Einar Jonsson

Kjemi - bachelor Tromsø

Einar Jonsson

Kjemi - bachelor Tromsø
Studentinterviews

Kjemi var ikke et åpenbart valg for Einar Jonsson, men tanken på seg selv i hvit frakk på et laboratorium var vanskelig å motstå.

– Jeg var usikker på hva jeg ville studere, men likte realfag. Det var viktig for meg å velge noe allsidig, og kjemi ved UiT gir muligheten til å kombinere og fordype meg innenfor mange av de andre realfagene jeg liker. Introduksjonsfagene går igjen i mange av de andre realfagsstudiene ved UiT, og det åpner mange muligheter, sier 24-åringen fra Kongsberg.

Et science fiction-trossamfunn

Han sammenligner kjemi med science fiction, og litt som et trossamfunn. 

– Kjemikere har en særegen måte å se verden på, og som i en gripende science fiction-fortelling får man lyst til å vite alt som er å vite om karakterene og verden de lever i. Kjemiverdenen handler i stor grad om protoner og elektroner som tilsynelatende ikke eksisterer utenfor bøkene eller laboratoriet. På den måten er det nesten som om jeg får lov til å være en del av et hemmelig trossamfunn. Vi er alle hengiven til samme tro, vi har vårt eget språk som kan høres okkult og merkelig ut i ørene på andre, vi har snodige strektegninger og symboler som tilsynelatende ikke har noen logisk sammenheng, og vi mener selvfølgelig at vår måte å se verden på er den eneste riktige, sier Jonsson og ler.

Dagene til Einar er nå fylt opp av forelesninger, seminarer, timer på lesesal, regneverksteder og laboratorium.

– Dagene er varierte, du kan måtte gjøre alle disse tingene i løpet av én dag. Det høres kanskje skummelt ut? Vi har en personlig kalender i en app fra universitetet som gjør det kjempeenkelt å vite hvor man skal være til enhver tid, sier han og smiler.  

– Var elendig i kjemi på videregående

Einar Jonsson synes det er viktig å få fram at kjemi på universitetet ikke er likt som på videregående.

– På universitetet går man dypere inn i emnene, som gjør at vi forstår de store linjene mye bedre. På videregående ble jeg umotivert i kjemi, og er egentlig glad for at jeg i det hele tatt besto.

Han beskriver instituttet som lite og koselig, hvor det er lett å komme i kontakt med både studenter og ansatte.

– Det er for øvrig også en linjeforening for kjemi og matematikk som ofte har sosiale kvelder etter skoletid hvor man kan slappe av og bli bedre kjent med studenter som interesserer seg for det samme som deg. Med et så tettknyttet miljø føler man seg raskt tatt inn i varmen. Man arver gode tips og triks fra dem som har vært der lengst og det er enkelt å vite hvem man skal oppsøke dersom man har spørsmål.

Tror ikke kjemi er feil for noen som liker realfag

Etter å ha begynt på Bachelor i kjemi, har Einar utviklet en større kjærlighet til kunnskap.

– Hva er det med kjemi som er så tiltalende for deg?

– Nå handler det i mindre grad om å lese pensumbøkene for å bestå faget, men heller om å lese de fordi jeg faktisk har lyst til å lære meg kunnskapen de har å tilby. Som fag virker kjemi å ha utømmelig med kunnskap å by på. Når man nærmer seg bunnen av det man vet, er det fortsatt et helt hav av ting man ikke vet, og som det stadig må forskes på.

Utenfor skolehverdagen synger Jonsson i mannskor, selv om han aldri har sunget før, trener og svømmer med studentidrettslaget. Når han skal gi råd til kommende studenter er det viktig for han å få fram at livet som student ved UiT ikke bare er skole.  

– Du begår nok aldri en feil med å prøve deg på kjemi. Er du interessert i realfag men usikker på hva du skal velge, så er kjemi et utmerket startsted. Når du har bestemt deg, så vil neste steg være å melde seg inn i linjeforeningen og eventuelt andre aktivitetsgrupper du skulle ønske, det gjør studiet mye mer givende. Universitetstiden skal ikke kun bestå av skole, det er viktig at du kommer ut og er med på ting som foregår på campus, sier han.  

Har trua på framtiden

Einar ser på jobbfremtiden med stor optimisme, og tror at man kan komme dit man vil med den rette innstillingen.

– Og at man klarer mye mer enn man selv tror. Jeg vet ikke helt hvordan jobbmarkedet ser ut, men jeg vet at det ikke er så mange som tar en utdannelse innen kjemi. Jeg tror det er et sånt type «hjertefag» hvor det er viktigere å gjøre det man har lyst til og synes er spennende enn å prøve å sikte seg inn på et spesifikt yrke. Heldigvis har man gode muligheter for å utdanne seg lenge ved UiT, og mange får tilbud om PhD-stipendiat etter fullført Master, sier han.

Last changed: 21.01.2020 14.29