Julie Rushfeldt

Prosessteknologi, ingeniør - bachelor (ordinær, y-vei, 3-semester) Tromsø
Studentinterviews

Julie Rushfeldt var innom mange studieretninger og steder før hun bestemte seg for UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, og det endelige valget var en blanding av tilfeldigheter og bevisste valg.

Julie er ikke som alle andre ungdommer i dag; Hun bestemte seg for hva hun ville bli etter å ha hatt sommerjobb i gruvebransjen.

- Jeg ble tidlig betatt av den gode vibben i industrien. Jeg foretrekker en hverdag i arbeidsklær og verneutstyr fremfor dress. Fellesskapet i industrien er også helt spesielt, alle jobber mot et felles mål. Jeg trives med den typen holdninger.

Veien inn på prosessteknologistudiet var derimot lang, Julie kommer fra en industritung familie og prøvde å ikke tråkke i de samme sporene som resten av familien uten å se hva annet som fantes der ute. Nysgjerrighet på mange ulike felt gjorde at hun først begynte på friluftsliv, før hun flyttet til Trondheim og startet på markedsøkonomi på BI. Hun forstod fort at det ikke var noe for henne. Hun bestemte seg derfor for å ta forkurs og søke seg inn på prosessteknologi ved UiT i Tromsø.

- For meg var studievalget en modningsprosess som begynte da jeg hadde deltidsjobber og sommerjobb i industrien. At vendepunktet skulle bli prosessteknologi i Tromsø hadde jeg ingen anelse om, men så langt i studiet er jeg veldig fornøyd. Jeg søkte meg faktisk direkte inn etter opptak. Egentlig kom jeg inn på bygg-ingeniør i Bergen, men jeg endret mening da jeg fant dette studiet på uit.no, sier hun og smiler.

En studiehverdag med ansvar for egen læring

Studiehverdagen består i lesing, innleveringer og masse forelesninger.

- Vi har ikke obligatorisk undervisning, men det er gjerne en til to innleveringer hver uke og disse må jo gjøres. Innleveringene tvinger oss til å holde oss à jour med pensum, og det liker jeg. I tillegg er det masse forelesninger som det er smart å delta på, at noe ikke er obligatorisk betyr ikke at det er uviktig, men at universitetet gir deg større ansvar for egen læring.

Studiehverdagen er veldig altoppslukende, noe Julie trives veldig godt med, men etter endt studiedag liker hun å koble av med trening, eller bare være hjemme å se på serier. Som regel tar hun pensum fram på kveldene også. Hun liker at ting er satt i system, at ting er strukturert og organisert, derfor har hun stor tro på at hun har funnet rett studium.

- Jeg er veldig glad i hverdagen og det å ha rutiner. Jeg trives veldig godt på studiet så det å ta frem pensum på kvelden gjør meg ingenting.

Livet etter studiene

Julie trenger ikke lang tid på å slå fast at drømmen er å jobbe som prosessingeniør med Karbonfangst og –lagring hos teknologisenteret på Mongstad.

Hun er selvfølgelig åpen for jobb i andre anlegg også, så lenge de har fokus på mer miljøvennlig industri. For et annet ønske hun har er å bidra til å dreie industrien i en mer miljøvennlig retning.

- Jeg ønsker å være på rett side av historien når de store gjennombruddene kommer innen miljøteknologi. Det er det beste med dette studiet, at jeg har mulighet til å være med å utvikle morgendagens industri!

Hun ønsker også å legge til at prosessindustri ikke bare er olje og gass. For Julie er det viktig at nye studenter vet at prosessteknologi fører med seg mange muligheter. Etter endt utdannelse har man et hav av muligheter i industrien. Hun forteller at man kan få jobb i prosessanlegg som kan produsere alt mulig fra Tine melk til gruvedrift og hornsalt eller borevæske, fôrtilsetninger og medisiner. Man kan jobbe i kuldetekniske firmaer eller med varmeproduksjon og varmesentraler, ventilasjonssystemer eller vannforsyning og avløpshåndtering for norske kommuner. Mulighetene er med andre ord utallige etter endt utdanning.

- Studiet er ikke så spesifikt og smalt som det virker – du trenger ikke jobbe i Statoil. Jobb i prosessanlegg er kanskje det vanligste, disse jobbene finnes over alt i det ganske land hvor det produseres noe. Hvis jeg skal komme med et tips til nye studenter, må det være at det på prosessteknologistudiet er en del matematikk. Du trenger ikke være glad i det, men du må være innstilt på at det blir mye. Det du derimot må være glad i, er kjemi og fysikk. Er du innstilt på alt dette, er nok studiet midt i blinken for deg.

Last changed: 13.11.2019 11.05