Den andre verdenskrigen i nord

Foredrag

Frigjøringsjubileet 2019: Historiekonferanse 23-24. Oktober 2019, Kirkenes

Finnmarks Fylkeskommune markerer 75-års jubilem for frigjøringen av Finnmark med historiekonferansen "Krighistorien i nord, Norge - Russland i nord" som finner sted ved 23-24 oktober 2019 i Kirkenes. Flere av krigsprosjektenes deltakere vil bidra med foredrag. Programmet kan ses her.


Observatoriet - møte med Marianne Neerland Solheim: Marianne Neerland Solheim

Nrk: Kunnskapskanalen viste den 26. mai 2018 Observatoriet - møte med Marianne Neerland Solheim. 
Hovedtema for programmet er Mariannes forskning på russiske krigsfanger i Norge under andre verdenskrig. Otto Ruge - hærføreren. Foredrag ved Tom KristiansenOtto Ruge ble utnevnt til øverste militære sjef to dager etter det tyske angrepet 9. april. På det politiske og strategiske plan spilte Ruge en avgjørende rolle i at Norge valgte krigen, og han bidro avgjørende til at lande fikk en plass i den store krigsalliansen resten av krigen.

Foredraget inngår i serien "Krig, okkupasjon og historisk arv" som er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og HL- senteret. Foredraget kan ses her.


Krig, okkupasjon og oppgjør: "Organisation Todt". Foredrag ved Hans Otto Frøland


Hans Otto Frøland holdt et foredrag om Organisation Todt (OT) i regi av HL-senteret, den 1. april 2017. OT var en av Nazi-Tysklands største organisasjoner. Organisasjonens formål var å bygge. Samtidig var den gjennomsyret av Hitler's nazisme. 

I Norge var OT den største byggherren og den største forbrukeren av tvangsarbeidskraft under krigen. Likevel har den fått liten oppmerksomhet. Frøland ser spesielt på hvilken organisasjon OT var, hvorfor den kom til Norge, hvordan den virket og hva som ble virkningene. Foredraget kan ses her.


"Operasjon Asfalt - kald krig om krigsgraver". Foredrag ved Marianne Neerland SolheimDen 25. mars 2017 holdt Marianne Neerland Soleim foredrag om "Operasjon Asfalt" - flytting av levningene etter de døde, sovjetiske krigsfanger som fant sted i 1951. Foredraget gir innblikk i bakgrunnen for at det skjedde, raksjonene hos lokalbefolkningen og betydningen av gravene i det norsk-sovjetiske samarbeidet. Foredraget kan ses her
Page administrator: Fagertun, Fredrik
Last updated: 29.12.2020 03:07