Error rendering component

Bred markering av samenes nasjonaldag ved UiT

Stor variasjon i markeringene av samenes nasjonaldag 6. februar ved UiT Norges arktiske universitet. Taler, musikk, kunstutstilling, dans og seminarer med dagsaktuelle tema er noen av ingrediensene. 

kollage samenes nasjonaldag Alta
ALTA HAR HOVEDARRANGEMENTET: Det blir markeringer av samenes nasjonaldag 6. februar ved de fleste av Norges arktiske universitet sine campus. Photo: UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Published: 01.02.23 13:00 Updated: 06.02.23 15:26
Arctic Sustainability History About UiT Indigenous people Tromsø Alta Harstad

Og selvfølgelig skal Samskipnaden by på den tradisjonelle samiske festmiddagen, bidos.

Hele arrangementet strømmes av Altaposten og kan ses her.

portrett sametingspolitiker
HOVEDTALER: Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen holder dagens hovedtale ved UiT i Alta og åpner kunstutstillingen til Josef Halse. Foto: Sametinget

Hovedarrangementet for feiringen av Samenes nasjonaldag i regi av UiT Norges arktiske universitet skjer altså ved UiT i Alta. Samskipnaden serverer den samiske festmiddagen bidos i kantina, og det blir åpning av arrangementet ved viserektor Bente Haug. Det blir tre ulike artister som stiller med forskjellige musikalske innslag.

Hege Andersson, en høyt utdannet klassisk musiker, leverer et repertoar der hun på klarinett fremfører sin tolkning av et par av de mest kjente joikene som finnes.

Piera Eira er en ung reindriftsutøver som etter hvert er kjent som en fremragende joiker. Han har bidratt på flere musikkutgivelser allerede og Piera Eira som joiker er et navn som blir å høre mer i årene fremover.

Lena Maria Thuri fra Alta har vunnet Sveriges radios konkurranse for  beste samiske låt (Per Johan sin joik, komponert av Marit Anne Buljo) sammen med Piera Eira. Begge de sistnevnte artistene er født og oppvokst i Maze.

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen hilser til samefolket på dagen, før Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen holder dagens hovedtale.

maling av kunst
MALEREN SER: Josef A. Halse vil stille ut nye bilder under denne separatutstillingen på samenes nasjonaldag. Foto: Magne Kveseth

Straks kaffe og kaker er fortært, blir det åpning av en separatutstilling med den samiske multikunstneren Josef A. Halse ved vinterhagen på campus i Alta.

Visuell joik

De abstrakte landskapene som kunstneren stiller ut er et resultat av vandringer i naturen med åpne sanser, lys og lyd.

Josef A. Halse mener det er viktig å bruke alle sanser til å samle inntrykk. Det er viktig å lytte etter lyder og kjenne på ulike temperaturer i naturen.

Mens tradisjonell joik er en fonetisk tolkning av et landskap, er bildene hans en visualisering av landskapets lys, lyder, rytme og temperatur. Josef A. Halse (født 1951) er utdannet fra malerlinja ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo, der han studerte fra 1975 til 1979. Etter studiene var han del av det samiske kunstnerkollektivet i bygda Máze.

Josef A. Halse har deltatt ved en rekke kollektivutstillinger og har også en lang liste separatutstillinger bak seg i sitt lange virke som  billedkunstner.

bokomslag ILP
TEMA: Samiskundervisning er tema for seminaret. Foto: Forlaget

Lærerutdanninga i Alta ved forskningsgruppa Fleksibel utdanning i nord arrangerer et eget seminar på samenes nasjonaldag og en bokpresentasjon av boka Ávdet - samiske tema i skole og utdanning.

UiT er ellers i samarbeid med Sami Music Week i Alta medarrangør for en rekke arrangementer som dere finner omtaler av her:

Ved UiT i Alta vil det 8. februar bli Samtale om kunst, fornorskning og politisk aktivisme gjennom musikk og film

8. februar hos Mikkeli Live VILDA

9. februar i Nordlyskatedralen Sanger om lyset

9. februar klokka 21.00 – Studenthuset City Katarina Barruk

11. februar klokka 23.00 Studenthuset City Duolva Duottar/ Bernt Mikkel Haglund joik

Om reindrift og konflikter

UiT i Harstad har sitt eget opplegg på samenes nasjonaldag

Ved UiT i Harstad er det lagt opp til et eget arrangement hvor Hærens musikkorps åpner før viserektor Rikke Gürgens Gjærum står for åpningen av markeringen av Samenes nasjonaldag. Det blir dans, reinsdyr og lassokasting og utstilling av samisk litteratur.  Så blir det et eget lite seminar om samisk reindrift på Hinnøya og i Vesterålen, der fokus er tradisjon, næring og konflikt.

Hovedarrangementet strømmes

Ved siden av det offisielle hovedarrangementet som styres fra UiT i Alta vil det ved UiT i Tromsø bli arrangert en rekke aktiviteter i samband med 6. februar og uka som følger. 

Dette er Tromsø-programmet: 

Lørdagsuniversitetet handler om at det i Porsanger har vært en rik samisk sangtradisjon. “Elveland“ er en sang som ble laget i første halvdel av 1900-tallet av folk på vestsiden av Porsangerfjorden. Les mer om arrangementet her: Elveland - en mann og en metafor 

flagg plakat
HUSK PÅMELDING: Samisk søndag for barna i Tromsø - der man må melde seg på. Foto: UMAK

Søndag 5. februar vil Norges arktiske universitetsmuseum arrangere samisk dag for barna, og her er det nødvendig å melde seg på, hvis man vil delta: Samisk søndag for barna

6. februar: UiT i Tromsø: Teorifagbygget, auditorium 2: Strømming av UiTs hovedsending fra Alta. Kaffe og kake i etterkant.

6. og 8. februar: Queering i Sápmi: Arrangementet flyttet til Senter for samiske studier som inviterer til utstilling på senteret, TEO-H2, plan 2.Tid: Mandag 6. februar til onsdag 8. februar kl 10.00-14.00

Queering i Sápmi

Lenke til arrangementet 7.–10. februar: Senter for samiske studier: Rabas goahti/Åpen gamme: Åpen gamme

Flagg plakat

8. februar klokka 18.30 inviteres det til ei lanseringsfeiring for nye arkivjoikplattformer på Norges arktiske universitetsmuseum. Det blir presentasjon av nye løsninger for offentliggjøring av joik på Digitalt museum, og det lanseres et helt nytt joikealbum på alle streamingstjenester.

Luohtevuorkká: Nye plattformer for offentliggjøring av joik fra arkivene

9. februar: Akademika: Boklansering – Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager, ved forfatterne Torjer A. Olsen og Jill Abelsen Olsen

9. februar: Polar bokkafé, Polarinstituttet: om Nils Aslak Valkeapääs Helsing frå Sameland, ved Torjer A. Olsen.

Også i Narvik blir strømmingen fra det som skjer i Alta vist 6. februar, og det blir lunsjkonsert med Inna Marja. Arrangementet starter klokka 11.30. 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver