Sykepleierutdanningen i Hammerfest blir fleksibel

UiT starter med samlingsbasert sykepleierutdanning på heltid. Målet er å utdanne flere sykepleiere.

SAMLINGSBASERT: Dette kullet har studert på heltid. Framtidige kull blir samlingsbasert.
FLERE SYKEPLEIERE: Ved å gjøre om sykepleierutdanningen i Hammerfest til samlingsbasert, ønsker UiT å utdanne flere. Photo: Arkivbilde fra sykepleierstudiet i Hammerfest
Portrettbilde av Utsi, Inger Elin Kristina
Utsi, Inger Elin Kristina inger.e.utsi@uit.no Seniorrådgiver
Published: 18.01.24 13:45 Updated: 19.01.24 12:54
Health About UiT Studentliv / Studier Hammerfest

1. februar kan man søke på den nye sykepleierutdanningen i Hammerfest.  Kullet som starter til høsten blir de første i nord som får et slikt utdanningsløp. For utdanningen blir nemlig på heltid, men undervisningen legges opp som samlinger. 

Denne modellen vil passe både for tradisjonelle heltidsstudenter, og studenter som ønsker en mer fleksibel heltidsutdanning, uten å forlenge utdanningsløpet. Det nye tilbudet kan sees på som et rekrutteringstiltak for å utdanne flere sykepleiere, sier assisterende instituttleder ved Institutt for helse- og omsorgsfag, Espen Kristiansen.

Ønske om mer fleksibilitet

Instituttet har god erfaring med samlingsbasert sykepleierutdanning. I dag tilbyr de samlingsbasert utdanning over fire år i Tromsø, Bardufoss, Finnsnes, Storslett, Alta, Kirkenes og Harstad. Å tilby samlingsbasert utdanning over tre år er altså helt nytt. 

– Det blir hyppigere samlinger, ca en uke per måned med obligatorisk undervisning. På denne måten samler vi undervisningen i bolker og mellom de fysiske samlingene tilbys det nettstøttet undervisning, sier Kristiansen.  

Bakgrunnen er at det over flere år vært synkende søkertall til sykepleierutdanninger i Norge, både nasjonalt og lokalt. Mangelen på sykepleiere til norsk helsevesen går ut over samfunnets helseberedskap, særlig i distriktene.

– Fleksibilitet i utdanning er en nasjonal prioritering ifølge Kunnskapsdepartementet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. UiT, studiested Hammerfest, har tatt konsekvensen av disse signalene og med denne modellen har vi tilpasset sykepleierutdanninga til studentenes og samfunnets behov, sier Kristiansen. 

NYTT TILBUD: Assisterende instituttleder Espen Kristiansen ser fram til å møte det nye studenter i nye lokaler. Foto: Carmen Mathisen Gjerde/UiT

Nye lokaler på nytt sykehus

Studentene som starter på sykepleierutdanning i Hammerfest får snart helt nye og moderne lokaler.  

–  UiT flytter inn i Nye Hammerfest sykehus januar 2025. Vi får nye undervisningslokaler, nytt øvingsrom med den nyeste teknologien, det blir nytt bibliotek, flere lesesaler og kantine. Vi tror dette vil gi positive synergieffekter og gjøre studiet i Hammerfest mer attraktiv. Vi gleder oss veldig til å flytte inn. Det blir tipp topp, sier Kristiansen. 

Endringene i det nye studietilbudet kan kort oppsummeres med at studentene møter til obligatoriske ukelange samlinger en gang i måneden i Hammerfest. Mellom de obligatoriske samlinger er det fleksibelt nettstøttet undervisning.

Den fleksible samlingsbaserte heltids sykepleierutdanning ligger allerede nå som et valg i Studiekatalogen ved UiT Norges arktiske universitet, og kan søkes på via Samordna opptak fra og med førstkommende opptak.

Sykepleierutdanning ved UiT

UiT utdanner sykepleiere ved ti steder i Nord-Norge. Her finner du studietilbudet: 

Tromsø heltid - opptak 15. april
Narvik heltid - opptak 15. april
Harstad heltid - opptak 15. april 
Hammerfest heltid og samlingsbasert - opptak 15. april 

4-årige tilbud: 

Kautokeino deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober
Alta deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Kirkenes deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Tromsø deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Bardufoss deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Finnsnes deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Storslett deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober 
Harstad deltid, samlingsbasert - opptak 16. oktober

Utsi, Inger Elin Kristina inger.e.utsi@uit.no Seniorrådgiver
Published: 18.01.24 13:45 Updated: 19.01.24 12:54
Health About UiT Studentliv / Studier Hammerfest