Det antas å være ett stort potensiale for kommersialisering og entreprenørskap basert på studenters forskningsvirksomhet ved norske universitet og høgskoler.
Norges arktiske universitet har virkemidler innen UiT Talent, og dette er
Start-up stipend - Trenger du lavterskel-kapital for å prøve ut din idé?
Hensikten er å gi studenter mulighet til å konkretisere ide, løse utfordringer med produkt/tjeneste, synliggjøre og avklare marked og konkurrentanalyse. Ofte vil dette være aktiviteter relatert til utvikling av ide, prototyping, undersøkelser og testing av markedsbehov m.m. Penger kan ikke gå til lønn.
Ved første utlysning vår 2024 fikk fem studenter tildeling.
Virkemiddelet har utelukkende studenter som mågruppe.
Hensikten er å gi studenter mulighet til å konkretisere forretningside, løse utfordringer med produkt/tjeneste, synliggjøre og avklare marked og konkurrentanalyse. Prosajektet må være kommet lengre enn å ha identifisert et behov.
Ofte vil dette være aktiviteter relatert til utvikling, prototyping, undersøkelser og testing av markedsbehov m.m. Penger kan ikke gå til lønn.
Søknadsfrist 11.10.2024 klokken 15.00 , https://nettskjema.no/a/startup Retningslinjer for stipendet.
Innovasjonsstipend for master og ph.d studenter
Mange forskningsarbeider som utføres i forbindelse med master-/ph.d.-arbeid, har et innovasjonspotensial som ved tilførsel av ekstra ressurser kan følges opp. UiTs innovasjonsstipend skal gi kandidaten tid og mulighet til å utvikle ideen videre til en potensiell innovasjon. Innovasjonsstipendet vil være viktig for å øke UiTs innovasjons- og entreprenørskapsaktivitet, samt utdanne studenter som bidrar til innovasjon og entreprenørskap. Ordningen kan også benyttes til å styrke FoU-samarbeidet med privat næringsliv og offentlig sektor. Innovasjonsstipendet skal ikke sees på som en forlengelse av master-/ph.d.-arbeid, men være noe som kommer i tillegg til dette. Fagmiljøene forplikter seg til å ivareta og følge opp kandidaten i prosjektperioden. Det tildeles to stipender per år. For mer informasjon se UIT Talent
I tillegg har Norinnova og Kupe ordninger som retter seg mot grundere i Nord-Norge, mens Innovasjon Norge har en stor portefølje av virkemidler.. Tabellen under presneterer disse.
Finansieringsmuligheter basert på fase i utvikling av idé:
Har du utfordringer med å definere hvor du er i løpet? Ta kontakt med UiTs innovasjonsteam ved å sende en mail til innovasjon@uit.no
Stud-ENT INFO pakke
Utlysning medio desember – søknadsfrist medio februar
Om ordningen
Innovasjon Norge lyser årlig ut 40-45 millioner til innovasjonsprosjekter igangsatt av studenter. Prosjektet skal enten bygge på eller ta i bruk kunnskap fra universitet eller høgskole. Hvert prosjekt kan få opptil en million. Hensikten er å ta en forskningside over til bedriftsetablering.
- - Student er i denne sammenheng master eller phd inntil 10 måneder etter avlagt eksamen
Avklaringer;
- Ph.d studenter er pliktige å rapportere forskningsfunn via Dofi, og de må avklare eierskap med evt forskningsgrupper (formalisert avtale). Gitt at UiT overtar rettigheter etter Norinnova behandling, vil student kunne lisensiere tilbake forskningsfunn.
- For å motta bevilgning fra Innovasjon Norge må et aksjeselskap opprettes, dette kan kun personer med arbeidstillatelse i Norge gjøre.
Krav til UiT; akademisk mentor/Veiledning
Enhver søknad til Innovasjon Norges Stud-ENT krever en skriftlig avtale med en fagansatt. Denne avtalen bekrefter at universitetet vil bistå student, og i tillegg kan det spesifiseres tilgang til kontor, laboratorium, etc.
UiTs uttalte holdning (SUI ) er at det er opp til fagansatt/institutt å avgjøre om denne oppgaven tas, men at UiT ser positivt på den som så vel kulturbygging og læring. Virkemiddelet Stud-ENT og bruk av akademisk mentor. . UiT bør ikke formelt regulere dette området, men vi bør heie på de som bidrar som akademiske mentorer for de som lykkes i Stud-ENT-virkemiddelet.
Søknadsstøtte
Studentene står fritt til å velge om de søker uten veiledning, eller ikke. UiTs studenter kan få veiledning fra Norinnova (hedda@norinnova.no) , og sist år valgte noen å benytte den Digitale innovasjonslaben (kommende Innovasjonshun) .
Før søknad
Innovasjon Norge anbefaler at student søker markedsavklaringsmidler før Stud-ENT søknad ( Oppstartstilskudd 1 | Innovasjon Norge) . I tillegg arranger IN kurs for etablerer og spesifikke webinarer for Stud-ENT søknadsskriver.
Bedrifter etablert med utgangspunkt i UiT og Stud-ENT
Medsensio, Pazzing, Keenious, Ventyr, Woid, Abdera, Leikanger innovations, UserSights, Eagle Ai, Medisindagboka, HHS Robotics
Mer info: Mette.r.midtgard@uit.no Eller Innovasjon Norge Tilskudd til StudentEntreprenørskap (STUD-ENT) | Innovasjon Norge
Sist endret: 12.08.2024, endret av: Rune Karolius
Sist endret: 12.08.2024, endret av: Mette Ravn Midtgard
Link: https://uit.no/forskning/innovasjon/art?p_document_id=710388#modal_712165