UiT og kunst - kunstlunsj: Nordlyset og kunsten

Målgruppe: Students, Employees
Studiested: Tromsø
Ansvarlig:
Opprettet: 14.02.18 16:56

UiT og kunst – lunsjarrangement

Fredag 16.02 kl.1200, Universitetsbiblioteket, UB-auditoriet

 

Nordlyset og kunsten, v/prosjektmedarbeider Kira Moss og førstebibliotekar Per Pippin Aspaas. Northern Lights and Art, by project assistant Kira Moss and assistant chief librarian Per Pippin Aspaas

 

Nordlyset har gjennom historien vært avbildet i minst like mange forunderlige former og fargesjatteringer som fenomenet selv. Ettersom fenomenet viser seg hyppigst i områder langt vekk fra de historiske universitetsbyene, ble vitenskapelige rapporter gjerne utstyrt med illustrasjoner. Med på ekspedisjoner i nordområdene var ofte kunstnere, med spesifikt oppdrag å fange inn nordlyset. I dette lunsjforedraget i serien «UiT og kunst» vil vi vise fram noen av illustrasjonene som finnes i den eldre litteraturen i Universitetsbibliotekets spesialsamlinger. Det sentrale spørsmålet er: Er det i det hele tatt mulig å gi en naturtro gjengivelse av nordlyset?

 

UiT Norges arktiske universitet er ikke bare et sted for forskning og forelesninger. Kunst i offentlige rom (KORO) har bidratt til at campus også er et stort kunstgalleri, med over 350 kunstverk som hundre kunstnere står bak.

– Så vidt jeg vet har UiT den største samlingen kunst av alle universitet i Norge, og den nest største samlingen med samisk kunst, sier formidlingsansvarlig Ellen Marie Fodstad i KORO.

I tillegg til disse 350 kunstverkene finnes det en mengde kunstverk som er gitt i gave til UiT, og også kunst som er kjøpt inn av de ulike fakultet og institutt.

I jubileumsprosjektet UiT og kunst ønsker vi å synliggjøre og løfte frem noe av denne kunsten. Dette vil bli gjort med publisering av ukentlige kunstverk, månedlige kunstlunsjer, kartlegging av den kunsten som per dato ikke er registrert, og ekstra fokus på kunst i UiTs nye bygg som skal åpnes og tas i bruk i 2018.

– UiT har en stor samling av høy kvalitet som vi håper folk kan stoppe litt opp ved. Vi tror det kan skape mer oppmerksomhet om kunsten, og at den blir diskutert.

Gjennom jubileumsåret 2018 ønsker vi å dele gode øyeblikk gjennom sosiale media. Med emneknaggen #UiT50 kan du bilder av ditt favorittverk, merke innlegg for Instagram og vi vil liste ut bildene på jubileets webside.

Les mer om 50-årsjubileet her!


Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne