Kolbjørn var viktig for Høgskolen i Finnmark

Det slo viserektor ved UiT, Bente Haug fast da hun ønsket velkommen til jubileumsseminar for professor emeritus Kolbjørn Rafoss ved Idrettshøgskolen.

skiløper, snø solskinn
UTVIKLINGSARBEID: Her ses professor emeritus Kolbjørn Rafoss med studenter på ekspedisjon. Foto: Idrettshøgskolen/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.02.23 11:31 Oppdatert: 23.02.23 12:28
Arktis Bærekraft Helse og velferd Idrett og friluftsliv Om UiT Samfunn og demokrati

Haug sa det var en stor glede å få innlede seminaret og være med på å hedre Kolbjørn Rafoss den store innsatsen han har lagt ned gjennom et langt akademisk liv. Haug slo fast at du hun ble ansatt ved Høgskolen i Finnmark i 1997 var Rafoss allerede ansett for å være en av grunnsteinene for det som da nokså nylig var blitt til Høgskolen i Finnmark.

Rafoss portrett
MANGE INTERESSERTE: Auditoriet Brattholmen var nesten helt fullt, da UiT gjorde stas på professor emeritus Kolbjørn Rafoss. Foto: Magne Kveseth/UiT

Sterk faglig politisk stemme

– Du hadde da bidratt til å bygge opp et sterkt fagmiljø – for i tillegg til en omfattende undervisnings- og forskningskarriere har du vært en klar fagpolitisk stemme i utviklingen av det akademiske Nord-Norge og Finnmark.  Ja, jeg sier det akademiske Finnmark og, – nå er vi ett universitetsfylke, og Alta er en universitetsby, og det er visjonære, klare og tydelige stemmer som din, Kolbjørn som gjennom diskurser, diskusjoner og ja, kamper har gjort oss til det vi er i dag. Takk for at du har lagt dine krefter inn. UiT Norges arktiske universitet takker deg for dine mange og viktige bidrag, sa viserektoren.

Kvinneidretten er like viktig

Haug fokuserte på de mange faglige perspektivene som sto på programmet og mente det var en riktig og viktig faglig markering.

– Jeg skal ikke gå inn på publikasjonene dine, det er det sikkert andre som gjør i løpet av dagen, men jeg vil fremheve dine bidrag til å kjønne idrettsfaget. Kvinners rolle i idretten er fremdeles ikke like viktig som menns rolle, og det å bidra til å belyse forholdene er ikke bare viktig forskningsmessig, men ett betydelig bidrag i den store og viktige samfunnsdebatten. Det er fremdeles en vei å gå, men dine bidrag har pekt ut en retning. Det var viktig og er viktig, og det har inspirert kollegaer og studenter til å ta inn slike perspektiver i sine arbeider. Du har vært og er en inspirasjon, fastslo UiTs viserektor Bente Haug.  

viserektor taler
BETYDNINGSFULL: Viserektor ved UiT, Bente Haug, la vekt på den rollen Kolbjørn Rafoss hadde da Høgskolen i Finnmark ble bygget opp. Foto: Magne Kveset/UiT

Samfunnspolitikk

Haug kom også inn på Kolbjørn Rafoss sin interesse for og forståelse av de samfunnspolitiske strukturene som legger rammebetingelser og påvirker idretten.

– Dette har vært av stor betydning. Og det er kanskje i skjæringspunktet mellom prosesser, makt, beslutninger og idrettens vilkår du har jobbet mest. Jeg har ikke talt opp, jeg er ikke så glad i å kvantifisere, men avhandlingen din til Doktor Philos; «Hall i Nord», En studie av beslutningsprosesser, anleggsbruk og idrettsdeltakelse knyttet til bygging av store innendørshaller i lokalsamfunn i Nord-Norge, er et viktig bidrag til et område som er for lite utforsket.

Krever motivasjon

– Som tidligere styreleder i Alta IF Fotball, kan jeg skrive under på at fotball i Nord-Norge ikke har de beste rammebetingelser. Det er ikke mange år siden jeg var innkalt til dugnad for å brøyte og måke fram en bane på Aronnes, for nå hadde våren kommet. To dager seinere hadde det snødd en god halvmeter og spillere og trenere måtte trekke innendørs igjen. Det krever sterk motivasjon og entusiasme både fra spillere, trenere, støtteapparat og foreldre.  Så ditt fokus på Hall i Nord er viktig – langt utenfor akademia, avsluttet Bente Haug og takket igjen for de viktige bidragene fra Kolbjørn Rafoss.

Faglig sterkt program

– Idrettshøgskolen er glade for å kunne invitere til seminar for professor emeritus Kolbjørn Rafoss som pensjonerte seg for et år siden og fylte 70 år i mai 2022, sa instituttleder Carsten Gade Rolland ved UiT Idrettshøgskolen da han åpnet seminaret.

– Vi har fått på plass et spennende faglig program - her har dere muligheten til å få med dere interessante perspektiver fra sentrale forskere innen norsk og internasjonal samfunnsfaglig idrettsforskning. I tillegg setter innlederne i fellesskap søkelys på spørsmålet om hva kunnskap om idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet kan bety for framtida, sa Rolland.

professor Breivik
HUMMERFISKEKOMPIS: Professor i idrettsfilosofi, Gunnar Breivik – også han emeritus – har samarbeidet med Kolbjørn Rafoss om en rekke forskningsprosjekter. Itillegg er de begge sørlendinger og har en pasjon for hummerfiske, fortalte han. Foto: Magne Kveseth/UiT

Programmet for dagen var slik:

  • Gunnar Breivik, professor emeritus i idrettsfilosofi ved Norges Idrettshøgskole: Fysisk aktivitet i den norske befolkning. Noen nyere utviklingstrekk.
  • Marte Nyvoll, tidligere MA- student idrettsvitenskap UiT: En studie av unge skiutøvere som kombinerer tilrettelagt skolehverdag og toppidrettssatsing.
  • Evald Bundgaard Larsen, Centerleder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet: ”Ja, vi elsker det norske hyttefriluftsliv! Men hvad er det?”
  • Jorid Hovden, professor emeritus i idrettssosiologi ved NTNU: Eit nærblikk på samanhengar mellom politikk, fag og forsking.
  • Jan Ove Tangen, professor emeritus i idrettssosiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge: Idrettens anlegg - politiske intensjoner og sosiologiske refleksjoner – parallelle forståelsesunivers?
  • Kolbjørn Rafoss: En sammenfatning av arbeid gjennom forskning, utdanning og formidling.
  • Panelsamtale med alle innlederne ledet av førsteamanuensis ved UiT Idrettshøgskolen Tore Christoffersen: Hva kan kunnskap om idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet bidra med for framtida?

Kortnytt fra Idrettshøgskolen, Ledelse og administrasjon i Alta
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler