg. Ambisjonen til den nyinnsatte fiskeriministeren er store. Erfaringene fra en institusjon som NFH kan bli en viktig brikke i den videre utviklingen av næringen.

- ”Vi har mye å lære av Norge”, kunne professor Agus Hartoko ved Diponegoro University i Semarang (UNDIP) fortelle Kathrine Tveiterås, Torbjørn Trondsen og Børge Damsgård på en omvisning ved Faculty of Fisheries and Marine Science. Etter en signering av en MoU-avtale fikk UiT-representantene møte forskningsgruppene og fikk en grundig innføring i indonesisk studentliv.

En god ambassadør

Det er ikke uten grunn at det er UNDIP og NFH som nå får muligheten til å samarbeide om studentutveksling. Dr. Muhammad Yusuf fra Semarang har selv tilbragt en doktorgradsperiode i ishavsbyen. Etter han kom tilbake til hjembyen i fjor er han den beste ambassadør for våre studietilbud. – ”Reis ut, lær språk og forstå fiskerinæringen, så kommer dere tilbake og bygger det nye marine Indonesia” fortalte Yusu de unge lovende studentene.

Nordlys, snø og utdanning

For en indonesisk ungdom høres kanskje den arktiske vinteren skremmende ut. Bildene NFHs instituttleder viste i sin presentasjon så likevel ikke ut til å dempe entusiasmen. Studenten ble også begeistret når Tveiterås mot slutten av sitt foredrag utvidet fiskeriministerns slagord ved å hevde at –”The glory comes from those who learn to utilize the sea”. På det området har nok norske og indonesiske fagmiljø noe å lære hverandre.