Oslo: Høyrisiko-varianter av E. coli-bakterier i fokus


Hva er det som gjør at bakterier vi vanligvis lever helt fint med plutselig blir både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistent?

Utvikling av antibiotikaresistens er i stor grad knyttet til spesifikke genetiske varianter (høyrisikokloner) i de fleste bakteriearter. Disse klonene har i dag spredt seg over hele verden, og ved Universitetet i Oslo vil forskere ta for seg E.coli, en bakterie som normalt er vår venn. Den er nyttig i fordøyelsesprosessen, og den bidrar til at farlige bakterier ikke får formere seg i tarmene våre.

Men over tid har det blitt dannet noen varianter av E.coli med sykdomsfremkallende egenskaper og som kan forårsake dødelige infeksjoner i blod og urinveier. E.coli har også begynt å bli motstandsdyktig mot antibiotika, og bakterien er definert som spesielt viktig av WHO i forhold til forskning på antibiotika og antibiotikaresistens.

–  Skal vi klare å stoppe utvikling og spredning av antibiotikaresistens må vi øke forståelsen av hvordan og hvorfor slike høyrisiko kloner oppstår og spres, sier professor Jukka Corander, som leder Oslo-prosjektet.

–  I prosjektet vil vi benytte en systembiologisk tilnærming for å forstå hva som ligger bak seleksjon, evolusjon og utbredelse av E. coli høyrisikokloner, sier Corander.

Formålet med prosjektet er å danne grunnlag for fremtidig risikovurdering av eksisterende og nye bakteriekloner, forbedre overvåkning og diagnostikk, samt utrede nye mulige behandlingsstrategier for å begrense utbredelse av antibiotikaresistens.

Prosjektpartnere

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med UiT – Norges Arktiske Universitet og Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Prosjektet er finansiert 50/50 av UiT og Universitetet i Oslo.

Internasjonalt samarbeid inkluderer forskningsgrupper ved University of Birmingham, Storbritannia og Houston Methodist Hospital i USA. 

Kontaktpersoner

Les mer



Medlemmer:

Jukka Corander