Kurt Henrik Dalmo

Disputas: Kurt Henrik Dalmo, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi     
Master Kurt Henrik Dalmo disputerer for Ph.D.-graden i humaniora og samfunnsvitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen: 

«Krig og historie – Narvik 1940. Militærhistorisk rekonstruksjon og historiografisk analyse av felttoget ved Narvik, 9. april til 10. juni 1940»

Du kan følge disputasen digitalt ved å trykke denne lenken 

https://mediasite.uit.no/Mediasite/Catalog/Full/5514f4ee55614aebbb079d96900879ce21

MediaSite - Hvis videostrømming stopper opp

 

Prøveforelesningen starter kl. 10:15 samme dag og kan også følges digitalt via denne lenken. 

 

Publikum:

UiT følger nasjonale retningslinjer for smittevern. Det tillates derfor at maksimalt 48 stykker er tilstede i auditoriet under disputasen gitt at regler for smittevern og avstand på 1 meter overholdes.

 NB! På grunn av smittevern er det kun påmeldte deltakere som slippes inn i lokalet.

 

Populærvitenskapelig sammendrag:

Avhandlingen er en militærhistorisk studie av felttoget ved Narvik, operasjonene og kamphandlingene som fant sted i perioden 9. april til 10. juni 1940. Militærhistorie og dens særegenheter er sentralt i avhandlingen. Studien er todelt. For det første er den en kildebasert rekonstruksjon av et utvalg av hendelser og tematikk. Denne rekonstruksjonen bygger på innsikter fra strategiske studier og internasjonal militærhistorie. For det andre er den en historiografisk undersøkelse av hvordan felttoget ved Narvik er blitt studert og fremstilt. Den historiografiske analysen er en innholdsanalyse av et utvalg fra den store mengden med militærhistoriske studier som er utgitt, og som omhandler Narvik 1940. Utvalget favner bredt og inkluderer faghistoriske, fagmilitære og dokumentariske studier. Studien konkluderer langs tre linjer. For det første viser den realhistoriske rekonstruksjonen at det er tematikk og innsikter som er misoppfattet, og at det fortsatt er mulig å finne nye perspektiver og tilføre ny tematikk. Den historiografiske undersøkelsen har avdekket at den eksisterende overordnede fremstillingen for det meste har vært uforandret siden de første fremstillingene etter andre verdenskrig. Det kommer stadig ut ny litteratur om hendelsen, og mye av denne er med på å gjøre fremstillingen mer nyansert. Videre har den historiografiske undersøkelsen også avdekket at det i stor grad er dokumentarister som studerer felttoget ved Narvik. Deler av denne litteraturen forholder seg i liten grad til vitenskapelige prinsipper og normer.

 

Veiledere:

Hovedveileder: Professor Stian Bones, UiT Norges arktiske universitet

Biveileder: Professor Tom Kristiansen, UiT Norges arktiske universitet

 

Bedømmelseskomite:

Første opponent: Professor ph.d. Magnus Petersson, Institutionen för ekonomisk historie och internationella relationer, Stockholms universitet

Andre opponent: Professor dr.philos. Guri Hjeltnes, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

Komiteens leder: Professor Hallvard Tjelmeland, UiT Norges arktiske universitet

 

Disputasleder

Førsteamanuensis Christine Smith-Simonsen, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, UiT Norges arktiske universitet

 

Opposisjon ex auditorio skal finne sted før andreopponenten starter sin diskusjon med doktorgradskandidaten og skal ikke overstige 10 minutter for hver opponent ex auditorio.

Enhver person som følger disputasen, fysisk eller digitalt, kan henvende seg som opponent ex auditorio.

Om personen(e) som ønsker å opponere ex auditorio ikke er til stede i auditoriet skal ex auditorio-innlegget sendes per epost til disputasleder Christine Smith-Simonsen [ christine.smith-simonsen@uit.no ] innen kl 14:00 disputasdagen.

Innlegg som mottas etter kl 14:00 vil ikke bli lest opp for doktorgradskandidaten. Innsendte innlegg er oppad begrenset til 250 ord.

 

When: 28.05.21 at 12.15–15.30
Where: SVHUM B-1005
Location / Campus: Digital, Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Unit
Contact: Isak Måseide
Phone: 77644294
E-mail: isak.maseide@uit.no

Registration
Deadline: 28.05.2021
Deadline has been reached. Sorry
Add to calendar