Fra fiskedisk til innovasjonhub

Møt Henrik Sørland. Masterstudenten og innovasjonsrådgiveren som elsker å lære seg nye ting.

Henrik Sørland
Innovatør, hobbykokk og teaterelsker. Henrik Sørland har stor variasjon i både bakgrunn og interesser. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

29 år gamle Henrik Sørland fra Ekeberg i Oslo er en av tre helt ferske studentrådgivere i InnoHub. Han brenner for tverrfaglig samarbeid, bratte læringskurver - og å gjøre det enklere for studenter å ta steget fra idé til handling. 

Uten innovasjon stopper utviklingen

For Henrik handler innovasjon om bevegelse og fremgang, både for mennesker og samfunn.

– Uten innovasjon blir verden stagnert. Det kan føles trygt, men da er det andre som tar over. Jeg vil være med på utviklingen, og kunne si til barnebarna at dette var noe jeg var med på å skape.

Han tror han kan bidra med nye perspektiver i InnoHub ved å kombinere erfaring fra «gulvet», ledelseserfaring og ved å koble Tromsø-miljøet opp mot sitt nasjonale nettverk.

I InnoHub har Henrik dessuten lyst til å bygge videre på arrangements- og prosjektkompetansen sin. Han ønsker bevisst å ta mer plass i front:

– Jeg har ofte vært bakmannen som får strukturen til å sitte. Nå vil jeg utvikle meg som arrangør, bli mer komfortabel foran publikum og se hvor langt jeg kan pushe meg selv.

Kontaktpunkt for UiT-studentene

Henrik skal, sammen med to andre studentrådgivere i 20 prosent stilling, utgjøre et lavterskel kontaktpunkt for studenter som er nysgjerrige på innovasjon og entreprenørskap. Uansett hvilken fagbakgrunn de har.

Ambisjonen hans er å gjøre InnoHub til en naturlig møteplass for studenter som vil prøve, feile og lære sammen.

– Jeg vil skape gode relasjoner og en tett innovasjonskohort, der folk kommer innom for å jobbe med idéene sine, møte folk på tvers av studier, og få nye erfaringer og minner, sier han.

Henrik skal jobbe én dag i uka og vil være synlig på arrangementer og møteplasser i regi av InnoHub. Reint praktisk betyr det at du kommer til å treffe på ham på tvers av campus i Tromsø, fra Fiskerihøgskolen til Handelshøgskolen og helsefakultetet.

Elsker utfordringer

Den ferske innovasjonsrådgiveren forteller at han er glad i bratte læringskurver og nye utfordringer. Det førte ham til Start UiT da han begynte på masteren sine. 

I Start UiT ble han raskt involvert i innovasjonsgruppa, med ansvar for planlegging og gjennomføring av arrangementer. Ikke minst ble det en tur til Start Forum i Oslo, en nasjonal pitchekonkurranse.

– Det ble en smaksprøve på innovasjonsmiljøet i Tromsø, som jeg ikke hadde sett like tydelig på bacheloren. Jeg er veldig glad i ting som er nytt og gir bratt læringskurve.

I tillegg har han erfaring fra lederroller for studentorganisasjoner, styreverv, over 10 års arbeidserfaring og to års erfaring som produksjonsleder for sjømatselskapet Domstein.

Resultatet av erfaringene er en kombinasjon av struktur, gjennomføringsevne, og praktisk teft. Eller som han sier det selv:

– Jeg har hatt mye ansvar og fleksibilitet, og trives når jeg får ting til å skje.

Fra ferskvaredisken til havbruksfaget

Henrik tok opprinnelig fagbrev som sjømathandler i Oslo i 2016, og erfaringen fra ferskvaredisken ble etter hvert springbrettet til videre studier. Først tok han bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap i Tromsø. Så bar det videre til masterstudiet.

– Havbruksvitenskap er tverrfaglig. Jeg har fått innblikk i alt fra regulering og forvaltning til biologi, økonomi og statistikk. Underveis valgte jeg flere emner i markedsføring og ledelse, forteller han.

I masteroppgaven gjør han en samfunnsøkonomisk analyse av Altaelva, der han tar for seg de økonomiske ringvirkningene i Alta kommune fra laksefiske i 2025. Men vi må vente til våren 2026 før vi kan dypdykke i funnene hans.

Rene smaker, klare idéer

Privat bærer Henrik på flere idéspirer. Den idéen han foreløpig dyrker mest er en leskedrikk utviklet med lokale råvarer fra Nord-Norge. En leskedrikk uten tilsatt sukker, kunstige søtstoffer eller kunstige aromaer.

– Jeg vil fokusere på renhet i smaken. Planen er å frysedestillere drikken for å konsentrere smakene. Drikken skal gi et tydelig kick i starten, før den roer seg. Metoden er på plass, og målet er å teste smaker og råvarekombinasjoner tidlig neste år, forteller han.

Planen er å lansere drikken til sommeren, hvis alt går etter planen.

Kokken og teatervennen

Utenom studiene og jobben på InnoHub finner du Henrik på kjøkkenet, gjerne mens han fikser en tre-retters til samboeren eller til venner. Hver april og sommer arrangerer han dessuten temakveld med mat og noe godt i glasset for vennegjengen. Forrige gang var temaet Italia. Henrik Sørland er glad i det gode liv.

– Jeg er veldig glad i smaker. Det kan være alt fra en gjennomtenkt leskedrikk til en god gin eller whisky. Jeg liker rene smaker, sier han.

Teater og scenekunst er en annen lidenskap. Han har oppsøkt både teater, musikaler og operaer, fra Tromsø til Berlin og London. Den mest minneverdige opplevelsen var på Cirque du Soleil på Royal Albert Hall.

Det siste stykket han så sammen med samboeren på Hålogaland Teater i Tromsø var «Evig ung», der et knippe gamle skuespillere gjenopplever ungdomstida før teatret – som har blitt gjort om til sykehjem – skal rives.

- Vi koste oss maksimalt på den forestillinga!

Og når han skal fra A til B, så velger han helst sykkel. Uansett vær. Og kreativiteten kan slå ut i spontane løsninger, som da 15 store flytteesker måtte balanseres og trilles hjem på sykkelen.

– Det var ikke den beste planleggingen å ta sykkelen fatt den dagen, men jeg fikk det til. Jeg får ting til å funke, smiler han.

Er du student og har en innovasjonsidé? Slik får du tak i Henrik 

Har du en idé, en problemstilling fra studiene eller bare lyst til å bli kjent med innovasjonsmiljøet? Henrik og resten av InnoHub-teamet vil gjerne høre fra deg.

- Jeg er veldig glad i at folk ringer for å ta de kjappe avklaringene. For lengre og mer komplekse spørsmål er e‑post best, avrunder han.

Du kan også møte Henrik på arrangementer og samlinger i regi av InnoHub. 

Telefon: 99 37 69 20 
Epost: henrik.sorland@uit.no
Ansattsida til Henrik Sørland