Activities at Department of Geosciences

When: 18.12.19 13:15

All activities

Petroleum Experts Limited donates MOVE software licenses to UiT

Petroleum Experts Ltd (Petex) has kindly donated 10 licenses of the MOVE Suite software including Petex’s Network Licensing Manager (HARDLOCK) to UiT - The Arctic University of Norway with an equivalent value of £1.5 million. The software will be used to support postgraduate research projects at the Department of Geosciences, UiT.

30.08.19

Monitoring whales with drones

Read the article in FRAM forum

05.04.19

IODP ekspedisjon 379 i Amundsenhavet, Antarktis

For tiden er forskningsskipet JOIDES Resolution i området Amundsenhavet, Vest-Antarktis, med forsker Mariana Esteves fra IG blant de 116 ombord.

11.02.19

iEarth - neste generasjon geovitere

Vårt institutt er en del av det nasjonale konsortiumet iEarth, som skal promotere et engasjerende og innovativt læringsmiljø for å utdanne den neste generasjonen geovitere som skal være kompetente nok til å takle dagens samfunnsmessige utfordringer: energi, ressurser, klima, miljø og geofarer. Dette skal gjøres gjennom forskningsbasert studentaktiv læring og virkelighetsnære øvelser på et nasjonalt, tverrfaglig nivå og med et sterkt internasjonalt samarbeid.

11.12.18

Environmental changes after the great oxygenation event

Earth’s capacity to sustain complex life is the most paramount feature that distinguishes it from all other planets. This is largely attributed to the high oxygen content of the Earth’s atmosphere, which began to grow after the onset of what is known as the Great Oxygenation Event (GOE).

10.12.18

Skredfare på Skredkallen, Vannøya

Et ustabilt fjellparti på Skredkallen på Vannøya i Troms kan ha siget 20 meter i moderne tid. Nå gjøres detaljerte undersøkelser for å finne ut om et skred kan være i vente.

01.11.18