UiT samarbeider enda tettere med industrien for å redusere CO2-utslipp

Nå åpner UiT, sammen med Finnfjord AS, et eget forskningslaboratorium ved ferrosilisium-fabrikken i Finnfjordbotn. 

Bludd, Ellen Kathrine
Published: 27.11.19 13:00 Updated: 06.12.19 12:35

alger forstørret i mikroskop
Kiselalger har tilpasset seg arktiske lys og temperaturforhold, og de lever på CO2, noe som gjør dem til en supre "miljøagenter". UiT og Finnfjord åpner nå et laboratorium på fabrikken i Finnfjordbotn for å fortsette det gode samarbeidet i alge-prosjektet. Foto: Gunilla Eriksen

Finansiering

Troms fylkeskommune og RDA-midler har bidratt til å realisere Finnfjord-prosjektet. 

Les mer her: Gavepakke på 18 millioner til UiT og Finnfjord

UiT har i flere år samarbeidet med Finnfjord AS for å finne nye og innovative metoder for å redusere CO2-utslipp ved hjelp av alger. På fredag åpner UiT sammen med Finnfjord AS nye laboratorie-fasiliteteter, samtidig som de avduker et monumentalt algeinspirert kunstverk av kunstner Elind Rui Blix. 

Laboratorium på stedet 

Dette blir et laboratorium som sikrer at flere analyser kan skje på samme sted som massedyrkingen av alger skjer, forteller Hans Christian Eilertsen, en av forskerne bak alge-prosjektet.

UiT-forskerne har blant annet funnet ut at de kan produsere et algebasert fôr som faktisk reduserer mengden lakselus hos oppdrettslaks. Og best av alt: man fjerner CO2 mens man produserer algeforet. 

Les om prosjektets siste funn her: Hvordan bli kvitt lakselus?

Laboratoriet er på sikt også tiltenkt å kunne brukes av andre forskere fra UiT som ønsker å forske på bruk av CO2 til andre formål i samarbeid med Finnfjord.

For Finnfjord er utgangspunktet for prosjektet å redusere CO2-utslippene, sier Geir-Henning Wintervoll, direktør ved Finnfjord AS.

Han forteller at Finnfjord årlig slipper ut cirka 300 000 tonn CO2, og sier det er viktig for realiseringen av et fullskala-anlegg at man finner gode anvendelsesområder for algeproduktet.

Les også: Fra "klima-versting" til "klima-besting" ved hjelp av alger

Avduking av kunstverk 

Siden oktober 2018 har kunstner Elind Rui Blix arbeidet med å dekorere fire containere som utgjør fronten av algeanlegget. Inspirert av algens kretsløp og mikroskopiske verden har hun montert terrassebord i termofuru langs containernes vertikale fasade som belyses av fabrikkens industrilys under solens bane. 

Det monumentale verket viser 70 m² motiv, frest for hånd i varierende dybder og tykkelser, som tematiserer algenes funksjon i vårt økosystem og det konkrete algeprosjektet på Finnfjord AS. 

Les mer og se videoer om algeforskningen her: På vei mot stupet? 

Bludd, Ellen Kathrine
Published: 27.11.19 13:00 Updated: 06.12.19 12:35