Full klaff for KI-konferansen i Tromsø

– En stor suksess, sier UiT-professor Robert Jenssen om årets Northern Lights Deep Learning-konferanse i Tromsø. Thomas Wallace og Mahsa Kalashami var to av 250 forskere fra 28 forskjellige land som deltok - og gir konferansen tommelen opp.

To personer, mann/kvinne, smiler til kamera
Thomas Wallace og Mahsa Kalashami fikk godt utbytte av KI-konferansen Northern Lights Deep Learning i Tromsø. Foto: Petter Bjørklund / UiT
Portrettbilde av Bjørklund, Petter
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Publisert: 19.01.24 14:35 Oppdatert: 24.01.24 17:28
Naturvitenskap Teknologi

– Jeg har møtt flere som holder på med lignende prosjekter som meg, men også innen retninger jeg ikke hadde forventet. Det har vært veldig verdifullt for meg.

Det sier Thomas Wallace, som er doktorgradsstudent ved Universitetet i Glasgow. Han tok turen nordover mot Tromsø for å delta på sin første forskningskonferanse innen kunstig intelligens (KI), den årlige Northern Lights Deep Learning (NLDL)-konferansen som ble arrangert i Tromsø mellom 9. og 11. januar.

I alt 250 forskere fra 28 land møttes i Tromsø for å utveksle idéer og erfaringer på KI-feltet. Å komme i kontakt med andre forskere og oppleve nordlyset er to av flere ting Wallace og Mahsa Kalashami fra Universitetet i Leicester har sett fram til under oppholdet.

Å delta i konferansen har vært en flott mulighet for å prate med og lære av andre, sier Kalashami. På lik linje med Wallace er dette hennes første tur til Tromsø for å diskutere KI.

Forskning av høy kvalitet

Konferansen besto av informative sesjoner hvor deltakerne viste fram forskningen sin, samt tankevekkende innlegg og diskusjoner om ulike tema innen feltet fra nasjonalt og internasjonalt anerkjente eksperter.

Deltakere viste fram forskningen sin under flere poster-sesjoner gjennom konferansedagene. Foto: Petter Bjørklund / UiT

Under innleggene tok forskere blant annet opp samfunnsaktuelle spørsmål som troverdigheten og påliteligheten til KI, til mer teoretiske og metodiske innfall om selvovervåkende KI og endelige elementmetoder.

Med klokken fra øverst til venstre: Mark Girolami (The Alan Turing Institute/University of Cambridge), Narges Razavian (New York University Medical Center), Gitta Kutyniok (Ludwig-Maximilians-Universität München), og Aasa Feragen (DTU - Technical University of Denmark) holdt tankevekkende innlegg om ulik tematikk og spørsmål innen KI, eksempelvis troverdighet og pålitelighet av KI. Foto: Harald Lykke Joakimsen

I tillegg til posterpresentasjoner viste flere deltakere fram forskningen sin gjennom foredrag ved Teorifagbygget. Presentasjonene omhandlet ulike former for forskning på KI som dyp forsterkende læring, nevrale konvulsjonsnettverk og nevral maskinoversettelse. Nivået på vitenskapelige bidrag som presenteres under NLDL er av høy kvalitet og blir stadig høyere fra år til år.

– Takk til alle som deltok og bidro til et spennende og interessant program, sier førsteamanuensis Michael Kampffmeyer, som er en av tre ledere av NLDL-komitéen.

Sniktitt på KI-utstilling for barn og unge

Flere av deltakerne tok også del i årets «vinterskole», et femdagers kurs som besto av forelesninger fra eksperter innen forskningsfeltet. Foredragsholdere fra University of Cambridge og Norwegian AI Cloud holdt blant annet foredrag og diskusjoner om syntetiske data, generative modeller og forklarbarhet innen KI.

Det har vært kjempeflott å snakke med studenter fra hele verden gjennom denne uken og veldig bra at så mange deltok i vinterskolen, sier Mihaela van der Schaar, professor ved University of Cambridge.

