Polar crossdressing på universitetsmuseet

Visste du at staute menn på polarekspedisjoner kledte seg i kvinneklær ved spesielle anledninger? Praksisen kalles polar crossdressing og foregikk på ekspedisjoner helt fram til 1900-tallet.

Kvinne kledt ut som mann som er kledt ut som kvinne
På britiske polarekspedisjoner ble det arrangert teateroppsetninger der menn kledte seg i feminine antrekk og spilte kvinnelige rollefigurer. Foto: Mari Karlstad
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 13.11.23 11:44 Oppdatert: 13.11.23 11:51
Arktis Historie Kunst og kultur

Torsdag 16. november åpner Norges arktiske universitetsmuseum fotoutstilling med nye tolkninger av polarhelter og utforskning av kjønnsuttrykk.

Ballerina på vei til Sydpolen

På britiske polarekspedisjoner helt fram til 1900-tallet ble det arrangert teateroppsetninger der menn kledte seg i feminine antrekk og spilte ut kvinnelige rollefigurer. For eksempel som ballerina, slik Hjalmar Frederik Gjertsen gjorde om bord i Fram på vei til Sydpolen med Amundsen som leder. Crossdressing fant sted under kryssingen av ekvator eller i polare vinterkvarter, og tjente flere formål.

Reint prosaisk ga crossdressing melding om «Point of no Return», men den var også et morsomt avbrekk i ensformig liv. Kanskje åpnet den også for lek og flørt blant ekspedisjonsdeltakerne, spør Marit Anne Hauan, polar kulturviter og førsteamanuensis ved Polarmuseet.

 Crossdressing på polferd har en tvetydig posisjon som skeivt fenomen, sier polar kulturviter og daglig leder ved Polarmuseet, Silje Gaupseth. Hun peker på at forestillinger om kjønn og seksualitet er skiftende og avhengig av tid og sted.

Polare grensekryssinger

Fotoutstillingen «Polare grensekryssinger» viser portretter fra en workshop i polar crossdressing som ble avholdt i forbindelse med utstillinga «Polarhistorie på skeiva». Workshopen ble ledet av skuespiller Ida Løken Valkeapää, og deltakerne slapp seg løs blant galleriet av polare helter og deres ventende kvinner. Museumsfotograf Mari Karlstad og fotograf Julia Brekmo foreviget deltakernes polare alter ego. Både Gaupseth og Hauan deltok.

– Jeg fikk oppfylt en drøm om å bli bedre kjent med den norske ishavsskipperen Elling Carlsen (1819-1900), sier Hauan, og anbefaler alle som interesserer seg for normbrudd av alle slag å komme på utstillinga:

Vi lover polarhelter utenom det vanlige!


Kortnytt fra Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Norges arktiske universitetsmuseum
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler