Informasjons-, drøftings og forhandlingsmøtet (IDF)


IDF-møtet er et viktig og overordnet samarbeidsorgan mellom ledelsen og tillitsvalgte for de ansatte ved UiT. Tillitsvalgte og representanter for universitetsdirektøren ved UiT møtes jevnlig for informasjon, drøftinger og forhandlinger slik det følger av Hovedavtalen i staten (HA) og Tilpasningsavtalen (TA) ved UiT.

Hovedavtalen (HA)

Arbeidstakernes medbestemmelsesrett er regulert i Hovedavtalen i staten (HA).  Medbestemmelse utøves gjennom tillitsvalgte representanter for de ansatte. Avtalen er inngått mellom Staten og hovedsammenslutningen for de statsansatte.  Formålet er å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer.  Gjeldende hovedavtale mellom Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne finner du på Regjeringens sider, eller du kan klikke deg inn i HR portalen til Ansvar og medbestemmelse, der du finner Hovedavtalen og Tilpasningsavtalen.

Tilpasningsavtalen ved UiT (TA)

Tilpasningsavtalen (TA) er inngått mellom UiT og Forskerforbundet, Akademikerne, LO-Stat og YS - Stat ved Parat. Avtalen har samme varighet som Hovedavtalen i staten, og gjelder for ett år av gangen dersom en av partene ikke sier den opp med tre måneders varsel.  Tilpasningsavtalen fastsetter hvordan Hovedavtalens bestemmelser skal fortolkes og praktiseres ved UiT. Dersom ikke annet er nevnt, gjelder Hovedavtalen. 

 

Medlemmer:

Paulsen, Odd Arne
Mortensen, Jan Ove
Østhus, Randi
Stavem, Gunhild

Eksterne representanter:
Akademikerne
Forskerforbundet
LO Stat
YS Stat


Medbestemmelse og medvirkning
Prinsippet om medbestemmelse omhandler arbeidstakers rett til å delta i avgjørelser som angår deres arbeidssituasjon. Hovedavtalen i staten stadfester retten til medbestemmelse, mens Tilpasningsavtalen omhandler praktiseringen av medbestemmelse ved UiT. 

Personalpolitikken i statlig sektor vektlegger både  medbestemmelse og medvirkning fra de ansatte, både gjennom deres organisasjoner og fra den enkelte ansatte. Mens medbestemmelse gjerne knyttes til representasjon gjennom tillitsvalgte i formelle møtepunkter, ivaretas medvirkning  av ledere og ansatte, der ansatte selv påvirker beslutninger som berører deres arbeidsområder. Det skal  tilrettelegges for medvirkning.