Benjamin Ricaud (t.v., bilde 2) og Samuel Kuttner (t.h., bilde 2) fra Machine Learning-gruppen ved UiT overrasket deltakerne med en sniktitt av en ny AI-utstilling for barn og unge ved Nordnorsk vitensenter. Duoen gav deltakerne muligheten til å «beta-teste» de ulike KI-modulene, fra tegneverktøy til moduler som kjenner igjen følelser basert på ansiktsuttrykk. Foto: Petter Bjørklund / UiT

Ved Nordnorsk vitensenter fikk deltakerne en sniktitt på en ny KI-utstilling for barn og unge. Samuel Kuttner og Benjamin Ricaud fra forskningsgruppa for maskinlæring ved UiT står bak prosjektet, som er planlagt lansert i løpet av denne våren.

Utstillingen har som mål å fremme unges interesse og forståelse for KI-basert teknologi, og deres evne til å tenke kritisk rundt hvilken relevans slike verktøy har i deres daglige liv og samfunnet generelt.

– Den skal vise hvordan KI kan brukes i selvkjørende biler, til å manipulere bilder, gjenkjenne ansikt og karakterisere alder, kjønn og humør fra et kamerabilde, og hvordan KI kan finne sykdom i medisinske bilder fra innsiden av kroppen, sier Kuttner.

Kuttner og Ricaud arbeider for tiden hardt med å finpusse og ferdigstille utstillingen, og duoen gav deltakerne muligheten til å teste ut de ulike KI-modulene, som omfattet alt fra tegneverktøy til moduler som kjenner igjen følelser basert på ansiktsuttrykk.

Mangfold, inkludering og industri

NLDL har som mål å fremme diskusjon og debatt rundt dagsaktuelle temaer innen feltet. Mangfold og inkludering innen KI-feltet var et av flere temaer som ble satt på dagsordenen av representanter fra næringsliv, offentlig sektor og forskning.

Fra venstre: Narges Razavian (New York University Medical Center), Alvaro Fernandez (Stavanger University Hospital), and Elisavet Kozyri (UiT) diskutere tiltak som fremmer framtidig inkludering og mangfold innen forskningsfeltet under “Diversity in AI”. Paneldiskusjonen ble moderert av Elisabeth Wetzer (UiT). Foto: Harald Lykke Joakimsen

Arrangementet besto av individuelle innlegg fra representantene, som til slutt samlet sammen til en moderert paneldiskusjon for å diskutere tiltak som fremmer framtidig inkludering og mangfold innen feltet.

For tiden er det et stort spørsmål rundt hvordan vi kan sikre at KI-modeller ikke etterligner tidligere fordommer og skjevheter, at de presterer godt på tvers av ulike dimensjoner, og at de lærer gode trekk for ulike folkegrupper. Hvis de ikke gjør det og likevel blir anvendt i praksis, forsterker det skjevhetene ytterligere, sier foredragsholder Narges Razavian, førsteamanuensis ved New York University Medical Center.

Bruk av KI innen næringsliv var det overordnede temaet under «The Industry Event», hvor fagpersoner diskuterte hvorfor KI er viktig for industri og hvilken verdi teknologien har for industrielle sektorer. Deltakerne i salen stilte gode og faglige spørsmål og bidro til en tydelig og nyansert diskusjon rundt anvendelsen av KI innen næringsliv.

– En stor suksess

Professor Robert Jenssen, sjefsforsker i Norsk Regnesentral Arnt-Børre Salberg, og Kampffmeyer takker alle som deltok og bidro til en innholdsrik og stimulerende konferanse. Sammen med NLDL-komitéen ønsker de alle hjertelig velkommen tilbake til neste års konferanse den 7.-9. januar.

Det har vært fantastisk å samle 250 forskere fra hele verden til årets NLDL. Jeg ønsker å takke alle deltakerne som har gjort konferansen til en stor suksess, sier Jenssen.

- NLDL har hatt en utrolig utvikling siden vi samlet rundt 30-40 forskere innen dyp læring for syv år siden. Årets konferanse har vært veldig givende og interessant, avslutter Salberg.

NLDL er en årlig forskningskonferanse innen kunstig intelligens som arrangeres av forskningssenteret Visual Intelligence og UiT sin Forskningsgruppe i maskinlæring, i samarbeid med NORA som viktigste partner. Konferansen foregikk ved UiT Campus Breivika i Tromsø.

G-Research, KSAT, Norsk regnesentral, DIPS, og Norges forskningsråd var finansieringskilder for årets konferanse.

Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Publisert: 19.01.24 14:35 Oppdatert: 24.01.24 17:28
Naturvitenskap Teknologi
Vi anbefaler