Nytt kurstilbud skal gjøre ph.d.-utdanningene mer framtidsrettet 

Kursene, som UiT har vært med å utvikle, skal gi doktorgradsstudenter etterspurt generalistkompetanse. Nå er det opp til universitetene å ta de i bruk.

Hanne Risan Johnsen
Hanne Risan Johnsen fra UiT, har ledet arbeidet med å utvikle ph.d.-kursene. Foto: Luís Miguel Carneiro / Nova Universitet Lisboa
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.01.23 12:55 Oppdatert: 03.01.23 13:48
Om UiT Studentliv / Studier

Har du hørt om “21th Century skills”? Det er ferdigheter innen digitalisering, kommunikasjon og samarbeid, som arbeidslivet etterspør, og som samfunnet har behov for i årene framover. Men tar du doktorgrad, er sjansen liten for å få opplæring i dette.  

Det ønsker de to Horizon-prosjektene, DocEnhance og DocTalent4EU, å gjøre noe med. 

Utviklet sammen med internasjonale virksomheter 

– Ferdigheter for det 21. århundret etterspørres i økende grad, både i og utenfor akademia, men det finnes få ph.d.-kurs innenfor dette, sier Hanne Risan Johnsen som har ledet DocEnhance de tre siste årene.  

En rekke internasjonale universiteter og virksomheter har deltatt i prosjektet, for å sikre at kursene blir så relevante som mulig.

Resultatet er åpne og gratis kurs som utdanningsinstitusjoner kan ta inn i doktorgradene sine, for å gjøre de mer aktuelle og tilpasset arbeidslivet.

Kursene er utviklet av universiteter og næringsvirksomheter. Her fra DocEnhance-møte i Lisboa i desember 2022. Foto: Luís Miguel Carneiro / Nova Universitet Lisboa

Fra databehandling til ledelse 

Tema for kursene spenner fra databehandling, til karriereledelse og entreprenørskap. Snart vil tilbudet utvides med kurs i kommunikasjon, samarbeid og ledelse.  

Opplæringen er både online og fysisk, og det er lagt opp til møter på tvers av disipliner og universiteter. 

– Tanken er at man skal lære av hverandre, og ikke bare av de du jobber med til daglig, sier Risan Johnsen. 

Svært gode tilbakemeldinger  

UiT er blant universitetene som har testet de første kursene – med stort hell.   

– Noen av doktorgradsstipendiatene sa at kursene var de beste de hadde vært med på, sier prosjektlederen, og legger til at én av kursoppgavene skal løses i en ikke-akademisk virksomhet. 

Krav om generalistkompetanse i akademia 

I dag er ferdigheter for det 21. århundret, ikke bare etterspurt i næringslivet. Også forskningsverdenen stiller krav om dette.  

– For å kunne delta i internasjonale doktornettverk som Marie Curie, må man kunne dokumentere et visst antall poeng med generalistkompetanse, forteller Risan Johnsen.  

Nå håper hun at mange universiteter griper muligheten og utvikler doktorgradsutdanningene sine, og ber interesserte sjekke ut kurskatalogen og ta kontakt for mer informasjon.  

Selv er hun klar for å videreutvikle kurstilbudet når DocTalent4EU starter 12. januar. 

Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 03.01.23 12:55 Oppdatert: 03.01.23 13:48
Om UiT Studentliv / Studier