Mathias Overrein

Akvamedisin - master Tromsø

Mathias Overrein

Akvamedisin - master Tromsø
Studentinterviews

I dag avla Mathias Overrein mastereksamen i akvamedisin. Jobbtilbud fikk han for tre måneder siden.

Mange har lyst til å bli lege eller veterinær, Mathias hadde lyst til å bli fiskens lege. Derfor begynte han på akvamedisin ved Norges Fiskerihøgskole. Etter fullført mastergrad i akvamedisin får du en beskyttet tittel som fiskehelsebiolog. Norges Fiskerihøgskole er et av to steder i Norge du kan utdanne deg til denne profesjonen. 

Fiskens fastlege

På akvamedisinstudiet på Fiskerihøgskolen får man en innføring i biokjemi, mikrobiologi og marinbiologi. Man får kunnskap om epidemiologi, dyreetikk, dyrevelferd, og veterinærmedisinske arbeidsprinsipper. Man fordyper seg i kliniske fag om infeksjonssykdommer, sykdomslære, diagnostiskk, forebygging av sykdommerog om bruk av legemidler til sykdomsbehandling. Man blir på en måte fiskens fastlege. 

–  Man lærer fra de som kan mest om dette i landet. Her er et aktivt forskningsmiljø, slik at man lærer om nye, forskningsbaserte behandlingsmetoder, sier Mathias Overrein. Han forteller at det også kommer folk innom fra oppdretssnæringen og foreleser, noe som også bidrar til at man får kontakter for mulige jobbtilbud. 

Mathias Overrein (til høyre) fikk presentere sin masteroppgave på Aqua-Nor messen i Tronheim, sammen med tre andre masterstudenter fra NFH. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Lærerrik mastergrad

Mathias har skrevet en master-oppgave om hvordan sykdommen infeksiøs pankreas nekrose (IPN) påvirker dødelighet hos vaksinert og uvaksinert laks rett etter sjøutsett. Gjennom masteren sin har han lært mye om vaksinering og hvordan laksen responderer på dette.  

–  Jeg har også lært mye om vitenskapelig skriving og laboratoriemetoder.

Overrein forteller at det er et veldig tett miljø mellom forelesere og studenter, slik at det er lett å henvende seg til foreleserne hvis man har spørsmål.

I august fikk Mathias holde foredrag om sitt masterprosjekt på den store messen Aqua-Nor i Trondheim for næringen og andre interesserte. 

Les også: De beste hodene 

Jobbtilbud

Den ferske masterkandidaten fikk tilbud om fast jobb tre måneder før han var ferdig med studiene. Dette er nokså vanlig for akvamedisin-studenter.

– Jeg tok kontakt med folk som var innom og holdt forelesning,og fikk småjobber som kunne innebære kontrolltelling av lakselus, prøve-uttak, og lignende, sier Mathias.

Overrein har fått jobb i Tromsø-firmaet Marin Helse. Her kommer han til å jobbe med veterinærer, marinbiologer og andre fiskehelsebiologer. 

Fiskeinteresse

– I den nye jobben kommer jeg til å ha ansvar for forskjellige anlegg, for fiskens helse i de områdene, sier Overrein. – Det blir endel reising som fiskehelsebiolog. Jeg kommer for eksempel til å reise til Finnmark og sjekke fiskens helse i anlegg der. Mens andre dager tar jeg for eksempel hurtigbåten til Senja, og sjekker tilstanden der. Så blir det en god del laboratorieundersøkelser og rapportskriving her i Tromsø.

– Jeg syns det er spennende å finne ut hvorfor det går galt, hvorfor fisken blir syk. Jeg likte biologi, men hadde ikke lyst til å studere medisin eller veterinær; akvamedisin var et godt alternativ.

– Det er absolutt en fordel å være interessert i fisk, avslutter den nyutdannede fiskehelsebiologen. 

 

 

Last changed: 21.01.2020 13.18