Kongerekka med Are Sende Osen | Mørketidsnatt på museet

Illustrasjons-/bannerbilde for Kongerekka med Are Sende Osen | Mørketidsnatt på museet
Foto: NRK/Martin Johan Eggan

Are Sende Osen kommer til Norges arktiske universitetsmuseum 27. november for å fortelle høydepunkter fra suksesspodkasten Kongerekka. Kongerekka passer for deg som ikke visste at du er interessert i historie, for deg som er det, og for alle som liker å høre gode historier! 

For info om billetter, se nederst. 

Kongerekka er historia om de alle de norske kongene. Fra Harald Hårfagre som samla landet gjennom makt vold og tvang, til dagens kong Harald V, som er uten særlig formell makt, men samler landet gjennom ord og handlinger.

Are Sende Osen forteller uhøytidelig, lett og underholdende, men det han sier stemmer. Vi nevner i fleng: Du kan få høre om hvilken konge som hadde de vakreste leggene, og at Olav Trygvasson hadde så gæli draget på damene. Vi møter sterke kvinneskikkelser, trolldom og magi. Du får høre at Oslos grunnlegger Harald Hardråde var en kronisk juksemaker, at Olav Kyrre var glad i å ta en øl og at Magnus Berrføtt underlig nok døde med støvlene på. Hvor klein kan julefeiringa bli når familien er samla for første gang etter at du kidnappa din egen søster? Hvorfor dreiv selveste jomfru Maria og sladra om kongens sexliv? Lyktes myndighetene med sin strategi om å ha flest mulig nærkontakter under Svartedauden? Hvilken konge starta korstog mot helskjegg? Hva gjør en konge når han får en isbjørn bursdags- gave? Hvilken konge avskaffa hunger games?  

Det vil også bli en del lokalstoff. Handelen med nordområdene var utrolig viktig på denne tida. Tørrfisk, klippfisk, saltfisk, reinskinn, hvalross, sel og hval. Det var ufattelige rikdommer som ble sendt sørover. Det er ikke riktig å si at Nidarosdomen ble bygd på inntektene fra tørrfiskhandel med Troms og Finnmark, men det er ikke helt feil heller. I tillegg har man mange store helter (eller skurker) fra Troms: De mektige Ladejarlene som konkurrerte med Hårfagre- ætta i drøyt 150 år kom opprinnelig fra Hålogaland. Høvdingen og handelsmannen Ottar fortalte på slutten av 800 tallet om livet i Norge til den engelske kong Alfred den store. Dette er muligens den eldste skriftlige kilden til betegnelsen Norge. Og ikke minst: høvdingen Tore Hund fra Bjarkøy var først Olav digres mann men endte opp med å stikke spydet sitt oppi magen på helgenkongen på Stiklestad. Hvorfor ble det slik? 

Kongerekka er blitt utrolig godt mottatt og nærmer seg nå 6 millioner nedlastinger. Det har også blitt 3 bøker, TV-program og mange foredrag med utgangspunkt i serien. 

Osen har med noen bøker i kofferten, så etter foredraget blir det boksalg og signering av Kongerekka-bøkene Kongerekka som tar utgangspunkt i podkasten. 

Velkommen!

TID Onsdag 27. november kl. 21.30-22.30
STED Norges arktiske universitetsmuseum, Lars Thøringsveg 10 
ALDERSGRENSE 18 år
BILLETTER Voksne kr. 260,- / honnør kr. 210,- / studenter kr. 150,-. Begrenset antall. Billetten inkluderer inngang til alle museets utstillinger og øvrige aktiviteter under Mørketidsnatt på museet onsdag 27. november.
Lenke til billettsalg kommer (ta kontakt med oss om du ønsker varsel når det starter)

When: 27.11.24 at 21.30–22.30
Where: Norges arktiske universitetsmuseum
Location / Campus: Tromsø
Target group: Employees, Students, Guests, Invited, Unit
Contact: Siri Asphaug Holmøy
E-mail: siri.a.holmoy@uit.no
Add to calendar