Kunstlunsj 16. mars - Iver Jåks, en kunstvandring

Målgruppe: Students, Employees
Studiested: Tromsø
Ansvarlig:
Opprettet: 13.03.18 10:06

"Kunstlunsj" er et månedlig arrangement under hele UiTs  jubileumsår. Kunstlunsj 16. mars har tema Iver Jåks, v/ kunsthistoriker Irene Snarby    

 

Iver Jåks (1932-2007) fra Karasjok, var brennende opptatt av samisk mytologi, menneskers forhold til erotikk og hvordan man kunne utvikle den samiske kunsten og kulturen i takt med samtiden. Med utdannelse fra kunstakademi i København og Oslo på 1950-tallet, samt sin bakgrunn som duojár(utøver av samisk kunsthåndtverk), skapte han en egen sjanger innen billedkunsten. Hans særegne kunstverk og  praksis vekker stadig begeistring langt ut over Norges grenser, som sist sommer på verdens viktigste kunstutstilling, Documenta i Kasel. 

UiT Norges arktiske universitet i Tromsø er det stedet som i dag viser flest viktige og unike verk av Iver Jåks, noe som gjør oss til et spesielt interessant sted for å utforske denne siden av samisk kunst. På denne månedens kunstlunsj vil kunsthistoriker Irene Snarby fortelle litt om bakgrunnen til kunstneren og trekke frem utvalgte verk som viser styrken Jåks hadde som nyskapende kunstner og formidler av den gamle, førkristne samiske kulturarven. 

https://uit.no/tavla/artikkel/548429/kunstlunsj_-_art_lunch_iver_jaks

 

For mer informasjon om UiTs 50årsjubileum: uit.no/50


Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne