Til fiskerihøgskolen med Havbruksutvalgets rapport

Havbruksutvalget presenterte torsdag sin ferske NOU "Helhetlig forvaltning av akvakultur for bærekraftig verdiskapning" ved fiskerihøgskolen.

Dame snakker foran publikum i auditorium
Havbruksutvalgets leder, Linda Nøstbakken, presenterte utvalgets arbeid og konklusjoner. Foto: Oddleif Larsen
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.10.23 13:35 Oppdatert: 12.10.23 14:56
Bærekraft Hav

Utvalget ble nedsatt i oktober 2021 med oppgave å vurdere utforming av et helhetlig tillatelsessystem for oppdrettsnæringen. Systemet skal ivareta en bærekraftig utvikling av akvakulturnæringen, inkludert hensynet til ville bestander av laks, sjøørret og sjørøye. Det skal samtidig legge til rette for størst mulig verdiskapning for samfunnet.

På Norges Fiskerihøgskole sto utvalgets leder, forskningsdirektør Linda Nøstbakken i Statsistisk sentralbyrå, for presentasjonen av utvalgets arbeid og konklusjoner.

Les mer om Havbruksutvalgets arbeid her

Utvalget tar blant annet til orde for bedre arealplanlegging for akvakultur og bedre lokalitetsstruktur, at akvakulturtillatelser bør bestå av lokalitets- og selskapstillatelser og at tillatelser bør differensieres for ulike arter, stadier i produksjonen og geografiske områder. Utvalget mener også at både drift og vekst i akvakulturnæringen må reguleres for å sikre bærekraft og at fiskevelferd og fiskehelse må bli bedre.

Havbruksutvalget leverte sin utredning til fiskeri- og havbruksminister Bjørnar Skjæran den 28. september. 

– Utvalget har gjort en grundig gjennomgang av tillatelsessystemet i oppdrettsnæringen, og deres forslag blir viktige for regjeringens videre arbeid for å skape vekst på en forutsigbar, kontrollert og bærekraftig måte. Utredningen vil nå bli sendt på høring, og sammen med innspill fra høringsrunden, vil jeg vurdere forslagene nærmere, sa Skjæran under overleveringen.

Havbruksutvalgets rapport er nå sendt ut på høring med frist 2. januar 2024.

Blant utvalgets medlemmer var professor Irene Vanja Dahl, ved Norsk senter for havrett, UiT Norges arktiske universitet. 


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler