Kvinner og kreft er en landsdekkende befolkningsbasert helseundersøkelse som bidrar til økt kunnskap om kreft, forebygging av kreftsykdom og for tidlig død, nasjonalt og globalt. Dette gjør vi ved å studere hvilke faktorer som påvirker kreftutvikling og -overlevelse hos kvinner.
Datainnsamlingen startet i 1991. Kvinner og Kreft har data fra mer enn 172 000 kvinner, hovedsakelig informasjon fra spørreskjema, i tillegg til blodprøver fra 50 000 kvinner. Det har også blitt tatt vevsprøver fra normalt brystvev og brystkreftsvulster. Kvinnene var 30–70 år da de svarte på første spørreskjema og ble valgt ut tilfeldig fra Folkeregisteret. Siste innsamling var i 2017. Vi planlegger en ny innsamling.
Hvert år kopler vi data fra Kvinner og kreft til Kreftregisteret og Dødsårsaksregisteret.
Kvinner og kreft har samarbeidet med European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), et samarbeidsprosjekt som omfatter ti europeiske land, siden 1998.
Studien er forankret ved institutt for samfunnsmedisin, Det Helseviteskaplige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.
Les gjerne våre informasjonsbrosjyrer, spørreskjema i tidligere innsamlinger, og se oversikt over pågående prosjekter som bruker data fra Kvinner og kreft-studien.
Først og fremst vil vi uttrykke vår takknemlighet for at dere har bidratt med svært verdifulle data!
Som deltaker i i Kvinner og kreft kan du være trygg på at all informasjon du har gitt fra deg kun brukes til helsestatistikk og godkjente forskningsformål. Vi respekterer ditt privatliv. Det vil ikke være mulig å identifisere deg når resultatene fra undersøkelsen publiseres. Opplysningene som samles inn, og er samlet inn, blir behandlet i samsvar med de til enhver tid gjeldende regler.
Prosjektledere med PhD ved institusjoner med forskningskompetanse kan søke om tilgang til forskningsdata og biologisk materiale fra Kvinner og kreft. PhD- og masterstudenter kan ikke selv søke om forskningsdata. En veileder med forskningskompetanse, fortrinnsvis hovedveileder, må søke om data på deres vegne.
Ledergruppen i behandler søknader om forskningsdata og biologisk materiale i faste møter.
En egen avtale mellom UiT v/Kvinner og kreft og forskningsansvarlig institusjon setter rammene for prosjektets tilgang til forskningsdata og biologisk materiale: prosjektets bruk av forskningsdata og biologisk materiale må være i tråd med Kvinner og krefts formål og retningslinjer. I tillegg må bruken være i tråd med prosjektets egen protokoll og eventuelle nødvendige godkjenninger. Avtalen gir også rett til å publisere et visst antall artikler. Dersom prosjektet blir forsinket og har behov for tilgang til data utover den avtalte tidsperioden, kan prosjektet søke om forlengelse.
Nedenfor kan du lese mer om hvordan du søker om tilgang til forskningsdata og biologisk materiale, samt priser for utlevering. Videre kan du lese våre informasjonsskriv og spørreskjema for de ulike datainnsamlingene.
EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) er ei omfattande og pågåande undersøking som ser på effekten av kosthald, ernæring, livsstil og miljøfaktorar på førekomsten av kreft og andre kroniske sjukdommar blant ulike europeiske befolkningar. Studien, som starta på 1990-talet, er blant dei største av sitt slag globalt, og involverer over ein halv million deltakarar frå 10 land i Vest-Europa og strekkjer seg over meir enn 30 år.
EPIC-studien er ein prospektiv kohortstudie, det vil seia at vi på same måte som i Kvinner og kreft har samla inn grunnlagsdata frå deltakarane før sjukdom oppstod, noko som gjer det mogleg å gjere samanliknande analysar over tid for å forstå kvifor nokre individ utviklar sjukdommar medan andre ikkje gjer det. Denne tilnærminga gir viktige innsikter i utviklinga av kreft på ulike stader i kroppen og hjelper oss å forstå korleis ein kan oppdaga kreft tidleg. Tidleg diagnose forbetrar utsiktene for vellykka behandling og lengre overleving.
Funn frå EPIC-studien er avgjerande for å gi kunnskapsbasert rettleiing til statlege organ og folkehelsepolitikarar, og informerer strategiar for førebygging av kreft og kroniske sjukdommar. Ved å spreie forskingsresultat til offentlegheita spelar studien også ei sentral rolle i å utdanne individ om fordelane med sunne mat- og livsstilsvanar for sjukdomsførebygging, og bidreg dermed til folkehelsa i brei skala.
Kvinner og kreft har vært en viktig kilde til data for mange vitenskapelige publikasjoner. Flere publikasjoner har brukt data utelukkende fra Kvinner og kreft, mens andre har brukt Kvinner og kreft-data i kombinasjon med andre kilder.
En del av Kvinner og kreft-studien er også inkludert i en studie som heter European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). EPIC er en stor studie som har samlet informasjon fra flere europeiske land som har blitt brukt i mange vitenskapelige publikasjoner.
Noen av publikasjonene er bak betalingsmur.
Vi jobber med å oppdatere listen over publikasjoner fram til nåtid og vil poste lenker der det mangler.