Grav i båt og båt i grav

Når fortidas mennesker begrov sine døde i en båt kan det ha vært en måte å gi dem en trygg reise til den neste verden på. For oss som lever i dag er båtgravene en rik kilde til kunnskap om fortida.

Før kristendommen kom til Norge var det i flere hundre år vanlig å gravlegge de døde sammen med gravgaver og utsyr. En av de største og mest kostbare gravgavene var en båt

Utstillinga «Grav i båt og båt i grav» er en frittstående fortsettelse av utstillinga «Møt Hillesøyfolket år 800». Der den forrige utstillinga presenterte funnene fra to båtgraver fra Hillesøy, setter denne nye flere båtgraver fra Nord-Norge i en sammenheng. Tre viktige båtgraver er valgt ut i tillegg til Hillesøy-gravene: Føre på Andøya, Ness i Hamarøy og Ytre Kvarøy i Lurøy på Helgeland.

En gruppe sommerlig kledte mennesker står i utstillingsrommet og lytter mens en dame i pen genser og rosa bukser snakker til dem. På gulvet midt i rommet er en modell av ei båtgrav.
Fra utstillingsåpninga 6. juni 2021. Professor Inger Storli (t.v.) orienterer tilhørerne. Foto: Per Helge Nylund, UiT
Her får du se hvordan noen av båtgravene ble konstruert, hva de inneholder av gravgaver, og litt om hvem som ble lagt i slike graver. Ei sammenligning av båtene som er funnet gir et bilde av båtbyggeteknikken i vår landsdel for over tusen år sida.

I utstillinga ser vi også nærmere på hvordan visse funn i båtgravene gir oss antydninger om hvilke forestillinger folk i fortida kan ha hatt om livet etter døden, og hvordan gaver og utstyr som blei gravlagt sammen med den døde skulle være til hjelp på reisen videre.

Utstillingsmonter med et langt, rustent jernanker og en rund kjele som det mangler deler av.
Ankeret fra båtgrava på Ness kan sees i utstillinga.
Foto: Per Helge Nylund, UiT

Gjenstandene som er utstilt er blant Nord-Norges fineste funn fra vikingtid. Her er smykker, våpen, verktøy og større gjenstander som en kjele og et stokkanker, de to siste fra Ness-grava.

 

Utstillinga har tekst på norsk, engelsk og nordsamisk.

 

Vil du vite mer, anbefaler vi Ottar-heftet «Grav i båt og båt i grav» som du finner i museumsbutikken.

Starts: 06.07.21 at 00.00
Ends: 01.12.24 at 00.00
Where: Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum)
Location / Campus: Tromsø
Target group: All
Add to calendar