Hvorfor feirer vi Halloween, egentlig?

Gresskar, godteri og hekser. Her får du svarene på alt som har med Halloween å gjøre.
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stig Brøndbo og Rune Blix Hagen
Published: 29.10.14 09:00 Updated: 30.10.14 12:46

Halloween har et karnevalspreg - det er vanlig å kle seg ut, men man skal helst se skummel ut. Foto: Colourbox.com

- Halloween er i utgangspunktet en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro. Det var en overgangsfest mellom sommer og vinter, en nyttårsfeiring hvor man sa velkommen til vinteren og farvel til sommeren – og det har vært en dag med koblinger til hekser og trolldom, sier førsteamanuensis Rune Blix Hagen ved Institutt for historie og religionsvitenskap, UiT.

Noe å knaske på

Også for flere hundre år siden, var det vanlig å dele ut noe å knaske på den siste dagen i oktober.

- Den gang delte man ut mat, frukt og nøtter, og man forestilte seg at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet akkurat på denne dagen. Derfor ble det satt ut mat også til dem, forklarer Hagen.

Åpne kanaler

Fordi det var åpne kanaler til det hinsidige, var det mange som trodde at magi og naturkrefter fikk en ekstra sterk virkning, og flere nordmenn ble dømt til døden fordi de skulle ha bedrevet trolldom med fatalt utfall akkurat på denne dagen.  

- Før i tiden kunne hekser og trollfolk bli brent levende på bål for å ha drevet med farlig magi på Halloween. I 1627 skulle en same hjelpe lokale fiskere med å få vind i seilene. Det ble uvær, mange omkom og mannen ble brent på bålet, sier Hagen.

Kommersiell

Opprinnelsen til dagens til Halloween-feiring finner vi blant irske og britiske innvandrere til USA på midten av 1800-tallet. Den moderne feiringen tok til for om lag 150 år siden i USA.

- Men feiringen kom for fullt til Norge først rundt år 2000, og Harry Potter-filmene med trolldom og personer flyvende på sopelimer har nok en stor del av æren for det, sier Rune Blix Hagen. Siden har Norge tatt mer og mer etter USA med økende kjøpepress der opphavet til kvelden gradvis forsvinner.

 

Rune Blix Hagen er Norges fremst ekspert på hekseforfølgelsene i Norge, og har skrevet både bøker og artikler om temaet. Her er hans svar på de 15 mest spurte spørsmålene knyttet til Halloween:

 

Hva er Halloween?

Halloween er en overgangsfest mellom sommer og vinter. Et velkommen til vinteren og et farvel til sommeren. Sommeren går i vinterdvale og fortjener en takk med ønsker om en fruktbar gjenkomst. Altså en urgammel takksigelsesfest. I eldre norrøn tradisjon og keltisk folketro er Halloween en nyttårsmarkering. 

Hvorfor heter det Halloween?

Fordi det er kvelden før allehelgensdag, All Hallows Day, som tidligere var den 1. november, men som i dag er flyttet til første søndag i november. (2. november i år). Allehelgensdag er en minnedag for avdøde slektninger og venner, og den markeres med lys, blomster og ettertanke på kirkegårdene i landet.  Reformasjonsdagen 31. oktober er den religiøse konkurrenten til Halloween.

Hvor lenge har Halloween blitt feiret, i verden og i Norge?

Den moderne feiringen tok til for om lag 150 år siden i USA, men kom først til Norge ved tusenårsskiftet, rundt år 2000 og er en del av den såkalte Harry Potter-effekten.

Hvor begynte man først å feire Halloween?

Oppkomsten til Halloween finner vi blant irske og britiske innvandrere til USA på midten av 1800-tallet. De tok med seg en lang hedensk og kristen tradisjon knyttet til død og gjenfødsel.

Feires Halloween over hele verden?

De feires først og fremst i USA, Mexico og Europa, men er i ferd med å bli verdensomspennende. Vi går mot en globalisert,  multikulturell Halloween.

Hvorfor er Halloween så stort i USA? Og hvor stort er det egentlig der?

Det er her festkvelden har fått utviklet seg over lang tid. Kommersielle krefter har stadig utvidet markedet for festen. Halloween er USAs nest største fest, bare julefeiringa er større.

Hvorfor feires Halloween i slutten av oktober?

For å markere sommerens slutt og som en seinhøstfest med sterke tradisjoner knyttet til død og gjenfødsel.

Er det stor forskjell på hvordan man feirer Halloween i Norge sammenlignet med resten av verden?

Norge tar mer og mer etter USA med økende kjøpepress, der opphavet til kvelden gradvis forsvinner.

Feirer voksne også Halloween?

Ja, Halloween er i ferd med å bli en like stor fest for voksne som for barn. I USA er Halloween årets siste utendørssammenkomst for voksne med høy partyfaktor.

Hvorfor kler man seg ut på Halloween?

Halloween har alltid hatt et karnevalpreg – og på denne kvelden er det dødens kostymer som gjelder. Slik som zombier, skjeletter, død brud, demonmasker og lignende.

Har Halloween noe med hekser å gjøre?

Ja, oppfatningen går ut på at de magiske kreftene er på sitt sterkeste nettopp denne kvelden. Før i tiden kunne hekser og trollfolk bli brent levende på bål for å ha drevet med farlig magi på Halloween. I Nord-Norge har vi slike eksempler fra Alta-området. En same ble i 1627 brent på bål for å a drevet med farlig ritualmagi på Halloween.

Hvorfor pynter man med gresskar?

De er godt egnet til å bruke som lanterner for å lyse opp på en bekmørk kveld. Dessuten er gresskar og andre frukter knyttet til fruktbarhet og gjenfødsel.

Har man alltid spist så mye godteri på Halloween?

Nei, det er nytt – ifølge tradisjonen skulle barn ha mat på Halloween i form av nøtter og frukt. I Irland får barn fortsatt frukt, ikke snop og slikkerier.

Hvorfor er det noen som kaster egg og driver med annen djevelskap når de «går Halloween»?

Siden Halloween er en slags grensesprengende fest, hvor det er lov til å være litt gal og vill, så er det noen - gjerne barn under den kriminelle lavalder, som benytter anledningen til eggkasting, tagging og hærverk.

 

Hva gjenstår av tradisjoner ved den moderne Halloweenfeiringen?

Forestillingen om menneskets kontakt med en omvendt, hinsides verden der sosiale normer blir snudd opp ned. Ritualmarkering og festligheter.

Bøøøø! Foto: Colourbox.com
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stig Brøndbo og Rune Blix Hagen
Published: 29.10.14 09:00 Updated: 30.10.14 12:46