Setter seil i 2025

UiT har ansvar for den polare delen av Statsraad Lehmkuhls neste jordomseiling One Ocean Expedition.  

Staslig skip på åpen sjø.
Statsraad Lehmkuhl seiler i det Karibiske hav. Foto: Isak Okkenhaug
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 03.01.24 10:15 Oppdatert: 04.01.24 08:54
Arktis Geopolitikk Hav

120 år etter Roald Amundsens historiske gjennomseiling av Nordvestpassasjen, forbereder det majestetiske skoleskipet Statsraad Lehmkuhl seg på å følge i hans kjølvann. Uit skal i denne forbindelse utvikle et flerfaglig og internasjonalt studietilbud som vil danne ryggraden i seilasen, og dette tilbudet har fått navnet Fremtidens Polarhelter. Om bord i Statsraad Lehmkuhl vil det derfor undervises i tema som marin økologi, geopolitikk, historie og klima til neste år.

Portrettbilde av mann
Jørgen Berge – dekan på Fakultet på biovitenskap, fiskeri og økonomi. Foto: UiT

– Vi jobber med universiteter i andre land og ekspedisjonen vil føre til livslange bånd mellom morgendagens kunnskapsbærere. Studentene vil både være mannskap om bord og følge et studieløp. Et mer eksotisk klasserom som kombinerer praktisk og teoretisk læring kan man vel knapt forestille seg, sier Jørgen Berge – dekan på fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Leier skoleskipet i to måneder

Selve ekspedisjonen One Ocean Expedition vil foregå i ett år, mens studietilbudet Fremtidens Polarhelter har en tidsramme på to måneder. Det hele starter og ender i Bergen, og vil ha anløp i Tromsø i påsken 2025. Etter planen vil det da gjennomføres flere arrangement, og det vil legges til rette for at publikum i Tromsø kan komme om bord i den 109 år gamle seilskuten, som er en av verdens best bevarte i sin stil.

– Vi leier skoleskipet i to måneder fra Nuuk på Grønland via Gjøa Haven til Anchorage i Alaska i perioden fra august til september i 2025. Målsetningen er å bruke seilasen gjennom Nordvestpassasjen til å utdanne neste generasjon polarforskere. Amundsen var en ekte polarhelt av sin tid, og vant både anerkjennelse og berømmelse for sine oppdagelsesferder i polare områder. Vi tror at morgendagens polarhelter i større grad vil være leverandører av forståelse og kunnskap om polarområdene og de dramatiske klimaendringene disse står ovenfor, forteller Berge.

Skoleskipet vil også besøke havner langs vestkysten av USA og i Middelhavet, hvor anløpene tidsmessig treffer internasjonale konferanser i Nice og Monaco.

Ser mot 2032

Portrettbilde av mann
Jan-Gunnar Winther, prorektor ved UiT. Foto: David Jensen

Framtidens Polhav kan bli et viktig utgangspunkt for Norges bidrag til det neste internasjonale polaråret som planlegges til 2032–2033. Mange nasjoner har høye ambisjoner for forskningsinnsats i Arktis. Norge som en stor polarnasjon har både et ansvar og egeninteresser av å være ledende innen polarforskning. 

–  Utdanning av morgendagens polare kunnskapsbærere vil gi Norge de beste forutsetninger for å utvikle framtidsrettede prosjekt slik som Framtidens Polhav, og samtidig sette oss i en gunstig posisjon for å innta en ledende rolle i det internasjonale polaråret. Unge polarambassadører vil også bidra til den europeiske ungdomshovedstaden i Tromsø om to år og ha ringvirkninger for hele landsdelen. Et nordområdeprosjekt, rett og slett, sier Jan-Gunnar Winther, prorektor ved UiT.

Les mer: Med Statsraad Lehmkuhl gjennom Nordvestpassasjen, kronikk i Nordnorsk debatt

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 03.01.24 10:15 Oppdatert: 04.01.24 08:54
Arktis Geopolitikk Hav
Vi anbefaler